Banebrydende energiprojekt vinder Danish Design Award
Fra varm salt til bæredygtig energi. Det er, hvad projektet ”Molten Salt: Pioneering Thermal Energy Storage for a Sustainable Future” helt kort fortalt går ud på.
Den grønne omstilling kræver samarbejde på tværs af sektorer. Det er projektet ”Molten Salt: Pioneering Thermal Energy Storage for a Sustainable Future” et skoleeksempel på. Her har eksperter fra flere sektorer slået kræfterne sammen. Projektet er ifølge folkene bag ”en banebrydende teknisk udvikling indenfor energilagring”. Projektet er samtidigt et godt eksempel på, hvordan design kan være med til at drive transformative forandringer. Design har spillet en afgørende rolle i processen, hvilket har resulteret i, at projektet i 2024 vandt en Danish Design Award.
Men hvad gemmer sig bag projektet med den lange titel? Helt kort handler det om at lagre strøm igennem salt. Der er ofte grøn strøm fra bl.a. vindmøller i overskud – det er tidligere gået til spilde eller ikke blevet udnyttet. Men med de nye ’saltbatterier’ kan den strøm lagres i tanke med varm, flydende salt, inden det bliver afgivet igen som enten elektricitet eller varme. Det er en ny og revolutionerende løsning, der betyder, at langt mindre grøn strøm vil gå til spilde, og vi kan udnytte et energisystem på 100% vedvarende kilder.
Det har selvsagt været en kompliceret udviklingsproces, som har strakt sig over flere år. Helt siden den spæde start i 2020, hvor projektet blot var en ide og nogle tanker, har designstudiet KIRT x THOMSEN været involveret. Den tidlige involvering af designkompetencer har gjort en stor forskel:
Da vi kom ind, var der ikke andet end nogle tanker i hovedet på nogle folk. Der var slet ikke udformet noget projekt endnu. Der var vi med til at give noget form til projektet og finde ud af: Hvad er det unikke ved det her? Hvor passer det ind i markedet? Hvordan kunne det komme til at se ud? Rune Kirt, CEO, KIRT x THOMSEN
Men hvordan finder man overhovedet på at bruge varm salt til at lagre energi? De indledende tanker kom fra firmaet Seaborg Technologies, som udvikler atomreaktorer baseret på salt. Netop at holde denne corrosive salttype under kontrol mente nogle af firmaets forskere burde kunne anvendes til at lagre strøm. Og fra denne ’strøtanke’ blev ideen udviklet og projektet senere til en realitet gennem spinoff firmaet Hyme.
Gennem processen har mange designdiscipliner været i spil. Rune Kirt forklarer, hvordan det i de tidligere stadier især var strategisk- og systemdesign, mens deres designopgaver senere blev mere præget af kommunikations-, visuelt og servicedesign.
Designeres holistiske blik
Rune Kirt er ikke i tvivl om, hvilken forskel design kan gøre i denne type proces:
Vi kan bidrage med at give et mere holistisk blik på det, så man ikke kun kigger ind i et enkelt område f.eks. det tekniske. Det er vigtigt, at man kan se det i en større sammenhæng, og det er især der, design kan spille en rolle. Rune Kirt, CEO, KIRT x THOMSEN
Molten Salt Energy Storage
Udover det holistiske blik fremhæver han også nysgerrighed, åbenhed og den kritiske sans:
”Vi kan være med til at stille spørgsmål til ting, som måske bliver taget lidt for givet. Der kan være blevet lavet nogle tekniske fravalg, før det overhovedet er blevet diskuteret. Her kan vi gå ind og stille spørgsmål til, hvorfor tingene er tænkt netop på den måde – og komme med forslag til alternativer.”
Afgørende visualiseringer
KIRT x THOMSEN har været med i alle faser af projektet. Fra research og koncept til at skaffe investorer. Kommunikations- og visuelt design har været afgørende for processen med at skabe forståelse for projektet, og ikke mindst visualisere potentialet:
Projektet fik investorer ind på baggrund af nogle af de visualiseringer, vi havde lavet. Det har været en vigtig del af at skabe et nyt brand til spinnoff’et Hyme og en forståelse for projektet, når der jo ikke var noget, vi kunne gå ud og tage et foto af. Rune Kirt, CEO, KIRT x THOMSEN
Men at skabe forståelse for potentialet og dermed også hente investorer med ombord er ikke den eneste fordel ved gode visualiseringer. Så teknisk avancerede løsninger som der her er tale om, kan hurtigt blive volapyk for en udenforstående. Her kan designerens modeller og visualiseringer være med til at ’oversætte’ en superkompleks, højteknologisk proces til noget mere håndgribeligt og fælles forståeligt.
”Vi har været med til at give et ensartet billede til omverdenen af, hvor man er på vej hen i sådan et teknisk projekt.”
Rune Kirt forklarer, hvordan det hurtigt kan blive så teknisk, at andre fagområder måske ikke helt forstår, hvad der bliver talt om. Og så risikerer man at tale forbi hinanden i samtaler med investorer, samarbejdspartnere, politikere eller det bredere samfund.

Overbliksbillede
Foto: KIRT x THOMSENKIRT x THOMSEN har løbende i processen udviklet visualiseringer, som har bidraget til at skabe fælles forståelse for både projektet og potentialet. Visualiseringerne har været med til at påvirke forestillingsevnen undervejs og vise, hvad projektet kunne blive til på sigt.
Det er jo fint at tale og skrive om det. Men ved at få designerens kompetencer og det visuelle i spil, så giver det et skub til forståelsen og forestillingsevnen hos alle, der kigger på projektet – både omverdenen men også internt. Alle i teamet kan godt have hvert sit billede inde i hovedet. Her fungerer visualiseringerne som prototyper, der kan sætte diskussioner i gang og skabe mere iderigdom, kreativitet og udvikling i teamet. Rune Kirt, CEO, KIRT x THOMSEN

Visualisering af visionen
Foto: KIRT x THOMSENVinder af en Danish Design Award
At design har været en vigtig brik i processen blev understreget ved Danish Design Award i november. Her vandt projektet en ”Design Solution”-award. Juryen lagde bl.a. vægt på, hvordan designprocessen har været afgørende for, hvor projektet er i dag:
“Theirs has been a design journey worth noting. Transforming a raw technology to a demonstrable and impactful offering is indicative of an integrative and iterative design process involving characterization of use cases, creative evolution of technological pathways, creative business strategy, systems innovation, engineering design, value proposition design, communication, and the creation of narratives that make sense to diverse stakeholders including investors.” – Juryen til Danish Design Award.
Danish Design Awarden er med til at udbrede forståelsen af, hvad design er, og hvilken forandring det kan skabe. Så udover at være et vigtigt og banebrydende skridt for den grønne omstilling, er ”Molten Salt: Pioneering Thermal Energy Storage for a Sustainable Future” også et fremragende eksempel på, hvad design og design thinking kan.

Danish Design Award
Foto: DDC