PFAS
Hvad er PFAS, og hvilken betydning har det for vores helbred og miljø? Få overblikket over PFAS stoffer og lovgivningen på området.
Hvad er PFAS
PFAS bruges typisk i produkter og materialer, der skal være vandtætte, slidstærke, kunne tåle varme og/eller være fedt- eller smudsafvisende. Stofferne kan f.eks. findes i elektronik, tekstiler, lædervarer og maling.
Det tager mange årtier, før PFAS bliver nedbrudt, når først de er endt i miljøet og samtidig transporteres de i vand. Derfor er stofferne fundet i både grundvand, havskum og regnvand. Nogle PFAS kan påvirke leveren og immunsystemet, og er under mistanke for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.
Forslag om PFAS regulering under behandlig i EU
I 2023 fremsatte fem medlemslande i EU, heriblandt Danmark, et restriktionsforslag med det formål at udfase alle PFAS-relaterede stoffer og produkter i EU over de næste år. Med dette forslag blev det relevant at se på ’uønsket kemi’ i stort set alle produktgrupper og alle former for produktionsanlæg. Forslaget bearbejdes i disse år og det endelige forslag forventes først fremsat i 2026, men alle virksomheder bør sætte sig ind i mulige konsekvenser allerede nu.
Læse mere om PFAs her: PFAS - Miljøstyrelsen (mst.dk)
Dansk PFAS restriktionsforslag er sendt til Kommissionen
Udkastet til den danske bekendtgørelsen om forbud mod PFAS i beklædningstekstiler, sko og imprægneringsmidler er nu sendt til godkendelse i Kommissionen.
Det fremgår af udkastet til den danske bekendtgørelse, at ministeriet forventer, at bekendtgørelsen vil træde i kraft den 1. juli 2025. Selve forbuddet mod import og salg vil finde anvendelse fra den 1. juli 2026. Hvis de omfattede varer bliver importeret inden den 1. juli 2026, må varerne fortsat sælges indtil den 1. januar 2027.
Det er derfor en god idé, at man ser efter i varesortimentet, hvis man bruger eller sælger nogle af disse varer.
Man kan finde teksten og den udarbejdede ’impact assessment’ med en gennemgang af konsekvenserne for det danske samfund her.
I forlængelse af det danske forbud og handlingsplanen vil Miljøministeriet udarbejde en indkøbsvejledning til virksomheder, der går noget bredere ud end de omtalte produktgrupper.
Webinar om PFAS
Hvis du vil vide mere om, hvordan virksomheder i alle brancher kan blive påvirket af EU-restriktionsforslag, så kan du se eller gense vores webinar fra februar 2023 her.