Tilkalde- og rådighedsvagt

En tilkaldevagt og en rådighedsvagt dækker over det samme. Har virksomheden et behov for, at medarbejderne er til rådighed uden for virksomhedens normale arbejdstid, kan virksomheden indgå aftale med medarbejderne om tilkalde- og rådighedsvagter.

Har virksomheden et behov for, at medarbejderne er til rådighed uden for virksomhedens normale arbejdstid, kan virksomheden indgå aftale med medarbejderne om, at de skal stå til rådighed til med kort varsel at udføre arbejde uden for virksomhedens normale arbejdstid.

En tilkaldevagt og en rådighedsvagt dækker over det samme.

Hvis I gerne vil have, at jeres medarbejdere kan stå til rådighed, skal I aftale med jeres medarbejdere, at de står til rådighed/kan tilkaldes uden for normal arbejdstid.

Medarbejdere skal altid have en daglig hvileperiode, hvor medarbejderen ikke arbejder. Denne periode skal være på 11 sammenhængende timer.

Hvileperioden skal holdes uden for arbejdsstedet.

Hvis I har medarbejdere på rådighedsvagt, kan de ikke holde deres hvileperiode på arbejdsstedet – også selv om de ikke kommer i arbejde. De kan derimod godt have rådighedsvagt og hvileperiode samtidigt, hvis de er på rådighedsvagt uden for arbejdsstedet.

Kortere hvileperiode

I særlige tilfælde kan hvileperioden nedsættes fra 11 timer til 8 timer. Dette fremgår af Arbejdstilsynets bekendtgørelse om hvileperiode og fridøgn m.v. samt bilaget til bekendtgørelsen, der angiver, hvilke former for arbejde der giver adgang til nedsættelse af hvileperioden.

For medlemmer

I dybden med tilkalde- og rådighedsvagt

Få svar på, hvad tilkalde- og rådighedsvagter er, hvad rådighedsvagter betyder for medarbejdernes arbejdstid, om virksomheden og medarbejderne kan aftale, at medarbejderne holder hviletid i den normale arbejdstid – og meget mere.

Gå i dybden

Artikel opdateret den 01.04.23

Se også

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.