Nyheder og gode historier
Mød alle de virksomheder, der uddanner med stolthed
SH Group: Et godt ungdomsmiljø holder på lærlingene
SH Group har lærlinge på 15-16 år, som kommer direkte fra grundskolen. For mange af dem er det deres første møde med arbejdslivet, så et godt ungdomsmiljø er vigtigt.
Samarbejdet er vores styrke – ikke store muskler
Tømrermester Thomas Nicolaisen har tilsluttet sig DI’s Diversitetsløfte. Han har altid haft kvindelige ansatte og er træt af andres argumenter mod kvindelige lærlinge.
DI’s Diversitetsløfte: Få hjælp til mere diversitet i virksomheden
Når du søger efter en ny lærling, vælger du ofte – helt ubevidst – en, der ligner dig selv. Vil du have en mere mangfoldig medarbejderskare, er det derfor en god idé at få hjælp udefra, fortæller Jakob Kjærside fra DI's Diversitetsløfte. Læs mere om Diversitetsløftet og hør, hvad du får ud af at være med?
Michelles idé fik lærlingeansøgningerne til at vælte ind
En simpel Facebook-video, hvor GEA Scan-Vibro søgte efter lærlinge, fik mere end 4000 visninger og 57 delinger. Virksomheden fik så mange lærlingeansøgninger, at de måtte takke nej til fem ansøgere.
Grundfos: Ja tak til mere Girl Power i industrien
17 piger fra folkeskolens udskoling har besøgt Grundfos for at prøve kræfter med industriens fag. Besøget er en del af projekt Boss Ladies, som skal få flere piger til at blive faglærte.
Arla: Faglærte er en vigtig del af automatiseringen
Produktionen hos Arla er i høj grad automatiseret, men det betyder ikke, at de har brug for færre faglærte – tværtimod. Virksomheden har brug for dygtige faglærte; derfor uddanner de også deres egne elektrikere og automatikteknikere.
Det er magisk, når de unge og ældre finder hinanden
Hos Osvald Jensen A/S er alle generationer repræsenteret i medarbejdergruppen. De har gode erfaringer med at lade unge og ældre arbejde sammen og bruge hinandens styrker.
Forskning: Hvordan får vi flere til at gennemføre en erhvervsuddannelse?
Vil du gerne præge, hvad forskerne skal undersøge om lærlinge og elever med særlige støttebehov? Så deltag i denne spørgeskemaundersøgelse.
Generationsledelse: Vær nysgerrig på den enkelte
HR-manager Line Andersen fra Andersen Biler har erfaret, at når det kommer til god ledelse, så handler det om at være god til at forstå mennesker fremfor kun at have fokus på KPI’erne.
Seks tips til at forstå de unge
Har du unge lærlinge eller elever i din virksomhed? Og vil du gerne blive bedre til at forstå dem? Så læs Camilla Saebels, rektor for FGU Hovedstaden, bedste tips til, hvordan virksomheder kan blive bedre til at samarbejde med og lede yngre generationer.
Mathias er megaglad for sin læreplads
Elektrikerlærling Mathias Balck er superbegejstret for sin læreplads hos AAK i Aarhus, der producerer specialiserede plantebaserede olier. Læs her, hvorfor han er så glad.
LÆREPLADSPRISEN 2024: Vi hylder Danmarks bedste lærepladser
Nu er det igen muligt at indstille virksomheder, som gør sig særligt fortjent til titlen som årets læreplads. DI Lærepladsfællesskabet uddeler til august fem Lærepladspriser – én for hver region.
Magleblik Skole har ’smed’ på skemaet
Magleblik Skolen og Nordisk Staal har indgået et samarbejde for at udbrede kendskabet til smedefaget – blandt andet ved at oprette en rigtig smedje på skolen og tage eleverne ud på virksomhedsbesøg.
Hvad skal der til for at vinde DM i Skills?
Har du en lærling eller elev, der skal til DM i Skills 2024? Og vil du gerne have lidt tips? Så læs dette interview med næstformanden i SkillsDenmark.
Christoffers øje for detaljen hev trofæet hjem
Da Schur sendte automatikteknikerlærlingen Christoffer Christensen til DM i SKILLS, var det første gang i virksomhedens historie. Det skulle vise sig at være en rigtig god idé, for Christoffer tog guldmedaljen med hjem.
Lærlingeakademi: Fugleedderkoppen Berta gør lærlingene modigere
BYENS TAG & FACADE har et lærlingeakademi, hvor de fire gange om året tager lærlingene ud af de vante rammer og sætter dem til forskellige øvelser. Det styrker sammenholdet i virksomheden, og gør lærlingene bevidste om sig selv.
Karrierefortælling: Fra maskinarbejder til fabriksdirektør
Mogens Auchenberg er oprindelig uddannet maskinarbejder – det, der i dag hedder industritekniker. I dag arbejder han som fabriksdirektør i Royal Unibrew. Læs hans karrierefortælling her, og se videoen med et godt råd til valg af uddannelse.
885 skoleelever har besøgt Byggeboxen i Horsens
Siden september 2022 har nysgerrige skoleelever fra 4.-7. klasse kunne følge byggeriet af Håndværkskollegiet i Horsens på tætteste hold som en del af deres undervisning i projekt Byggeboxen.
Invitér børn og unge indenfor, og inspirér til en faglært fremtid
DI’s Lærlingeindsats lancerer nu et katalog over forskellige former for skolevirksomhedssamarbejder – lige fra erhvervspraktik til at adoption af en skoleklasse.
90 procent af vores erhvervspraktikanter bliver lærlinge
Når Idé-Pro har erhvervspraktikanter fra folkeskolen, danner praktikanten makkerpar med en lærling. Det giver både lærlingen, praktikanten og virksomheden værdi.
Vi vil give de unge en smag for biler
Autohuset Vestergaard har adopteret en skoleklasse for at vise de mange muligheder, der er i bilbranchen.
Fra skoletræt til skoleglad
Store Hedebyg Entreprise har folkeskoleelever i ’forlagt undervisning’ en dag om ugen, hvor de, i stedet for undervisning på skolen, laver praktisk arbejde i virksomheden. Det åbner skoletrætte elevers øjne for meningen med at gå i skole.
Robotter og kraner tænder en gnist for de tekniske fag
HMF har skoleklasser på virksomhedsbesøg for at vise deres arbejde med robotter, kraner og metal frem. Målet er at vække en interesse for erhvervsuddannelserne og de tekniske fag.
Der er andre veje end universitetet efter gymnasiet
Lemvigh-Müller besøger Herlev Gymnasium & HF for at vise, at man godt kan blive elev efter gymnasiet. Målet er at skabe et større kendskab til virksomheden blandt lokalområdets unge.
Beatræ åbner værkstedet for 8. klasse
Beatræ inviterer skoleelever ind i værkstedet for at vise tømrer- og snedkerfaget frem. De håber, at eleverne får samme begejstring for at arbejde med træ, som de selv har.
E. Nielsens mekaniske stenhuggeri har Danmarks første stenteknikerlærling
Ole Grage, indehaver af Danmarks ældste stenhuggeri, har været drivkraften bag oprettelsen af en ny uddannelse inde for stenfagene. For ham er det vigtigt at give den faglige viden videre til næste generation.
En voksen lærling ser på virksomheden med nye øjne
Virksomheden Tritech har gode erfaringer med at ansætte lærlinge over 25 år. De ser ofte tingene fra en anderledes vinkel og tør stille undrende spørgsmål. I øjeblikket har de en pilot og en sygeplejerske i lære som industriteknikere.
Medlemsundersøgelse: Virksomheder vil gerne have endnu flere lærlinge
En undersøgelse blandt virksomhederne i DI Lærepladsfællesskabet viser, at de fortsat efterspørger lærlinge i stor stil. Virksomhederne har især fokus på at uddanne fremtidens arbejdskraft og mange deltager i forskellige samarbejder med folkeskolen.
”Når det kommer til uddannelse, kan du ikke vælge forkert!”
Ole Rasmussen fra Grundfos begyndte sin karriere som elektromekanikerlærling i Grundfos. I dag er han plant director og har et ledelsesansvar for mere end 300 mand. Hans budskab til unge uddannelsessøgende er at gå efter lysten og ikke være bange for at vælge forkert.
Lærlinge er en del af holdet hos Mekoprint
Mekoprint er rigtig glade for deres lærlinge og vil gerne have flere. Så derfor tager de folkeskoleelever i praktik, inviterer skoler på virksomhedsbesøg og sørger for, at lærlingene får en god, varieret oplæring i virksomheden.
Vi giver dem ansvar fra dag ét
Brødrene Dahl er glade for deres elever og har rigtig gode erfaringer med at være en attraktiv læreplads. Læs mere om, hvordan de gør, og få et par gode råd til rekruttering af elever.
Med min praktiske erfaring kan jeg bedre relatere til de mennesker jeg skal lede
Peter vidste allerede i 9. klasse, at han ville være struktør. Den baggrund er en fordel for ham i dag i rollen som projektchef i Holbøll A/S. Han kender nemlig faldgruberne og kan derfor stille de rigtige spørgsmål fra starten.
LEGO’s værktøjsmager hedder Ivy Camilla
I LEGO Koncernen er man ikke i tvivl. Kvindelige lærlinge er en kæmpe ressource for virksomheden. For med kvinder i teamet giver to plus to pludselig fem, fortæller leder for LEGO Koncernens lærlingeakademi.
Ja tak til flere kvinder bag rattet
Kvinder er lidt mere omhyggelige. De tænker sig om en ekstra gang, inden de trykker på speederen. Det giver færre skader og bedre service, lyder det fra Bach & Pedersen Fragt.
Lager- og logistikoperatør-eleven får tingene til at falde på plads
Henriette Pedersen er 23 år og perfektionist. Derfor er hun i lære som lager- og logistikoperatør hos FTZ i Odense.
Nina Groes giver gode råd til en mangfoldig arbejdsplads
Hør hvad du skal gøre, hvis du vil arbejde strategisk med diversitet i din virksomhed.
Droppede frokosten til fordel for høvlebænken
1.300 fynske folkeskoleelever byggede, bukkede, bankede og bagte til årets Craftfestival, der giver alle 7.-10. klasser i Middelfart Kommune mulighed for at prøve forskellige håndværksfag. Særligt to drenge fra 7. klasse gik all in og blev snedkere for en dag.
Robotter skal tænde eud-drømmen hos folkeskoleelever
Elos Medtech har været i gang med DA Åben Virksomhed i fem år. Og konklusionen er klar: Det virker! De er derfor klar til at åbne deres virksomhed for lokale folkeskoler og gymnasier i årene fremover, så endnu flere unge kan få smag for en fremtid som faglært.
Få gang i skolesamarbejdet med Naturvidenskabernes Hus
Ved at samarbejde med lokale skoler og gymnasier kan I inspirere flere unge til at se mulighederne i en teknisk eller naturvidenskabelig uddannelse. I kan samtidig synliggøre jeres virksomhed som en attraktiv arbejdsplads, der tager uddannelsesansvar … og hvem ved, måske headhunte jeres næste super lærling fra nærområdet.
Kom med på arbejde i 68 meters højde
Vindmølleparken Horns Rev 2 består af 91 vindmøller af typen 2,3 megawatt, der fra tid til anden både skal serviceres og repareres. Det klarer 20-årige Melanie Rahr, som er automatikteknikerlærling hos Ørsted.
Semler Gruppen: Hurtig grøn omstilling stiller nye krav til vores uddannelser
Opladelige biler fylder mere og mere i bilsalget. I 2021 var mere end hver tredje nye bil enten en plug-in eller elbil. Der er derfor brug for, at branchens uddannelser følger med udviklingen.
Elektrikeren sætter strøm til de grønne løsninger
Elektrikeruddannelsen åbner ikke bare stikkontakter - men også døre til hele verden. Og med en grøn omstilling lige uden for døren er deres alsidige viden om elektricitet og elektriske apparater vigtigere end nogensinde.
Kom til DM i beslagsmed
Hvem bliver Danmarks bedste beslagsmed? 🧲🔨 Det dystede 17 hårdtslående, sveddryppende og topfokuserede lærlinge om i MCH Herning Kongrescenter. 😅 Se med i videoen her!
DI-virksomheder stærkt repræsenteret på Skills 2022
Årets udgave af DM i Skills et netop skudt i gang, og begivenheden har aldrig været mere aktuel. For Danmark har i den grad brug for, at flere unge ser mulighederne i en erhvervsuddannelse, og flere bliver faglærte. Det er afgørende for, at virksomhederne kan vækste, sikre fremtidige arbejdspladser og gennemføre den grønne omstilling.
Skills-debutant sender to lærlinge i konkurrence
Autohuset Vestergaard deltager for første gang i år til DM i Skills. Her skal to af deres virksomhedens lærlinge dyste om at blive Danmarks bedste lastvogns- eller personvognsmekaniker. Men det er ikke kun de unge, der vinder ved at deltage i Skills - det gør vi også som virksomhed, lyder det fra Autohuset Vestergaard.
Lille virksomhed slår alle Skills-rekorder
En Skills-vinder. En Skills-kandidat. Og én på vej til WorldSkills i Shanghai. Maskinfabrikken Nymann Teknik i Hobro producerer den ene konkurrencedygtige industriteknikerlærling efter den anden – og det til trods for, at virksomheden kun har 20 ansatte.
Guide: Få din lærling/elev og din virksomhed med til DM i Skills 2023
I denne guide forklarer vi, hvordan du får dine unge talenter med til den store begivenhed, der både giver dem en på opleveren og booster deres faglige stolthed – og som samtidig synliggør, at din virksomhed uddanner med stolthed.
Den grønneste energi er nu engang den, man ikke bruger
Derfor er det arbejde, en teknisk isolatør udfører mere aktuelt end nogensinde. ”Regnestykket er super simpelt,” fortæller Mikkel Høyer Olesen, 29 år og teknisk isolatørlærling: ”Jo bedre isolering - jo mindre forbrug og udledning.”
Hoffmann giver topkarakterer til EUX-lærlingene
På Hoffmanns mange byggepladser er EUX-lærlingene vellidte. For selvom uddannelsen er ”lidt bøvlet” med længere skoleophold, så er EUX-lærlingene i den grad besværet værd. Se med i videoen her!
ECM Industries har fem EUX-lærlinge og er klar på flere
”Vores EUX-lærlinge er nogle afklarede unge mennesker med fremtidsplanerne i orden, og som brænder for at lære et fag. Det er derfor, vi anbefaler andre virksomheder at kigge mod EUX-uddannelsen, når de skal ud og finde nye lærlinge,” lyder det fra ECM.
Evita fører JEROS-ånden videre
JEROS er en familieejet virksomhed. Her fører CEO Evita Rosdahl hver dag sin fars ånd videre med at uddanne lærlinge. Se videoen her.
Raaschou har uddannelse i blodet
Hos Raaschou Inventarsnedkeri A/S har de i 20 år taget lærlinge, og det bliver de ved med. Med stolthed! Se videoen her.
CC Jensen sender Stefan til USA
Stefan får gennem sin uddannelse som industriteknikerlærling hos CC Jensen mulighed for at komme til USA, og lære hvordan de gør tingene der. Se videoen her.
Få en Trainee. I vil ikke fortryde det
Sådan lyder det fra klare budskab fra KK Metal. Her er de takket være den nye traineeordning vendt 180 grader i forhold til at modtage trainees. Før takkede de nej, nu glæder de sig til at byde mange flere velkommen.
Traineeordningen giver lærlinge
Hos SDKbiler i Aalborg er man ikke i tvivl. Traineeordningen virker. Her har to 16-årige drenge nemlig fået mod på en karriere som mekaniker efter seks måneders praktik.
Automatikteknikeren sikrer måleudstyr i verdensklasse
18-årige Casper Bolvig er i lære som automatiktekniker hos verdens førende producent af intelligente energi- og vandmålere: Kamstrup A/S. Her forfølger han sin store interesse for maskiner, it og mekaniske løsninger – alt imens han dygtiggør sig i programmering.
Julestafet #1 Tivoli
Som gartner går man bestemt ikke tomhændet rundt i vintermånederne – specielt ikke, hvis ens arbejdsgiver hedder Tivoli. 🎢🎭
Julestafet #2 Jeros
Jeros' industriteknikerlærling Simon fortæller om god julestemning, god julemusik 🎅🏼🕺🏼- og så selvfølgelig Tinas dåse fyldt med julegodter og pebernødder. 😋
Julestafet #3 Øens
Hos Øens forstår man at holde humøret højt, selvom temperaturen er lav. Det fortæller murerlærlingen Abdul Bangura om I dagens julevideo.🎄
Julestafet #4 Solar
Hør 19-årige Sara, der er handelselev med brancheretning i EL💡, fortælle om en alternativ juleplayliste, Solars unikke chokoladekalender og intet mindre end verdens bedste firmajulegave.
Julestafet #5 Ebbes Kleinsmedie
Vi besøger Ebbes Kleinsmedie ApS, hvor Sørine og de andre lærlinge finder julegejsten frem hver eneste dag. 🎁 👩🔧 Se hvordan jul på værkstedet ser ud i videoen herunder.🎄
Julestafet #6 LB Tag
I vores kalenders sidste video hører vi om et af hverdagens små (jule)mirakler. Nemlig hvordan det perfekte match mellem lærling og virksomhed opstår.✍ Hør Mathias fortælle sin historie her.
Multicut sikrer lærlinge til Industri 4.0
Mød de to industriteknikkerlærlinge Niels og Thomas, der fortæller om deres arbejde med at programmere og fremstille vidt forskellige emner lige fra kampfly-dele til vindmølleturbiner.
Hos Nærenergi tegner fremtiden grøn
Med en stigende efterspørgsel på grønne løsninger og en lærlingegodkendelse tegner fremtiden lys for virksomheden Nærenergi. I videoen kan du møde direktør, Jacob Himmelstrup og Tine Lund, der er i lære som montageoperatør og noget af en ’Pippi’.
Danfoss’ nye datacenter er driftssikkert og energivenligt
Rasmus Wind er datateknikerlærling med speciale i infrastruktur. Mød ham i videoen, hvor han fortæller om sit arbejde og om Danfoss’ nye datacenter - der både laver overskudsvarmen om til fjernvarme og mindsker elforbruget gennem nyt IT-udstyr. Vigtige aspekter i en grøn omstilling.
Defekte produkter får nyt liv
Det fedeste ved at være elektronikfagtekniker er helt klart, at man gennem dedikeret ’nørderi’ kan redde kasserede elektronikprodukter. Det er min måde at bidrage til den grønne omstilling på.
Flere studenter og EUX’ere til plastmageruddannelsen
40 plastmagerlærlinge er netop nu under uddannelse hos LEGO. Hovedparten af dem har enten en gymnasial baggrund eller er i gang med at tage en EUX-uddannelse, og planen er at rekruttere endnu flere studenter fremadrettet.
’Årets Elev’ baner vejen for elev nr. 2 og nr. 3
Nicolai Krathus har både studenterhue og titlen som Årets Elev i Nordjylland – og så har han åbnet døren for flere elever i transportfirmaet Silvasti. Hør ham og speditionselev Victor Mortensen fortælle om deres uddannelsesvalg og daglige arbejde i videoen:
Lærlinge er en vigtig del af vores DNA
Ejner Hessel A/S har eksisteret i 53 år og i al den tid har lærlinge været en central del af virksomheden. Faktisk er hele 10 pct. af medarbejderstaben lærlinge og op mod 90 pct. fastansættes efter endt uddannelse.
Fra Hf-student til murerlærling
Studenterhuen var knap nok landet på Malenes hoved, før skabertrangen kriblede i fingrene. Derfor gik hun kort tid efter i lære som murer, men hun anser ikke sin HF som tidsspild. Tværtimod.
24 år med lærlinge på værkstedet
Malte Gormsen uddanner om nogen med stolthed. Gennem firetyve år har han uddannet fremtidens møbel-, maskin- og bygningssnedkere og sat et solidt aftryk i de unge mennesker.
Uddanner lærlinge til det uforudsete
Metro Service uddanner lærlinge inden for otte forskellige erhvervsuddannelser. En af dem er den nye uddannelse automatikteknikker, som Mikkel og Otto er i gang med, og hvor ikke to dage er ens.
DI’s medlemmer uddanner med stolthed!
På tværs af brancher og fag står DI’s medlemmer sammen om at uddanne fremtidens faglærte. De sikrer, at de stolte håndværkstraditioner videreføres og udvikles. Det er derfor vi siger, at DI’s medlemmer uddanner med stolthed.
Byggeboxen til Kulturnatten
Kom og besøg Byggeboxen i Industriens Hus til Kulturnatten
Grundfos 3D-printer fremtiden grøn
Kasper Mortensen er industriteknikkerlærling hos Grundfos. Hør ham fortælle, hvordan 3D-print effektiviserer processer og formindsker spild.
Kom til netværksmøder med andre lærlingeansvarlige
Hvordan vælger lærlinge læreplads, og hvordan sikrer I som virksomhed et godt uddannelsesforløb? Hvem er de unge, og hvad er vigtigt for dem?
Byggeriet bygger på 3D-tegninger
I fremtidens byggeri spiller både lærlinge og 3D-tegninger en afgørende rolle. Det ved de i NCC, hvor de gør brug af begge i arbejdet med at opføre en ny genbrugsplads i Helsingør.
Smeden anno 2021
At være smed i dag kræver fingersnilde, sans for formgivning, rumlig forståelse og ikke mindst evnen til at læse, forstå og tegne 3D-arbejdstegninger. Alt det fremtidens industri efterspørger.
Verdens Vildeste Brobyggere #1
Mød Matthias som er tømrerlærling hos H. Juel Mikkelsen fra Skjern, og deltager i Verdens Vildeste Brobyggere.
Verdens Vildeste Brobyggere #2
Julius er tømrerlærling hos Børge Jakobsen fra Næstved, og deltager i Verdens Vildeste Brobyggere
Verdens Vildeste Brobyggere #3
Tømrerlærlingen Anders fra TL Byg i Aalborg deltager til Verdens Vildeste Brobyggere
Fra kokkeelev til køkkenchef
I virksomheden Coor gør de rigtig meget ud af at uddanne deres ufaglærte medarbejdere. En af dem er Tania Damsgaard Camara, der droppede vikarjobbet for at blive kokkeelev i FOOD by Coor. I dag er hun køkkenchef med svendebrev og medarbejderansvar.
Lhoist Faxe Kalk satser på voksenlærlinge
Hos Lhoist Faxe Kalk er 33 % af medarbejderne over 60 år. Der har derfor været behov for at rekruttere nye medarbejdere – særligt voksenlærlinge har været efterspurgte, da de allerede ved, hvad det til sige at være på en arbejdsplads.
Industriteknikerne – Danmarks største mangelvare?
Den højteknologiske udvikling buldrer afsted i Danmark, og det skaber efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft. Særligt industriteknikere er populære blandt arbejdsgiverne, da de kan producere alt fra pumper over vindmøller til robotter og motorer.
8.b fra Frydenhøjskolen på reportage hos Skou Gruppen
Skou Gruppen havde fredag besøg af 8.b fra Frydenhøjskolen i Hvidovre på byggepladsen ved Bytoften 29. Her er Skou Gruppen i gang med en gennemgribende renovering og forvandling af to ældre bygninger, der skal blive til topmoderne rammer for børn i daginstitutionen Bytoften.
Allerstørste motivation for mig er at se elevernes begejstring
Som skuemester skal vi indgyde ro, så de unge kan yde deres bedste, skabe et godt produkt og være stolte af dem selv.
Vigtigst er det, at lærlingen kan vise det bedste af sig selv
For Ulrik er skuemesterens vigtigste opgave at møde lærlingen i øjenhøjde, så de kan præstere deres bedste og samtidig få en god oplevelse.
DI søger skuemestre
Kunne du tænke dig at engagere dig i fremtidens faglærte, så bliv skuemester/censor på en erhvervsuddannelse.
Fremtidens it-hajer kommer fra Data og Kommunikation
Landet over efterspørger virksomheder medarbejdere, der kan løse udfordringer indenfor computere, servere og programmering. Det kan elever fra data og kommunikation.