28.06.21 Vi rådgiver dig Nyheder

Industriteknikerne – Danmarks største mangelvare?

Den højteknologiske udvikling buldrer afsted i Danmark, og det skaber efterspørgsel på kvalificeret arbejdskraft. Særligt industriteknikere er populære blandt arbejdsgiverne, da de kan producere alt fra pumper over vindmøller til robotter og motorer.

Simon Medum er 26 år og færdiguddannet industritekniker til august. For ham var der ingen tvivl om, at det var den rette uddannelse:

- Jeg valgte uddannelsen, fordi jeg rigtig godt kan lide kombinationen af at arbejde med mine hænder, computere og tung, teknisk viden. Samtidig er industriteknikere en mangelvare, så der er gode chancer for et job bagefter, og det tænkte jeg da også over, forklarer Simon, der er i lære hos armatur-specialisten VOLA i Horsens.

- I VOLA starter man som lærling i virksomhedens værktøjsafdeling. Her laver man værktøj til resten af fabrikken. I andre virksomheder starter man i produktionen, men hos VOLA har man erfaring med, at lærlingene skal kende tingene fra bunden – og det giver god mening, at man sådan kommer rundt i virksomheden og prøver forskellige ting af, understreger Simon.

Peter Krogh, der er Teknisk Chef og uddannelsesansvarlig for industriteknikerlærlingene i VOLA, forklarer, hvorfor industriteknikernes kvaliteter er så efterspurgte:

- På grund af stigende efterspørgsel på vores produkter oplever vi et øget behov for medarbejdere med industriteknikerens kvaliteter – særligt deres evne til at kunne løse alle mulige forskellige tekniske opgaver selvstændigt er efterspurgt.

Industriteknikeruddannelsen er en meget alsidig uddannelse, hvor eleverne lærer at arbejde med maskiner og programmering i jern- og metalindustrien. Opgaverne er mangeartede, og eleverne lærer at skulle kunne løse dem både selvstændigt og i grupper. Industriteknikere er at finde på skibsværfter, metal- og maskinfabrikker eller i plastindustrien.

- Til svendeprøven er der en gruppeopgave, hvor man vælger, hvem der er bedst til at løse drejeopgaven, fræseopgaven og planlægningsdelen. Uddannelsen handler derfor også om at tage ansvar og om at kunne samarbejde, så holdet formår at frembringe det absolut bedste produkt, siger Simon, der skal til svendeprøve i juli.

Simon håber på at fortsætte hos VOLA og udvikle sine færdigheder der:

- Min chef i VOLA regner med, at jeg skal forsætte. Jeg skal nemlig varetage to maskiner, der producerer rustfrit stål, siger han og fortsætter:

– og så kan man læse videre til maskinmester, hvis man har lyst til det. Men det skal jeg først om en del år, da jeg stadig har en masse at lære i rollen som industritekniker.

Kristian Hougaard Frederiksen
Skrevet af:

Kristian Hougaard Frederiksen