Grundfos
12.05.23 Vi rådgiver dig Nyheder

”Når det kommer til uddannelse, kan du ikke vælge forkert!”

Ole Rasmussen fra Grundfos begyndte sin karriere som elektromekanikerlærling i Grundfos. I dag er han plant director og har et ledelsesansvar for mere end 300 mand. Hans budskab til unge uddannelsessøgende er at gå efter lysten og ikke være bange for at vælge forkert.

Med flere uddannelser end nogensinde før, kan det virke uoverskueligt for mange unge at vælge en uddannelse. For hvad skal man vælge? Og hvad sker der, hvis man vælger forkert?

- Når det kommer til valg af uddannelse, så skal man tænke det som livslang læring, hvor man løbende får nogle erfaringer med sig. Man kan faktisk slet ikke vælge forkert. Det værste, der kan ske, er, at man lærer noget, som man tager med sig videre, forklarer Ole Rasmussen, der til dagligt arbejder som plant director i Grundfos.

Ole Rasmussen er opvokset i Bjerringbro – et stenkast fra Grundfos. Han har altid interesseret sig for elektronik, loddekolber, og hvad man ellers kunne finde inde i familiens fjernsyn.

Og han har altid vist, at han skulle være faglært, så da han skulle vælge uddannelse, faldt valget på elektromekanikeruddannelsen. I dag går uddannelsens under navnet ’elektronik- og svagstrømsuddannelsen’, hvor man bliver uddannet til elektronikfagtekniker.

Uddannelsen til elektronikfagtekniker

Som elektronikfagtekniker fremstiller og reparerer man elektronisk udstyr, og man kommer til at arbejde med al slags elektronik, som bruges til måling, kontrol, styring og registrering. Man skal have lyst til at arbejde med instrumenter, software og hardware og være god til matematik og engelsk. Uddannelsen kombinerer praksis og teori, og man kommer til at stifte bekendtskab med en bred vifte af elektronisk udstyr.

Én uddannelse holder ikke til resten af livet

Efter Ole Rasmussen blev udlært i Grundfos for 32 år siden, har han både taget en diplomuddannelse i ledelse og en MBA. På visitkortet har der både stået faglært analysetekniker, produktionstekniker, lean agent, produktionsleder, kvalitetsleder, produktionschef, og nu står der plant director.

Og ifølge Ole var det bestemt ikke en karrierevej, hvor alle skridt var planlagt på forhånd.

- Jeg tror ikke, at man kan vælge én bestemt uddannelse, der så holder resten af livet. Verden er omskiftelig, så vi kommer til at skifte job og retning flere gange i løbet af et liv. Se bare på udviklingen inde for kunstig intelligens og ChatGPT, som kommer til at fylde meget mere om fem år, end det gør i dag. Uddannelserne og arbejdsområderne kommer også til at udvikle sig med tiden, siger Ole Rasmussen.

For Ole har det altid været lysten, der har drevet værket. De forskellige uddannelser har han taget sideløbende med, at han skulle bruge nye kompetencer i sit arbejde.

Vi har både brug for teoretikere og praktikere

For Ole Rasmussen har det været en stor gevinst at have en faglært uddannelse med sig i bagagen. Som ung modnede det ham meget at komme ud på en arbejdsplads, hvor han fik et ansvar og kunne placere læringen i en konkret kontekst.

Og det med at kunne koble indholdet fra skolebænken direkte til konkrete arbejdsopgaver er også en evne, han har observeret hos andre faglærte.

- Når vi har unge ingeniørpraktikanter her på Grundfos, så er det meget tydeligt at se, at dem med en faglært uddannelse har meget nemmere ved at reflektere over, hvor og hvordan de kan bruge deres nye viden i deres arbejde. Det har de unge uden en faglig uddannelse større udfordringer med, siger Ole Rasmussen.

Han understreger dog, at der også er brug for unge med en mere teoretisk baggrund, da dem med en faglært uddannelse og dem med en mere teoretisk baggrund kan lære af hinanden.

- Så et godt råd til de unge herfra er at gå efter lysten. Husk, at man har et langt arbejdsliv foran sig, så man kommer til at skifte retning rigtige mange gange igennem livet. Og er det bæredygtighed eller digitalisering, man brænder for, så er der mange relevante erhvervsuddannelser at vælge imellem, siger Ole Rasmussen.

Relateret indhold