07.11.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Dencker: En værktøjsmager fremstiller også EarPods

Folkeskoleelever fra hele landet prøvede kræfter med værktøjsmagerfaget i Skive. Det gjorde de til Metal Camp Værktøjsmager, hvor Dencker sammen med fire andre virksomheder inviterede indenfor.

En kuglepen, en smartphone eller et par EarPods – hvert minut har du en ting i hånden, en værktøjsmager har været med til at lave. 

”En værktøjsmager fremstiller blandt andet støbeformene til de plastikdele, der er i alle de ting, vi bruger hele tiden, men det er der mange, der ikke ved,” siger Thomas Dahl Nautrup, Tool Shop Manager hos Dencker.

Virksomheden Dencker har lige deltaget i Metal Camp Værktøjsmager sammen med virksomhederne Idé-Pro, Formkon, Envases og BC Værktøj. Campen er en praktikuge i uge 45, hvor tyve 9.-10. klasses elever fra hele landet får en forsmag på livet som værktøjsmager.

Alle eleverne bliver undervist i Skive Colleges værksteder og kommer ud i en af de fem midtjyske virksomheder. Mens de deltager i campen, bor de på Erhvervskollegiet side om side med unge værktøjsmagerlærlinge og andre unge, der er ved at tage en erhvervsuddannelse.

Billede af elever på Skive College, der bliver undervist i computerprogrammer.

Om tirsdagen blev eleverne undervist i 3D-programmerne SolidWorks og Mastercam af erhvervsskolelærerne på Skive College.

Foto: May-Britt Hestehauge
Billede af eleverne, der har det sjovt på et værelse.

Selvom mange af eleverne ikke kendte hinanden i forvejen, fandt de hurtigt ud af at have det sjovt sammen på værelserne om aftenen.

Foto: Heidi Juul Petersen
Billede af Tool Shop Manager Thomas, der har et meget lille emne i hånden, som han viser frem for eleverne.

Og om onsdagen blev hele dagen brugt på virksomhederne. Tool Shop Manager Thomas Dahl Nautrup viser Ziva, Oliver og Emil et emne til et høreapparat, som Dencker producerer.

Foto: Heidi Juul Petersen

Vil udfordre forestillinger om faget 

Dencker bruger tid på at undervise folkeskoleelever, fordi de ønsker at skabe opmærksomhed om værktøjsmageruddannelsen og tiltrække flere unge til faget.

Ifølge Thomas Dahl Nautrup har industrien brug for flere værktøjsmagere, som kan være med til at fremstille og udvikle alle de produkter, vi bruger i hverdagen – både nu og i fremtiden.

Men han oplever, at mange enten har en forældet forestilling om værktøjsmagerfaget eller slet ikke ved, hvad man arbejder med som værktøjsmager. Det håber han, at de som virksomhed kan være med til at ændre ved at deltage i Metal Camp Værktøjsmager.

“Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har måttet sige, at jeg som værktøjsmager IKKE laver skruetrækkere og hamre. Det er de færreste, der ved, hvor vigtig en værktøjsmager er for samfundet. Som værktøjsmager indgår teknik, IT, matematik og programmering som en stor del af dagligdagen,” siger Thomas Dahl Nautrup.

Christoffer og Emil sidder foran en computerskærm.

Værktøjsmagerlærling Christoffer Bonde viser Emil en simulering af, hvordan CNC-maskinen kommer til at fræse hans navn ind i møntholderen.

Foto: Heidi Juul Petersen
Christoffer og Emil er i gang med at starte CNC-fræsemaskinen.

Og så er det ud til CNC-fræsemaskinen, så Emil kan få sit navn på møntholderen.

Foto: Heidi Juul Petersen
Nærbillede af den færdige møntholder i en holder.

Her er den færdige møntholder ved siden af den lille metalklods, som Emil har fræset sit navn i.

Foto: Heidi Juul Petersen

De skal have noget med hjem, de selv har lavet

Thomas Dahl Nautrup har sammensat programmet for de unge, der er ude hos Dencker. Udover en rundvisning på virksomheden, får eleverne også lov til at støbe en møntholder (en holder til den plastikmønt, man kommer i indkøbsvogne), fræse deres eget navn i møntholderen og samle et værktøj.

For ham er det vigtigste i programmet, at de unge får noget fysisk med hjem, som de selv har skabt. Noget, der kan skabe en faglig stolthed hos eleverne.

”Når man er 16-17 år, er det svært at vide, hvad man vil arbejde med i fremtiden. Ofte læner man sig op af, hvad ens forbilleder eller forældre arbejder med. Men man skal selv ud at prøve det af i virkeligheden. Det kan være i praktik eller som ungarbejder, men man skal ud og se, hvad det er for et job, for det kan være meget anderledes, end man lige forestiller sig. Derfor er det også vigtigt, at vi som virksomhed viser vores fag frem,” siger Thomas Dahl Nautrup og fortsætter:

”Vi synes, det er et rigtig godt koncept. Så vi deltager meget gerne igen næste år.”

Anton og Oliver samler et værktøj.

Værktøjsmagerlærling Anton Rockell viser Oliver, hvordan man samler værktøjet, som indeholder støbeformene til møntholderen.

Foto: Heidi Juul Petersen
Emil sidder og ser i mikroskopet, mens værktøjsmager Karsten Slavensky står i baggrunden.

Det kræver tålmodighed og præcision at blive en dygtig værktøjsmager. Her viser Værktøjsmager Karsten Slavensky, hvordan man bruger et mikroskop til at finde eventuelle fejl på et emne.

Foto: Heidi Juul Petersen

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om Metal Camp Værktøjsmager, eller kunne du tænke dig at deltage næste år, så kontakt Mette Kroll fra Industriens Uddannelser på mkol@iu.dk

Bliv også inspireret til andre skolevirksomhedssamarbejder på denne side.

Fakta om Metal Camp Værktøjsmager

Metal Camp Værktøjsmager er en praktikuge i uge 45, hvor elever i 9.-10. klasse fra hele landet kan prøve værktøjsmagerfaget af i virksomhed og på skolens værksted. Alle deltagere bor på Skive College fra søndag til torsdag, og det er gratis at deltage. Metalindustriens Uddannelsesudvalg (MI), DI, Dansk Metal, Skive College samt Skive Kommunes erhvervsplaymaker May-Britt Hestehauge står bag projektet.

Relateret indhold