Sådan er Danmarks bedste lærepladser
Fem virksomheder modtog DI Lærepladsprisen 2024. Men hvad kendetegner en rigtig god læreplads? Vi har fundet et par fællestræk hos alle vinderne.
Actas, Byggeselskabet C. F. Hansen, Bygma Næstved, Johnson Controls og JEROS har alle vundet DI Lærepladspriserne 2024.
Virksomhederne har forskellige størrelser, er fra forskellige brancher og uddanner lærlinge og elever fra forskellige uddannelser, men de har også nogle fællestræk som læreplads.
"Vinderne er især kendetegnet ved et stærkt fællesskab og et trygt læringsmiljø, hvor der er lagt vægt på den enkelte lærling eller elev,” siger Line Stentoft Andersen, chef for DI’s lærlingeindsats og fortsætter:
”Når det er sagt, så er der rigtig mange gode lærepladser derude – også blandt dem, der ikke vandt. Vi har fået enormt mange indstillinger fra hele landet, så det var ikke en nem opgave at vælge nogle fra.”
Faglig udvikling og sparring
Et fællestræk for de fem vindere er, at de lægger vægt på lærlingenes faglige udvikling. De sørger for, at lærlingene kan sparre med andre – både kolleger i virksomheden og lærlinge i andre netværk.
"Faglig udvikling er noget af det vigtigste for lærlinge og elever. De vil gerne være så dygtige som muligt og have støtte undervejs. Derfor er det heller ikke overraskende, at vinderne er fantastiske til at udvikle deres lærlinge fagligt," siger Line Stentoft Andersen.
Hun understreger, at også mindre virksomheder har imponeret juryen ved at tænke ud ad boksen og ved at indgå i samarbejder med andre virksomheder for at give lærlingene mulighed for at udvikle sig fagligt.
Socialt fællesskab og trivsel
Vinderne har også et stærkt fokus på det sociale miljø og lærlingenes trivsel. De skaber rammerne for, at lærlinge kan lære hinanden og resten af virksomheden at kende.
"Alle vinderne lægger stor vægt på fællesskabet. Det kan være gennem aktiviteter som studieture, bowlingaftener eller fisketure, hvor lærlingene får mulighed for at møde både kolleger og andre lærlinge på tværs af afdelinger og funktioner. Det styrker sammenholdet og får lærlingene til at føle sig som en del af holdet," forklarer Line Stentoft Andersen.
Individuel opmærksomhed og ansvar
De bedste lærepladser er også gode til at være opmærksomme på den enkelte lærling. De tilpasser oplæringen, så den passer til den enkeltes behov og ambitionsniveau.
”Vindervirksomhederne giver deres lærlinge og elever ansvar og medbestemmelse for deres uddannelsesforløb i virksomheden. Det giver lærlingene et ejerskab for deres faglige udvikling,” siger Line Stentoft Andersen og fortsætter:
”Og så kan lærlingene altid få hjælp og støtte fra kollegerne, hvis de møder udfordringer undervejs”.
Plads til alle
Et fælles kendetegn for alle vinderne er et stort fokus på inklusion og mangfoldighed. Virksomhederne arbejder aktivt for at sikre, at alle lærlinge – uanset baggrund eller udfordringer – føler sig velkomne og får den hjælp, de har brug for.
”Virksomhederne sørger for, at alle lærlinge og elever trives og udvikler sig. Nogle gør det gennem individuelle læreplaner, andre har en medarbejder dedikeret til lærlingene, men fælles for dem alle er, at de ser og støtter den enkelte gennem hele forløbet," siger Line Stentoft Andersen.
Vil du være en endnu bedre læreplads?
Er du medlem af DI, og vil du gerne have tips til at blive endnu bedre til at uddanne lærlinge og elever?
Så meld dig ind i DI Lærepladsfællesskabet – fællesskabet er gratis for medlemmer af DI.