Foto: Martin Romppanen
24.05.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Mathias er megaglad for sin læreplads

Elektrikerlærling Mathias Balck er superbegejstret for sin læreplads hos AAK i Aarhus, der producerer specialiserede plantebaserede olier. Læs her, hvorfor han er så glad.

”Hvor kan man rose sin læreplads?” spurgte Mathias Balck på DI Lærepladsfællesskabets LinkedIn-side.

Sagen er nemlig den, at Mathias er megaglad for sin læreplads, fødevarevirksomheden AAK, der producerer specialiserede plantebaserede olier. Den danske del af virksomheden ligger på havnen i Aarhus og beskæftiger godt 250 medarbejdere i Danmark.

Men hvad er det, AAK gør, som falder i rigtig god jord hos Mathias?
Vi har interviewet Mathias for at finde frem til, hvorfor han er så glad for sin læreplads, kollegerne, chefen og virksomheden.

Hvorfor valgte du at skrive til DI Lærepladsfællesskabet?

”Det er et udtryk for noget, jeg har tænkt over længe.  Ligesom jeg synes, at mennesker skal roses for gode gerninger, så mener jeg også, at gode lærepladser skal anerkendes. Og jeg har en rigtig god læreplads her på AAK.  Jeg synes desværre kun, jeg læser om de dårlige steder i medierne.”

Hvordan er din læreplads?

”Jeg har vildt dygtige kolleger. Vi er mange forskellige medarbejdertyper i serviceafdelingen, hvor jeg arbejder.  Her er både smede, elektrikere og andre medarbejdere med en teknisk baggrund. Vi er meget afhængige af at kunne sparre med hinanden og at kunne samarbejde.

Jeg oplever, at AAK er en meget moderne arbejdsplads, hvor det er en selvfølge, at man tager hensyn til hinanden, og der er en stor opmærksomhed på medarbejdernes trivsel. Trivsel er et område, som ledelsen prioriterer rigtigt højt. Det betyder ikke, at vi ikke kan tage lidt gas på hinanden. Vi kan sagtens lave sjov, men det er på en god måde og bliver gjort med en føling, så ingen bliver såret.”

Mathias Balck på Arhus havn med  kollega og mester

På billedet sidder Mathias Balck på Aarhus Havn sammen med (til venstre) sin kollega og mester Henrik Enggaard Andersen samt (til højre) sin chef og mester Jacob Musse Rasmussen.

Foto: Martin Romppanen

Hvad er det, din læreplads gør rigtig godt?

”Jeg føler, at jeg bliver respekteret på lige fod med andre medarbejdere. Mine omgivelser har en enorm tillid til mig, og jeg bliver hørt samt inddraget i beslutningsprocesser, når der skal laves noget nyt, eller noget skal laves om i dele af fabrikken – også selvom jeg ’kun’ er lærling.

Jeg har fået lov til at lave MEGET forskelligt – både inden for mit eget fag, men også i andre afdelinger. Jeg har for eksempel været med til at udarbejde nye sikkerhedsregler. Jeg oplever, at hvis man er nysgerrig, ansvarlig og arbejdsom, så kan man få lov til at lave og lære rigtig meget i en virksomhed som AAK.”

Mathias sammen med sin kollega og mester foran et elskab

Mathias Balck er især begejstret for at blive mødt med stor tillid af sin chef og kolleger samt at få lov til at arbejde med mange forskellige arbejdsopgaver.

Foto: Martin Romppanen

Har du et godt råd til andre lærepladser?

”Skab et godt arbejdsmiljø, og lyt til jeres lærlinge og elever. Vær nysgerrig på den enkelte lærling, for vi er alle meget forskellige og har forskellige forudsætninger. Nogle er mere fysiske og trives bedst ude på gulvet med et værktøj i hænderne, andre er mere nørdede og elsker at fordybe sig i teorien. Jeg er nok lidt en blanding.

Og så er det også vigtigt, at man som virksomhed er god til at beskrive sig selv på hjemmesiden og sociale medier. Så kommende lærlinge kan se, hvad de går ind til, og hvad de kan forvente af en læreplads.”

Hvis du skulle sige noget mindre pænt om din læreplads, hvad vil du så sige?

Mathias sukker dybt: ”Jeg ved godt, det lyder lidt nordkoreansk, at jeg sådan skamroser min læreplads, men jeg er faktisk rigtig glad for at være her. Hvis jeg skal finde noget negativt, så må det være, at jeg ikke er garanteret en ansættelse, når jeg er færdigudlært. Det er et godt og spændende job, så det kunne være fristende at blive hængende. Men heldigvis har jeg gode jobmuligheder som elektriker, og jeg er da også blevet opsøgt af en rekrutteringskonsulent, så det skal jo nok gå.”

Kender du Danmarks bedste læreplads 2024?

Så kan du lige nu indstille virksomheden til DI’s Lærepladspris 2024, se hvordan du gør på: LÆREPLADSPRISEN 2024: Vi hylder Danmarks bedste lærepladser

 

Relateret indhold