Arla: Faglærte er en vigtig del af automatiseringen
Produktionen hos Arla er i høj grad automatiseret, men det betyder ikke, at de har brug for færre faglærte – tværtimod. Virksomheden har brug for dygtige faglærte; derfor uddanner de også deres egne elektrikere og automatikteknikere.
”Når folk kører forbi et Arla Mejeri, tænker de, at der står nogle medarbejdere og pakker smør og ost. Der er ikke mange, der tænker, at der også arbejder elektrikere og automatikteknikere,” siger produktionschef Anders Jensen og fortsætter:
”Men vi er i høj grad en automatiseret produktion og har en teknisk afdeling på 70 mand, der består af elektrikere, smede og automatikteknikere, så vi er dybt afhængige af teknisk faglært arbejdskraft.”
Anders Jensen er produktionschef på Arla Foods, Holstebro Mejeri. Han var indtil for nylig teknisk chef i samme produktionsanlæg med nær kontakt til både medarbejdere og lærlinge.
Vigtigt at uddanne næste generation
Produktionen på Holstebro Mejeri kører i treholdsskift og beskæftiger cirka 550 ansatte. På mejeriet er automatisering med til at sikre fødevaresikkerheden, kvaliteten og sikkerheden i produktionen; derfor er det også vigtigt at uddanne næste generation af elektrikere og automatikteknikerlærlinge.
”Vores medarbejdere i teknisk afdeling bliver jo ikke yngre, så det er vigtigt, at vi skaber vores egen fødekæde, så vi har fremtidens teknikere,” siger Anders Jensen og fortsætter:
”Vi ved, at mange får deres første job der, hvor de er udlært. Så hvis vi tager lærlinge og giver dem en læreplads med gode opgaver og hjælpsomme kolleger, så er der også en god chance for, at de bliver her, når de er udlærte.”
Lærlinge samarbejder på tværs fag
Holstebro Mejeri oplærer både elektriker- og automatikteknikerlærlinge. Begge faggrupper arbejder ofte sammen på projekter i produktionen, hvor arbejdsopgaverne spænder fra svejsning af kabelbakker til programmering.
”I hverdagen tænker vi ikke over, om det er en elektrikerlærling eller en automatikteknikerlærling, vi har sat på opgaven. De arbejder sammen på kryds og tværs. Det er ikke unormalt, at man på en opgave både har en it-specialist i telefonen, en smed på den ene side, en elektriker på den anden side og en automatiktekniker på den tredje side,” siger Gert Klausen, som er oplæringsansvarlig for elektriker- og automatikteknikerlærlingene på mejeriet.
Han forklarer, at han går rundt med lærlingene i starten, hvor de får lov til at udføre simple installationer. Senere hen i uddannelsesforløbet går lærlingene rundt sammen med en svend og bliver efterhånden en fast og meget eftertragtet del af medarbejderne i driften.
”De bliver jo nærmest set på som nogle helte, når en operatør ringer efter dem på servicetelefonen, og de kommer og fikser problemet med maskinen,” tilføjer Anders Jensen.
”Det er aldrig den samme fejl”
Automatikteknikerlærling Marcus Larsen på 21 år og industrielektrikerlærling Dennis Brodersen på 20 år er begge udlærte til sommer. De kan godt genkende billedet af en hverdag med forskellige arbejdsopgaver og tværfaglige samarbejder.
”Nogle dage er du med på større projekter, og andre dage bliver du ringet op af en operatør og skal ned at fejlfinde på en maskine. Og det er aldrig den samme fejl,” siger Marcus Larsen og fortsætter:
”Der er ikke to dage, der er ens. Det er det, der er det spændende ved at gå på arbejde.”
Dennis Brodersen er meget enig i, at de har et alsidigt arbejde: ”Man arbejder ofte sammen med andre fagligheder på opgaverne. Marcus og jeg har for eksempel været sammen om at bygge en computerstand, hvor jeg stod for at trække kablerne, og Marcus svejsede beslagene på.”
Gode fremtidsmuligheder for faglærte
Selvom produktionen er automatiseret, behøver lærlingene ikke at være bekymret for deres fremtidsmuligheder som faglærte. Automatiseringen af produktionen øger derimod Arlas behov for faglærte.
”Faggrupper som elektrikere og automatikteknikere er forudsætningen for, at vi overhovedet kan have et automatiseret produktionsanlæg. Det er dem, der sætter anlægget op, servicerer det, finder fejlene og udbedrer dem, så dem kan vi ikke undvære, ” siger Anders Jensen og fortsætter:
”Uanset hvor godt grej vi køber, så går det bare i stykker engang i mellem, så vi har i den grad brug for dygtige tekniske faglærte – også i fremtiden.”