Franske lærlinge besøger danske virksomheder
Wolff Svendsen og Tømrer & Snedkermester Børge Nielsen har besøg af tre franske udvekslingslærlinge. Opholdet udvikler ikke kun de franske lærlinge – det har også inspireret en af virksomhedernes egne lærlinge.
"Du får de svende, du selv former som lærlinge. Har vi dygtige svende, så er det, fordi vi har været gode til at lære dem op. Derfor investerer vi både socialt og fagligt i dem. Det, tror vi, er med til at holde på dem bagefter."
Ordene kommer fra HR-koordinator Peter Bøgh Kjærulff fra byggevirksomheden Wolff Svendsen A/S. Virksomheden ligger i Hillerød og har 60 medarbejdere – heraf 11 tømrerlærlinge.
Da HR-koordinatoren så et opslag på LinkedIn fra en fransk erhvervsskole, der søgte danske værtsvirksomheder til udveksling i fem uger, var han ikke i tvivl:
"Vi har selv længe haft en drøm om at sende nogle af vores egne lærlinge ud i verden – så det gav rigtig god mening at starte med at tage nogle ind udefra. Det sender et klart signal til vores egne om, at det godt kan lade sig gøre at komme ud af den danske osteklokke, og så gav det os mulighed for at netværke med nogle udenlandske skoler, som vores lærlinge kan komme ned til."

”Selvom Nathan er snedkerlærling, har vi taget ham med på tømrerholdet, der lige nu genopbygger Børsen. Her ser han, hvordan man stadig arbejder på gammeldags manér, når man restaurerer historiske bygninger,” siger Jesper Følbæk Nielsen (yderst til højre), ejer og direktør i virksomheden Tømrer & Snedkermester Børge Nielsen. Han sidder sammen med de tre franske lærlinge og HR-koordinator i Wolff Svendsen, Peter Bøgh Kjærulff.
Foto: Heidi Juul PetersenSommerfugle i maven
Wolff Svendsen har slået pjalterne sammen med en anden lokal virksomhed, Tømrer & Snedkermester Børge Nielsen, og har taget imod tre franske lærlinge gennem Erasmus+-programmet.
"Vi havde selvfølgelig lidt sommerfugle i maven i starten. Hvordan ville det gå med sproget? Hvordan ville svendene tage imod dem? Men jeg er kun blevet positivt overrasket. Alle har taget det i stiv arm, og vi har brugt Google Translate, når fagbegreberne har drillet. Det har ikke været noget problem," fortæller Peter Bøgh Kjærulff.
De tre franske lærlinge er blevet koblet på forskellige svende og kommer med ud på spjældopgaver – hvor der typisk arbejdes fra sag til sag med skiftende opgaver hver dag. Det er helt bevidst, at programmet ikke er alt for fastlagt.
"Vi sender ikke lærlinge ud for at måle vinduer op i otte timer. De skal forstå processerne og mærke, hvordan det er at være en del af et dansk tømrersjak med forskellige opgaver. Der skal være noget læring i det. Vores opgave er at give dem en oplevelse af, hvordan man arbejder som tømrer i Danmark," fortæller Peter Bøgh Kjærulff.
Ud over det praktiske arbejde har lærlingene også været på besøg hos bl.a. en teknisk skole og hos Velux – for at få en bredere forståelse af dansk byggekultur og læringsmiljøer.

Wolff Svendsens tømrerlærling Johannes går sammen med de tre franske lærlinge - nu er han blevet inspireret til at tage turen den anden vej og drømmer om at komme på udveksling til Frankrig.
Foto: Peter Bøgh KjærulffDansk lærling skal til Frankrig
En sidegevinst af udvekslingen er, at en af Wolff Svendsens lærlinge nu har fået mod på selv at tage på udveksling.
"Han er virkelig motiveret – og det er vi glade for,” fortæller Peter og fortsætter:
”Vi tror på, at når unge får mulighed for at opleve verden gennem deres fag, så får de både mere dybde og bredde i uddannelsen. Det udvikler både fagligheden og mennesket.”
Han har et klart råd til andre, der overvejer at tage en udvekslingslærling ind – eller sende deres egne ud:
"Forventningsafstem tidligt – både med skolen og lærlingene. Vær tydelig om alt fra mødetider til opførsel. De er unge, og jeg kan jo selv huske, hvordan jeg var som 17-årig. Man er nødt til at sige tingene højt – også om nultolerance over for alkohol og stoffer, og at man skal møde frisk og veludhvilet. Så bliver det nemmere for alle."
Mere om oplæring i udlandet?
Vil du gerne vide, hvordan du sender dine lærlinge på ophold i udlandet, men er i tvivl om, hvordan du griber det an, og hvad du har af muligheder for økonomisk støtte?
For uddannelser under Industriens Uddannelser:
Kontakt international konsulent Pia Lauridsen på pla@iu.dk
Oplæring i udlandet
For uddannelser under Byggeriets Uddannelser:
Kontakt konsulent Jakob Skov Øllgård (Træfagenes byggeuddannelse) på jso@bygud.dk
Oplæring i udlandet - Byggeriets Uddannelser
Særligt for snedkere:
Snedkernes Uddannelser.