Jasmin blev mere modig af sit udlandsophold
Industriteknikerlærling Jasmin Tengbom Osther tog hele familien med til Flensborg for at være i lære hos Krones. Hun kom hjem med nye erfaringer og et større fagligt mod.
37-årige Jasmin Tengbom Osther er til daglig i lære som industritekniker hos C.C. Jensen i Svendborg. I 2024 foreslog en kollega og tidligere lærling i virksomheden, at hun skulle gribe muligheden for at komme en måned på udveksling til Flensborg hos virksomheden Krones.
Jasmin var først afvisende over for tanken, men da hun delte sine tanker med sin gravide kone, blev stemningen anderledes begejstret.
”Det skal vi da bare gøre, det bliver superspændende,” lød det hjemmefra.
Så Jasmin fandt en lejlighed på Airbnb, fik styr på alle papirerne og tog sin kone samt treårige søn med til Tyskland i fem uger.
Uddannelse er vigtig for C.C. Jensen
For virksomheden C.C. Jensen har det også været vigtigt at støtte op om Jasmins ønske om at komme til udlandet. Virksomheden har 300 medarbejdere i Danmark og 115 medarbejdere i resten af verden.
”Vi er en global virksomhed, som ikke slutter ved grænsen, så for os er det vigtigt, at vores medarbejdere ved, at der også er en verden uden for Svendborg,” siger Helle Nielsen, HR-koordinator hos C.C. Jensen, og fortsætter:
”Vores lærlinge er til daglig i en afdeling, hvor der er 12 medarbejdere, og hvor de kommer til at arbejde med mange forskellige opgaver. Men det kan være meget anderledes i en større, udenlandsk virksomhed med en helt anden kultur.”
En anden måde at arbejde på
Arbejdsmæssigt var opholdet hos Krones en stor oplevelse for Jasmin. Krones er en kæmpevirksomhed med 19.000 ansatte på verdensplan. Virksomheden er dermed langt større, og arbejdsfunktionerne er mere afgrænsede og opdelte end dem, Jasmin kender fra sin læreplads.
”Hos Krones var der nogle store svejsemaskiner, der gik i stykker. Jeg er vant til at fejlfinde på maskiner i Danmark ved at se på beregningerne, men i Tyskland foregik det på en anden måde. Så jeg fik lov til at åbne kabinettet for at se, hvordan de fungerede indeni, og var med til at skifte slanger på dem,” siger Jasmin og fortsætter:
”Det har nok gjort mig lidt mere modig, da jeg ikke er så bange for at skille noget ad, for jeg skal nok finde ud af at sætte det sammen igen.”
Et andet sprog og en anden kultur
Jasmin kunne ikke et ord tysk og tænkte, at hun jo bare kunne tale engelsk med sine nye kolleger. Så det kom som noget af en overraskelse, da hun fandt ud af, at nogle af de tyske kolleger ikke talte engelsk.
”Men det var faktisk slet ikke et problem, for vi brugte en app med en diktafon, der kunne oversætte live. Så vi kunne sagtens kommunikere med hinanden,” siger Jasmin Tengbom Osther.
Sproget var ikke den eneste kulturelle forskel – der var også en helt anden punktlighed og systematik på arbejdspladsen.
”Der var ikke så meget slinger i valsen. Man stemplede ind og ud på præcise klokkeslæt – også dem, der lige skulle have en pause. Der er jeg nu nok vant til lidt mere bøjelige regler hjemmefra, hvor man udviser lidt fleksibilitet begge veje,” siger Jasmin Tengbom Osther.
Lærlingene vokser fagligt af et udlandsophold
For C.C. Jensen er det ikke første gang, at de har lærlinge på ophold i udlandet. De har tidligere haft lærlinge på udveksling i USA og Tyskland.
Helle Nielsen mener, at de som læreplads har en forpligtelse over for de unge til at give dem den bedste uddannelse, de kan få. De oplever, at lærlingene efter et udlandsophold er vokset fagligt og har udviklet sig under opholdet.
”De er naturligvis imponerede over, hvad de oplever hos andre virksomheder i andre lande, men de er også meget stolte over deres egen arbejdsplads. Det er tydeligt at mærke på dem, når de kommer hjem og fortæller om oplevelsen. Og det er jo dejligt at mærke.”
Vil du vide mere?
Overvejer du at sende din lærling på ophold i udlandet?
Så få svar på dine spørgsmål i denne artikel:
5 skarpe om oplæring i udlandet