Vi rådgiver dig

Særlig lønopsparing og fritvalg for byggeriets overenskomster

Medarbejdere omfattet af byggeriets overenskomster har ret til en særlig lønopsparing eller fritvalg. Opsparingerne har forskellige anvendelses- og udbetalingsmuligheder, der varierer fra overenskomst til overenskomst.

Bidragssatser

Bidragssatser for medarbejdere omfattet af Bygge- og anlægsoverenskomsten, Bygningsoverenskomsten, Gulvoverenskomsten, Industrioverenskomsten, Overenskomst for murer- og murerarbejdsmandsarbejde, Jord- og betonoverenskomsten (BJMF), Gulvoverenskomsten (BJMF) og Murerarbejdsmandsoverenskomsten (BJMF) udgør pr. 1. marts 2024:

Timelønnede medarbejdere

14,7 pct.

Funktionærlignende

8,8 pct.

Bidragssatser for medarbejdere omfattet af Industri-, Træ- og Møbeloverenskomsten, El-Overenskomsten og Metal-, Blik og Røroverenskomsten udgør pr. 1. marts 2024:

Timelønnede medarbejdere

14,9 pct.

Funktionærlignende

9 pct.

For lærlinge varierer bidragssatserne fra overenskomst til overenskomst. De aktuelle bidragssatser for lærlinge fremgår af byggeriets lønoversigt.  

Satser og regler for Maleroverenskomsten, HK-overenskomsten og Teknikeroverenskomsten fremgår nederst på siden.

Anvendelses- og udbetalingsmuligheder

Timelønnede medarbejdere anvender den særlige lønopsparing til at betale søgnehelligdage, feriefridage, overenskomstmæssige fridage, børneomsorgsdage, fravær i forbindelse med barns 2. sygedag, børns lægebesøg og seniorfridage. Medarbejdere på Metal- Blik- og Røroverenskomsten samt El-Overenskomsten kan også bruge opsparing i forbindelse med fritid.

Derudover er der forskellige udbetalingsmuligheder, hvor medarbejderen enten løbende modtager udbetalinger, anmoder om engangsbeløb eller får udbetalt et restbeløb i slutningen af året.

Udbetaling fra Bygge- og Anlægsoverenskomsten, Bygningsoverenskomsten, Gulvoverenskomsten, Industrioverenskomsten, Overenskomst for murer- og murerarbejdsmandsarbejde, Jord- og betonoverenskomsten (BJMF), Gulvoverenskomsten (BJMF), Murerarbejdsmandsoverenskomsten og Industri-, Træ- og Møbeloverenskomsten er muligt i følgende tilfælde:

  • Virksomheden kan udbetale det resterende bidrag af det, der overstiger 9,9 pct., løbende sammen med medarbejderens løn, medmindre de lokale parter har aftalt andet. Det er en forudsætning for udbetaling, at virksomheden kan dokumentere, at medarbejderne er blevet opfordret til at træffe et valg.
  • Virksomheden og medarbejdere kan aftale, at bidraget til den særlige lønopsparing, som overstiger 5,9 pct., løbende kan udbetales sammen med lønnen.
  • Virksomheden og medarbejderne kan også aftale, at indestående på den særlige lønopsparing kan udbetales som et éngangsbeløb.

For medarbejdere omfattet af Metal-, Blik- og Røroverenskomsten og El-Overenskomsten er der følgende muligheder for udbetaling:

  • Virksomheden og medarbejderen kan lokalt aftale, at fritvalgsdelen (5 pct.) af den særlige lønopsparing kan udbetales sammen med den almindelige løn. Det er en forudsætning for en sådan individuel aftale, at virksomheden kan dokumentere, at medarbejderen er blevet opfordret til at træffe et valg.
  • Virksomheden og medarbejderen kan aftale, at indestående på fritvalgsdelen kan udbetales som et éngangsbeløb.

Et eventuelt restbeløb udbetales senest den første lønudbetalingsdag i januar, medmindre medarbejderen inden 30. november har fremsat ønske om, at restbeløbet – eller en del heraf – indbetales som ekstraordinært pensionsbidrag.

Underskud på kontoen er gæld til virksomheden, der kan modregnes i tilgodehavende løn.

Medarbejderen får afregnet eventuelt over-/underskud af den særlige lønopsparing ved fratrædelsen.

Medarbejdere ansat på funktionærlignende vilkår kan vælge at bruge fritvalgsopsparingen på børneomsorgsdage, barnets 2. sygedag, børns lægebesøg og seniordage.

Lærlinge kan ligeledes vælge at bruge særlig opsparing på børneomsorgsdage, barnets 2. sygedag eller børns lægebesøg. Restbeløbet skal udbetales sammen med lønnen for december måned. Efter aftale kan beløbet dog i stedet indbetales på lærlingens pensionskonto i det omfang, der er etableret en pensionskonto efter overenskomstens regler.

Forskudsbeløb

Timelønnede medarbejdere skal have udbetalt et forskudsbeløb, når der er en søgnehelligdag, der falder på en hverdagsfridag eller frilørdag.

Der skal ikke udbetales forskud, hvis søgnehelligdage falder på en søndag eller på feriefridage, seniorfridage og børneomsorgsdage.

Udbetalingen af forskudsbeløbet sker samtidig med lønnen for den lønningsperiode, hvori søgnehelligdagen(e) eller feriefridagen(e) falder.

Medarbejder omfattet af Bygge- og Anlægsoverenskomsten, Bygningsoverenskomsten, Gulvoverenskomsten, Industrioverenskomsten, Overenskomst for murer- og murerarbejdsmandsarbejde, Jord- og betonoverenskomsten (BJMF), Gulvoverenskomsten (BJMF), Murerarbejdsmandsoverenskomsten (BJMF), El-Overenskomsten og Metal-, Blik og Røroverenskomsten skal have følgende forskudsbeløb:

  • Forskudsbeløbet udgør 1.500 kr. pr. dag til voksne medarbejdere pr. 1. maj 2024.
  • Forskudsbeløbet udgør 800 kr. pr. dag til ungarbejdere (dog maksimalt fuld personlig løn) pr. 1. maj 2024.

Medarbejder omfattet af Industri-, Træ- og Møbeloverenskomsten skal have følgende forskudsbeløb:

  • Forskudsbeløbet udgør 1.300 kr. pr. dag til voksne medarbejdere pr. 1. maj 2024.
  • Forskudsbeløbet udgør 700 kr. pr. dag til ungarbejdere (dog maksimalt fuld personlig løn) pr. 1. maj 2024.

Virksomheden og medarbejderen kan aftale andre forskudsbeløb end ovenfor nævnte.

Byggeriets oversigt over særlig lønopsparing, feriefridage, fridage mv. findes her: Feriefridagsskema - byggeoverenskomster - DI

Maleroverenskomsten

For medarbejdere, der er omfattet af Maleroverenskomsten, indbetaler virksomheden 14,55 pct. af den ferieberettigede løn, herunder den overenskomstmæssige sygeløn, på medarbejderens særlige lønopsparingFeriegodtgørelse af den særlige lønopsparing er medregnet i beløbet.

Den særlige lønopsparing anvendes til at betale søgnehelligdage, feriefridage, børneomsorgsdage, overenskomstmæssige fridage, seniorfridage (for medarbejdere der opfylder betingelserne herfor) samt fravær i forbindelse med barns 2. sygedag og børns lægebesøg.

Medarbejderen kan vælge at anvende den særlige lønopsparing, helt eller delvist, til at forhøje eget arbejdsmarkedspensionsbidrag. Ønsker medarbejderen dette, skal det skriftligt meddeles virksomheden senest 30. november året før det indkomstår, hvor beløbet skal udbetales.

Virksomheden og medarbejderen kan også aftale, at indestående på den særlige lønopsparingskonto kan udbetales som et éngangsbeløb.

Inden udgangen af januar (i året efter optjeningsåret) udleverer arbejdsgiveren søgnehelligdags- og feriefridagskort til medarbejderne.

Den særlige lønopsparing udbetales i forbindelse med søgnehelligdage og feriefridage og kan udbetales som følger:

  • påskerate (2/5)
  • julerate (1/5)
  • feriefridagene (2/5) i takt med dagenes afholdelse.

Opsparingen kan desuden benyttes i forbindelse med barns 2. sygedag, børns lægebesøg, børneomsorgsdage og seniordage.

Godtgørelsen udbetales sammen med lønnen. Særlig lønopsparingskort og feriefridagskort skal indleveres senest mandag morgen før den torsdag, hvor pengene ønskes udbetalt. Virksomheden kan udarbejde restkort til medarbejderen.

Hvis beløbet er under 600 kr., udbetales det sammen med feriegodtgørelsen.

HK-Overenskomsten og Teknikeroverenskomsten

For medarbejdere omfattet af HK-overenskomsten eller Teknikeroverenskomsten opretter virksomheden en fritvalgskonto. Pr. 1. marts 2024 indbetaler virksomheden 9,0 pct. af den A-skattepligtige indkomst på medarbejderens fritvalgskonto. I beløbet er indeholdt feriegodtgørelse og ferietillæg.

Hensigten med fritvalgskontoen er at give medarbejderen mulighed for at vælge mellem løn i forbindelse med fritid, pension, betaling på børneomsorgsdage, barnets 2. hele sygedag, lægebesøg i forbindelse med børns sygdom eller seniordage.

Ved afholdelse af børneomsorgsdage, barnets 2. hele sygedag, lægebesøg i forbindelse med børns sygdom eller seniordage udbetales a conto pr. dag et beløb svarende til en dagløn.

Det kan mellem de lokale parter aftales, at bidraget kan udbetales løbende med den almindelige løn. Det er en forudsætning for udbetaling, at virksomheden kan dokumentere, at medarbejderen er blevet opfordret til at træffe et valg. Bidraget til fritvalgskontoen indeholder fortsat feriegodtgørelse samt ferietillæg af opsparingen, selvom det udbetales løbende sammen med lønnen.

Virksomheden og medarbejderen kan derudover aftale, at indestående på fritvalgskontoen kan udbetales som et engangsbeløb. Derudover kan medarbejderen også anmode om et valgfrit beløb ved afholdelse af fritid. Der kan dog ikke udbetales et større beløb, end det beløb, der står på medarbejderens fritvalgskonto, medmindre andet aftales.

Restbeløbet udbetales til medarbejderen sammen med lønnen for december måned, medmindre medarbejderen inden 1. december har anmodet om, at beløbet indbetales på den pågældendes pensionskonto.

 

Artikel opdateret den 12.11.24

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.