15.02.22 Vi rådgiver dig Blog

Mangel på arbejdskraft? Tag HR med i produktionshallen

HR har kæmpe indflydelse på, om virksomheden udnytter sine medarbejderressourcer godt nok. Derfor bør HR interessere sig for særligt dette parameter: fleksibiliteten!

Mark Fisker

Mark Fisker, der er chefkonsulent i DI, hjælper danske produktionsvirksomheder med at få mere ud af deres ressourcer.

Forestil dig, at du i din virksomhed mangler en eller flere nye medarbejdere, der kan passe maskinerne, som kunne producere døgnet rundt. De står desværre stille, fordi der ikke kommer en eneste henvendelse på dit jobopslag.

Ordrerne hober sig op, og de skaber problemer for resten af produktionen.

Det er hverdagen for rigtig mange produktionsvirksomheder, der leder med lys og lygte efter nye medarbejdere. En rundspørge i DI’s virksomhedspanel viste faktisk, at hele fire ud af 10 virksomheder ser manglen på arbejdskraft som den største vækstbarriere i 2022.

Det er bekymrende.

Medarbejderfleksibiliteten: En uventet mulighed

Heldigvis står mange produktionsvirksomheder med en mulig løsning i lommen, de måske slet ikke var klar over, at de havde. Og her kan HR gøre en kæmpe forskel. Det er noget så simpelt som medarbejderfleksibiliteten.

Medarbejderfleksibiliteten er et udtryk for, hvor fleksibel en medarbejder er, dvs. hvor mange forskellige opgaver, han eller hun kan løse i en virksomhed. Desværre er det faktisk ofte tilfældet, at virksomheder ikke kender deres medarbejderfleksibilitet og sætter den i relation til lønsomheden.

Hvilke konsekvenser har det?

Det skaber en dyr og ineffektiv produktion, hvor virksomheden oplever at have meget travlt – uden faktisk at skabe meget værdi.

HR skal i spil

Mange vil mene, at HR’s rolle er begrænset til at skaffe nye medarbejdere til virksomheden, men det er en skam: HR’s forståelse for virksomhedens behov, forretningsgange og udnyttelse af medarbejderpotentiale er helt unikt. Det kan bringe stor værdi til forretningen, at virksomhedens HR-medarbejdere inddrages i at se på udnyttelse af ressourcer i virksomheden.

HR skal altså turde åbne døren til produktionshallen og tage en runde sammen med produktionsledelsen. Der er nemlig store potentialer at hente, hvis HR og produktion går sammen om at få en mere fleksibel og produktiv arbejdsgang i produktionen.

Mark Fisker

Mark Fisker

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3391
  • Mobil +45 3056 1259
  • E-mail mafi@di.dk

Relateret indhold

Brug for rådgivning?

Skriv til vores eksperter