Vi rådgiver dig

Fordele og ulemper ved hybridarbejde

På baggrund af undersøgelser, konkrete erfaringer fra virksomheder og input fra eksperter, har vi samlet et overblik over de fordele og udfordringer, der er med hybridarbejde.

Virksomheder er forskellige og har forskellige udfordringer. Alligevel er det muligt at give et overblik over fordele og udfordringer ved hybridarbejde på tværs af brancher og størrelser.

Denne oversigt bygger på erfaringer fra virksomheder, der har taget omfattende hybride valg, på undersøgelser fra ind- og udland samt på udtalelser fra eksperter.

 

Fordele

Udfordringer

Øget produktivitet

Mangel på samvær med kollegaer

Reducerede omkostninger og tid ved rejseaktivitet

Svært at tage pauser fra arbejdet og få bevægelse

Øget rekrutteringspulje

Manglende tilknytning til arbejdspladsen

Øget arbejdsglæde

Indretning, som understøtter hybridarbejde

Bedre work/life-balance

Teknologi og IT-sikkerhed

Styrket digitale kompetencer og digital fortrolighed

Behov for øget selvledelse blandt medarbejderne

Bedre udnyttelse af kontorfaciliteter

Nye ledelseskompetencer

Fremmer bæredygtighed

Onboarding

Et mere fleksibelt og digitalt arbejdsmarked

Svært at fastholde tætte relationer

Større fokus på individuelle behov/præferencer

Mangel på spontan vidensdeling


Potentiale i rekruttering og bæredygtighed

Undersøgelser viser, at medarbejdere fortsat ønsker at have mulighed for at arbejde hjemme. Det giver en større fleksibilitet i hverdagen, mulighed for mere fokustid, og det reducerer transporttiden. Det er fordele, der kan gøre rekruttering og fastholdelse af talent og erfaring lettere.

Videre peger virksomheder på, at den hybride model tapper ind i den bæredygtige dagsorden, da rejseaktivitet til og fra kontoret, til konferencer eller kundemøder kan sænkes, fordi videoteknologi er blevet en integreret del af hverdagen.

Og netop derfor behøver udviklingen ikke gå ud over projekter på tværs af byer, regioner eller lande. For mange er det nemlig blevet naturligt at have hyppigere og kortere møder og dermed en tættere opfølgning end tidligere, hvor man kun så hinanden, når man mødtes ansigt til ansigt.

Samtidig åbner den nye virkelighed for, at virksomheder ikke længere behøver at have så mange kvadratmeter i kontorlokaler som tidligere, hvilket også kan gøre en positiv forskel på CO2-regnskabet.

 

Nye krav til fællesskab, rum og IT

De hybride arbejdsformer udfordrer også på en række områder. Medarbejdere kan føle sig isoleret og ensomme, og det stiller krav til selvledelse både for medarbejdere og ledere. 

Det kan også være, at virksomheder skal se på den fysiske indretning af hovedkontoret med helt nye øjne. Flere eksperter peger på, at kontoret i fremtiden skal kunne noget andet end i dag. Kontoret skal være det sociale og faglige samlingspunkt, ligesom det rent fysisk skal være fleksibelt, så der både er rum til kreativitet, innovation og fordybelse. Og teknologien skal understøtte, at dette også kan være virtuelt.

Det kan betyde, at storrumskontoret skal gentænkes, at mødelokaler skal indrettes, så de er udstyret med moderne teknologi osv., så samspillet mellem kontoret, hjemmearbejdspladsen og hubs bliver så godt som muligt. 

Læs også: Omfavn ny teknologi

Christine Secher

Christine Secher

Fagleder, Tværgående projekter & kommunikation, Future of Work

Anette Hoppe Grønlund

Anette Hoppe Grønlund

Seniorchefkonsulent

Relateret indhold