Kvalifikationsløn
Kvalifikationsløn er et løntillæg, som virksomheden kan anvende til at aflønne den enkelte medarbejder i forhold til medarbejderens særlige kvalifikationer og kompetencer.
Hvad er kvalifikationsløn?
Kvalifikationsløn er et løntillæg, der lægges oveni basislønnen, som virksomheden kan anvende til at aflønne den enkelte medarbejder i forhold til medarbejderens særlige kvalifikationer og kompetencer, som går ud over de grundlæggende krav til stillingen.
Formålet med kvalifikationsløn er at tiltrække, fastholde, motivere og udvikle gode medarbejdere, som besidder unikke færdigheder, erfaringer eller uddannelsesmæssige kvalifikationer, der bidrager væsentligt til virksomheden mål og resultater.
Ved at synliggøre de kvalifikationer, som virksomheden har brug for, kan man tilskynde nuværende og kommende medarbejdere til at forbedre deres kvalifikationer og dermed forbedre virksomhedens forudsætninger for at nå sine mål.
Kvalifikationerne kan opdeles i tre typer:
- Jobrelevante: Arbejdskendskab, Kompleksitet, Fleksibilitet
- Fagrelevante: Teoretisk og praktisk uddannelse, Relevant efteruddannelse, Erfaring og Oplæring
- Personrelevante: Samarbejdsevne, Initiativ, Selvstændighed
Kvalifikationsløn kan variere betydeligt fra medarbejder til medarbejder, afhængigt af medarbejderens individuelle kvalifikationer og virksomhedens behov.
Hvad er et kvalifikationslønsystem?
I et kvalifikationslønsystem kan virksomheden indgå aftaler med medarbejderen om, at lønnen skal være afhængig af medarbejderens kvalifikationer.
Kvalifikationslønsystemet fastsætter den individuelle løn pr. time eller måned.
Et kvalifikationslønsystem kan medvirke til at forbedre medarbejdernes kompetencer således, at virksomheden på længere sigt vil være bedre rustet til at få løst sine opgaver.
Overenskomstgrundlag
Aftaler om lønsystemer skal indgås i overensstemmelse med gældende overenskomst. I Industriens Overenskomst findes reglerne i § 22 og § 23. Aftaler om lønsystemer indgås normalt i henhold til overenskomstens regler om lokalaftaler. Reglerne om lokalaftaler findes i Industriens Overenskomst § 8.
I fællesoverenskomsten mellem DIO II og 3F findes reglerne om produktivitetsfremmende lønsystemer i § 13 og i overenskomsten mellem ATL og 3F findes bestemmelsen i § 5.
I Træ- og møbeloverenskomsten mellem Træ- og møbelindustrien findes reglerne om produktivitetsfremmende lønsystemer i § 22.