Vi rådgiver dig

Lønsystem i drift

Når en virksomhed har brugt tid og kræfter på at etablere et velfungerende lønsystem, så er det ikke en engangsforestilling. Indsatsen skal vedligeholdes, og lønudvalget skal arbejde videre og rutinerne skal køre, så systemet kan fungere mange år frem.

Fundamentet

Efter virksomheden har brugt kræfter og tid på at etablere et nyt lønsystem, så er fundamentet lagt til at sikre en retfærdig, fleksibel og gennemsigtig løn i mange år frem.

Først og fremmest kræver et lønsystem en god lokalaftale, hvor alle spillereglerne er aftalt. I kan finde et eksempel på en sådan lokalaftale i pjecen nedenfor.

Virksomhedens nye lønsystem – uanset om det er kvalifikationsløn, funktionsløn eller resultatløn – er en ramme, der kan tilpasse og udvikles i takt med ændringer i virksomhedens produktion eller medarbejdersammensætning.

Det kræver en løbende indsat af virksomheden, og det er en god investering i virksomhedens fremtidige produktion og drift.

Processen fremover

For at holde lønsystemet stærkt og nærværende og få succes på den længere bane, er det vigtigt, at parterne bevarer samarbejdet og løbende engagerer sig i lønarbejdet. Her er der tale om virksomhedens lønudvalg, som typisk består af virksomhedens ledelse og tillidsrepræsentanter. Desuden kan virksomhedens HR eller personaleansvarlige være en stæk tovholder eller indpisker i processen. Det anbefales at lønudvalget holder 3-5 årlige møder.

Lønudvalgets primære rolle består i at arbejde videre for at få lønsystemet til at fungere optimalt. Opgaverne for lønudvalget er i hovedtræk, at gennemgå Lønhjulet, indsamle data, opsamle erfaringer, afdække behov for ændringer eller nyt materiale, og planlægge og gennemføre aktiviteter.

Læs mere om Lønhjulet og lønsystem i drift i praksis nedenfor.  

Publikationer

Lønsystemet i drift

Hent

Åbningstider:

Hverdage fra 08.00 til 11.30 og fra 12.30 til 16.00.

Ring til os:

Du kan kontakte Lønstatistik på telefon 3377 1090, hvis du har spørgsmål om løn- og fraværsstatistik, statistik over arbejdsulykker eller jobskifte, eller hvis du har brug for rådgivning i brugen af Netstat.

Vi kan ligeledes kontaktes, hvis du har spørgsmål til personaleomkostninger, indberetning til statistik samt rådgivning om lokale lønreguleringer.

Relateret indhold