Psykologisk tryghed fremmer trivslen og bidrager til udvikling, fordi medarbejderne tør gå til hinanden og sige deres mening.

21.03.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Direktør i Stadsing: Vi har givet talen fri

I Aalborg-virksomheden Stadsing har de gennemført et trivselsforløb om psykologisk tryghed. Nu taler de om det, der fylder i hverdagen – både på arbejde og privat.

-Jeg føler mig mere i sync med mine medarbejdere. Sådan siger direktør hos Stadsing A/S, Allan Møller Pedersen, oven på et workshop-forløb om trivsel. Her drøftede de cirka 90 ansatte, hvad der får dem til at trives i hverdagen. For direktøren, som tiltrådte sidste år, handler det om at skabe en åben kultur:  

-Vi kan jo ikke læse hinandens tanker. Det er svært som leder at vide, hvad der er på spil, når tingene ikke bliver sagt højt. Med det her projekt fik vi et frirum til at fortælle, hvad der kan få den enkelte til at trives – både lige nu og om to eller fem år. 

Fakta

Stadsing A/S er en handelsvirksomhed i Aalborg, som har mere end 60 års erfaring i facility og safety-branchen. Virksomheden har cirka 90 ansatte, mere end 20.000 produkter og eksporterer til 28 lande.  

Alle med i fællesskabet

Særligt for Stadsing er, at 20 ud af de omkring 90 ansatte er udekørende sælgere og teknikere. I trivselsforløbet er der arbejdet med at styrke fællesskabet og tilhørsforholdet for netop den gruppe. Derfor er der etableret såkaldte ”trioer”, hvor de udekørende mødes i hold af tre personer hver tredje uge. Her får de et tættere kollegaskab og taler om, hvad der er sket siden sidst og om kommende opgaver. Formålet er både faglig sparring og et rum til at tale om trivsel. Direktør Allan Møller Pedersen siger:  

-De udekørende skal mærke, hvor vigtige de er for virksomheden og for fællesskabet - også selv om de bor på Sjælland eller i Sønderjylland. Med trioerne får de et fællesskab, og de får kolleger, som de kan tale med om deres arbejdsliv. 

Psykologisk tryghed 

Opbygning af gode relationer mellem ledere og medarbejdere og medarbejderne imellem kan bidrage til at fremme den psykologiske tryghed på arbejdspladsen. Psykologisk tryghed fremmer trivslen og bidrager til udvikling, fordi medarbejderne tør gå til hinanden og sige deres mening.  

-Det er vigtigt, at vi som kolleger kan sige til, hvis noget går os på, eller hvis vi er uenige i, hvordan en opgave løses, uddyber Jan Lorentzen, der er fagleder i psykisk arbejdsmiljø i Dansk Industri. 

-En arbejdsplads med psykologisk tryghed er et sted, hvor medarbejderne tør sige deres mening, være sig selv og vise sårbarhed uden frygt for negative konsekvenser. Psykologisk tryghed skabes i teams og på hele arbejdspladsen. På arbejdspladser med psykologisk tryghed er der tillid og gensidig respekt, forklarer Jan Lorentzen. 

Hele livet tæller  

Èt af redskaberne, som de ansatte fik med sig hjem fra workshop-forløbet, var et livshjul. Her indgår otte emner som f.eks. job, bolig, økonomi og parforhold, og i hjulet kan den enkelte score sin egen trivsel. Ifølge direktør Allan Møller Pedersen er livshjulet et vigtigt signal om, at det er hele mennesket, der er på arbejde:  

-Det skiller vandene, om man har lyst til at tale om den slags ting på sit arbejde. Men det vigtigste er jo også ens egen refleksion over, hvor man er i livet. Jeg har personligt udfyldt livshjulet, og det ligger på mit skrivebord, så alle kan se det. 

Vi har givet talen fri 

Sidste workshop blev afholdt for et par uger siden, og projektet bliver nu afsluttet med at gentage den indledende trivselsundersøgelse. På den måde bliver det tydeligt, om projektet har flyttet noget. Direktør Allan Møller Pedersen er dog ikke i tvivl om, at det har gjort en forskel:  

-Jeg kan mærke, at folk er blevet mere tilbøjelige til at sige tingene højt. Med det her projekt har vi på en måde givet talen fri. Samtidig er alle input skrevet ned og kommer til at danne baggrund for en ny trivselspolitik for hele virksomheden. 

DI's kurser

DI’s lederuddannelse
En grundlæggende uddannelse i ledelse, hvor du bl.a. lærer, hvordan du motiverer, coacher og udvikler dine medarbejdere, hvordan du håndterer pres og forebygger stress på arbejdspladsen.

Distanceledelse – Online
Kurset lærer dig, hvordan distancen kan påvirke dine medarbejdere og giver dig redskaber til, hvordan du skaber trivsel på arbejdspladsen – også selvom du ikke ser dine medarbejdere dagligt.

Sæt klare mål for dine medarbejdere
Det er afgørende for medarbejderne og deres trivsel, at de ved, hvad de skal arbejde henimod. På dette kursus får du derfor redskaber til at kunne sætte klare mål, der sikrer fremdrift og skaber resultater i virksomheden.

Kontakt Poul Holck ved spørgsmål om kursustilbuddene:
E-mail: POHO@di.dk
Telefon: +45 33773071
Mobil: +45 29608898

Velliv Foreningen
Velliv Foreningen støtter indsatser, der styrker den mentale sundhed på arbejdspladser og i lokalområder. Alle virksomheder, foreninger og organisationer kan søge midlerne på op til 250.000 kr.  

Læs mere om muligheder for støtte på www.vellivforeningen.dk. Velliv Foreningen støtter projektet om trivsel i Stadsing A/S med 152.750 kr. 

Skrevet af:

Sara Thorslund Roerholt, Mettelise Pasgaard

Jan Lorentzen

Jan Lorentzen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3632
  • Mobil +45 2328 5264
  • E-mail jlo@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.