Der blev ved overenskomstforhandlingerne i foråret i 2023 aftalt nye regler og anbefalinger for natarbejde, som træder i kraft den 1. marts 2024.

Foto: Colourbox
16.05.23 Vi rådgiver dig Nyheder

OK2023: Nye regler for natarbejde

Fra foråret 2024 kommer der nye regler for natarbejde, som bl.a. omfatter gravides natarbejde, helbredskontrol og anbefalinger til planlægningen af natarbejde.

Der blev i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i foråret 2023 aftalt nye regler og anbefalinger for natarbejde, som træder i kraft den 1. marts 2024. Reglerne gælder for alle virksomheder på DA/FH-området, hvilket således omfatter alle DI’s overenskomster. 

Baggrunden for de nye regler er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA’s) seneste anbefalinger om natarbejde, som understreger, at natarbejdere bør have: 

  • Højest tre nattevagter i træk. 
  • Mindst 11 timer mellem to vagter. 
  • Højest ni timers varighed pr. vagt. 

Hvis man på virksomheden lever op til anbefalingerne, er der ingen ændringer i forhold til nuværende regler.  

Hvis man på virksomheden vurderer, at man ikke lever op til anbefalingerne, skal man fra 1. marts 2024 i stedet sætte følgende aktiviteter i gang: 

  • Virksomheden skal tilbyde årlig helbredskontrol til natarbejderne. Det er obligatorisk for natarbejderen at gennemføre helbredskontrollen mindst hvert andet år.  
  • For natarbejdere på 50+ år anvendes der en udvidet helbredskontrol. 
  • Der skal gennemføres en årlig APV, der er særligt rettet mod natarbejde. 

Særligt for gravide: Én nattevagt om ugen 

Fra 1. marts 2024 må gravide maksimalt have én nattevagt om ugen. Når virksomheden bliver bekendt med, at en medarbejder er gravid, skal virksomheden derfor hurtigst muligt og senest efter to uger, omlægge medarbejderens arbejdstid eller overføre medarbejderen til andre arbejdsopgaver, så den gravide natarbejder højest arbejder én nattevagt om ugen. 

Baggrund for NFA’s anbefalinger om natarbejde 

NFA har påvist en solid sammenhæng mellem natarbejde ud over anbefalingernes omfang og flere tilfælde af ulykker, kræft, hjerte-kar-sygdomme, graviditetsrelaterede sygdomme og øget sygefravær.  

For medlemmer

DI vil, inden reglerne træder i kraft den 1. marts 2024, udarbejde vejledningsmateriale til virksomhederne til brug ved blandt andet den særlige APV til natarbejde. 

Hvis I har spørgsmål til de nye regler eller brug for rådgivning til, hvordan reglerne kommer til at påvirke jeres virksomhed, står DI klar til at hjælpe.

Læs også: FAQ om nye regler og rammer for natarbejde - Dansk Industri 

Anders Just Pedersen

Anders Just Pedersen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3686
  • Mobil +45 2949 4549
  • E-mail ajp@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.