18.06.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Generativ AI: Virksomheder oplever kompetencegab og tidsmangel

Ny medlemsundersøgelse viser, at ledere mangler indsigt i potentialet med generativ AI, medarbejdere mangler kompetencer, og det er svært at finde tid til at prøve teknologien af.

4 ud af 10 virksomheder bruger generativ AI i deres arbejde. Det viser Dansk Industris (DI) medlemsundersøgelse om fremtidens arbejde. Samtidig oplever mange af de virksomheder, der bruger teknologien, en række udfordringer og usikkerheder. Manglende viden, kompetencer og tid er nogle af de største hindringer for virksomhederne. 

-I lidt over halvdelen af de virksomheder, der har implementeret generativ AI, er det under 20 pct. af medarbejderne, der anvender det regelmæssigt. De udfordringer, virksomhederne peger på i undersøgelsen, fortæller noget om hvorfor, siger Christine Secher, der er fagleder for Future of Work i DI. 

I hver anden virksomhed mangler lederne indsigt i potentialet med generativ AI, og i 4 ud af 10 virksomheder oplever både medarbejdere og ledere et kompetencegab.  

-Det viser, at der er behov for at have en tour-de-ledelse om, hvad generativ AI er, og hvilken værdi det kan skabe for virksomheden og den enkelte afdeling, siger Christine Secher og forsætter: 

-Men det viser også, at kompetencer kræver mere end et introduktionskursus til teknologien. I en virksomhed laver de f.eks. demonstrationer af teknologien hver 14. dag, hvor de viser, hvad generativ AI kan og deler erfaringer. Det giver helt konkrete eksempler på anvendelse i egen virksomhed. Det er en central del af udvikling af kompetencer og nye muligheder. 

Få flere tal på, hvilke effekter og udfordringer virksomhederne oplever ved brugen af generativ AI.

Christine Secher, Fagleder, Future of Work
Teknologien er enkel, men mulighederne er mange. Christine Secher, Fagleder, Future of Work

Tidsmangel er også en væsentlig hindring for virksomhederne. 17 pct. af virksomhederne rapporterer, at lederne mangler tid til at drive teknologien frem, og 20 pct. peger på, at medarbejderne mangler tid til at prøve teknologien af. 

-Teknologien er enkel, men mulighederne er mange, og det tager tid at prøve det af og finde ud af, hvordan det kan være en hjælp til de forskellige arbejdsopgaver, siger Christine Secher. 

Virksomhederne oplever generelt en række usikkerheder ved selve teknologien, herunder spørgsmål om f.eks. datasikkerhed, troværdighed og fortrolighed. Det har også betydning for implementering og udbredelse på arbejdspladserne. Men undersøgelsen viser også nogle andre opmærksomheder som f.eks., at 7. pct af virksomhederne har medarbejdere, der er bange for at miste deres job til generativ AI. 

-Det er helt afgørende med en sikker og tryg anvendelse af teknologien. Det kan fylde meget og tage tid, siger Christine Secher, og forsætter: 

-Kun 4 pct. af virksomhederne oplever, at de ansatte ikke ønsker at anvende teknologien. Så det tyder på, at vi primært har brug for flere kompetencer, tid og sikkerhed for at anvende det mere. 

Find flere analyser om fremtidens arbejde.

Christine Secher

Christine Secher

Fagleder, Tværgående projekter & kommunikation, Future of Work

  • Direkte +45 3377 4769
  • Mobil +45 2976 2320
  • E-mail chse@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.