En ordentlig tilbagemelding til Arbejdstilsynet betaler sig
En nylig sag viser, at det betaler sig at give en ordentlig tilbagemelding til Arbejdstilsynet, når man lever op til sine forpligtelser som arbejdsgiver i forhold til oplæring, instruktion og tilsyn.
En nylig sag viser, at det betaler sig at give en ordentlig tilbagemelding til Arbejdstilsynet, når man lever op til sine forpligtelser som arbejdsgiver i forhold til oplæring, instruktion og tilsyn.
I midten af juni 2024 modtog en medlemsvirksomhed et strakspåbud fra Arbejdstilsynet. På en byggeplads havde Arbejdstilsynet konstateret, at en af virksomhedens ansatte var i stor fare for at falde ned i forbindelse med anhugning af betonelementer.
Når Arbejdstilsynet giver et sådant strakspåbud, bliver virksomheden varslet om, at Arbejdstilsynet vil vurdere, om der er grundlag for bødeansvar.
I den konkrete sag valgte virksomheden i sin tilbagemelding at beskrive, hvordan påbuddet var efterkommet, og hvordan den havde levet op til alle sine pligter i arbejdsmiljøloven. Virksomheden vedlagde også relevant dokumentation, der underbyggede tilbagemeldingen.
Hvordan man laver en tilbagemelding til Arbejdstilsynet?
Det er vigtigt at give en god og grundig tilbagemelding, da Arbejdstilsynet bruger den til at vurdere, om en virksomhed skal have en bøde, eller om virksomheden har opfyldt sine pligter og undgår straf ifølge § 83, stk. 3 i arbejdsmiljøloven.
DI Arbejdsmiljø har udarbejdet en skabelon til tilbagemelding, hvor virksomheden får beskrevet, i hvilken grad man har levet op til sine pligter som arbejdsgiver. På den måde hjælper man med at få oplyst sagen og giver Arbejdstilsynet mulighed for at vurdere, om man er straffri.
Skabelonen er opbygget på følgende måde:
- Beskriv, hvad I har gjort for at efterkomme afgørelsen
- Beskriv, hvad I har gjort for at planlægge og tilrettelægge arbejdet
- Beskriv, hvilket sikkerhedsudstyr og hjælpemidler I har gjort brug af, og hvordan de lever op til reglerne
- Beskriv, hvordan I har oplært/instrueret/ført tilsyn med jeres ansatte – både generelt og i forbindelse med den konkrete opgave
- Beskriv jeres udarbejdede arbejdspladsvurdering (APV)
- Beskriv jeres arbejdsmiljøorganisation
- Hvordan I har informeret de ansatte
- Yderligere bemærkninger til afgørelsen
Ved at benytte skabelonen og vedlægge relevant information som eksempelvis PSS, fotodokumentation, uddannelsescertifikater, medarbejderhåndbog samt arbejdets plan kan I som virksomhed tydeliggøre jeres overholdelse af arbejdsmiljølovens bestemmelser.
Husk, at DI gerne vurderer påbud og eventuelt klager over påbuddet på virksomhedens vegne.
Fakta Boks
Siden 2006 har arbejdsgiveren kunne anses som straffri, når en ansat overtræder visse regler i arbejdsmiljøloven, hvis arbejdsgiveren har opfyldt sine forpligtelser. Det fremgår af arbejdsmiljølovens § 83, stk. 3:
I det omfang arbejdsgiveren har opfyldt sine pligter efter lovens kapitel 4, kan arbejdsgiver ikke pålægges bødeansvar, hvis ansatte overtræder lovgivningens krav om:
1) Anvendelse af personlige værnemidler,
2) Anvendelse af udsugningsforanstaltninger,
3) Anvendelse af beskyttelsesudstyr eller sikkerhedsforanstaltninger,
4) Anvendelse af forsvarlige arbejdsmetoder eller
5) Certifikater til kran og gaffeltruck mv.