19.02.20 Vi rådgiver dig Nyheder

Medarbejdernes transportvaner er også virksomhedens ansvar

Hos ingeniørvirksomheden MOE A/S i Søborg har ledelsen haft fokus på medarbejdernes transportvaner til og fra arbejde, og hvordan de kan ændres mod mere klimavenlige løsninger. Efter to år, med en målrettet indsats, cykler 36 pct. af medarbejderne til arbejde på pendlerture optil 10 km. Det er en stigning på 39 pct. I samme periode kører medarbejderne 11 pct. færre kilometer i bil.

MOE A/S har forbedret cykelfaciliteterne på arbejdspladsen, iværksat cykelkampagner og gjort nøglemedarbejdere til ambassadører for indsatsen. Dernæst har initiativer og information om, hvordan man blandt andet vedligeholder sin cykel skabt en bevidsthedskultur omkring transport til og fra arbejdspladsen.

Det er medarbejderne der driver indsatsen, gør forskellen og tror på projektet. Som rådgivningsvirksomhed med fokus på transport og bæredygtighed har vi sammen et stort ansvar, for også at indtænke klima i den måde vi driver MOE på Kommunikationschef Rikke Gemzøe, MOE A/S

Indtil videre er der blevet arbejdet med tiltag, som tilsammen har forbedret medarbejdernes transportmuligheder til og fra arbejde. Næste fokus er at sikre, at medarbejderne holder fast i de nye tillagte vaner. Rikke Gemzøe forklarer, at de løbende opdaterer intranettet med tips og tricks, lancerer interne kampagner om transport og i det hele taget forsøger at skabe en positiv tilvalgsordning. For at kunne målrette aktiviteter og indsatsområder var det nødvendigt at gennemføre en undersøgelse af medarbejdernes transportvaner.

Resultaterne viste, at 20 pct. af medarbejderne hos MOE A/S bor under 5 km væk fra arbejdspladsen, og at 50 pct. af medarbejderne bor mindre end 10 km væk. På den baggrund valgte virksomheden at have særlig fokus på at fremme cyklen som transportmiddel til arbejde, fordi distancen ville være en overkommelig cykelafstand for mange. Cykelfaciliteter kom i fokus i form af forbedret forhold for omklædning og cykelparkering.

Hvis man skal ændre transportvaner, så viser undersøgelser, at det er nemmest at gøre i forbindelse med job- eller uddannelsesskift, at man flytter bolig eller i forbindelse med andre større begivenheder i livet. Hos MOE A/S har de valgt at sætte fokus på transportmulighederne, allerede inden nye medarbejdere har første arbejdsdag i virksomheden.

MOE A/S fornyer løbende deres aktiviteter, så de understøtter og fastholder medarbejderne i deres nye transportvaner til og fra arbejde.

Når vi får nye medarbejdere, spørger vi om, hvordan de har tænkt sig at komme til arbejde. Vi tydeliggør, at vi tilbyder firmakort til offentlig transport, har gode cykelfaciliteter og som en tilføjelse fortæller vi om parkeringsmuligheder til bil Kommunikationschef Rikke Gemzøe, MOE

Virksomheder over hele landet arbejder på at finde løsninger, der kan reducere CO2-udledningen. Ikke kun fra selve driften, men også fra aktiviteter som på den ene eller anden måde er relateret til virksomhedens virke.

Et af de tiltag som giver synlige resultater, er arbejdet med medarbejdernes transportvaner. Hvordan kommer medarbejderne til og fra arbejde? Hvordan transporterer de sig i arbejdstiden? Og hvad skal der til for at træffe andre valg i hverdagen?

En række virksomheder har haft stor succes med at få flere medarbejdere til at cykle mere og længere, køre sammen eller bruge mindre tid på at pendle i bil. Fordelen er, at det ikke alene kan bidrage til CO2-reduktioner. Cykling til arbejde giver sundere og mere tilfredse medarbejdere, og hvis flere vælger bilen fra, er der bedre plads på vejene til de varer og personer, som ikke kan komme frem på anden vis. Det er vigtigt for dansk erhvervsliv.   

I DI er vi derfor engagereret i partnerskaber, der inspirerer virksomheder til at arbejde med medarbejdernes transportvaner.

  

forbedring af transport-muligheder

Hvis din virksomhed er interesseret i at arbejde med at forbedre transportmulighederne for medarbejderne, så er der flere muligheder:

  • Deltag i cykelpartnerskabet hos netværket Moving People. Der er stadig ledige pladser, og det er gratis. Næste møde er den 17. marts 2020 og holdes hos MOE i Gladsaxe. Læs mere her.
  • Kontakt sekretariatsleder Lise Bjørg Pedersen, DI Transport (libp@di.dk), for at få en samtale om de udfordringer du står overfor på din virksomhed, og hvilke muligheder der er.
Sally Zenia Gjerskov Hylby
Skrevet af:

Sally Zenia Gjerskov Hylby

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.