Anne Birgitte Lindholm, chefkonsulent i DI

15.12.22 Vi rådgiver dig Nyheder

NYT KURSUS: Er du leder uden personaleansvar?

DI har fået et nyt online kursus til ledere uden personaleansvar med opstart den 13. april.

Når du skal løse dine opgaver, er du som leder uden personaleansvar afhængig af andres indsats, input og ansvarsfølelse, men uden at du har retten til at sige ”Du skal”. Din opgave er at skabe et godt samarbejde og få folk til at spille sammen, når de løser opgaven. Men det kræver, at du er bevidst om din rolle, din kommunikation og din gennemslagskraft.

Vi har snakket med Anne Birgitte Lindholm, som underviser på kurset sammen med Louise Rico.

Hvad laver en leder uden personaleansvar egentligt?
Jeg har igennem mine mange år som leder været i kontakt med et utal af ledere uden personaleansvar. Men jeg har ikke været bevidst om, hvilke særlige krav denne rolle stiller. Som underviser og konsulent er jeg blevet langt mere bevidst om, hvad rollen indebærer – for det er faktisk en ret særlig ledelsessituation, de befinder sig i.

Hvorfor er det en særlig ledelsessituation?
Ledere uden personaleansvar er ikke bare uformelle ledere, som desværre ikke har fået chancen for at blive ”rigtige” ledere. Det er derimod ledere, som brænder for deres opgave, som finder udfordring i at få andre til at spille sammen, som ønsker indflydelse og resultater, og som tager et ansvar og med stor energi arbejder på kryds og tværs i organisationen for at få kollegaer og formelle ledere til at levere. Det er ikke altid let. Og det stiller store krav til deres gennemslagskraft, kommunikation og evne til at motivere andre.

Ledere uden personaleansvar brænder for deres opgave, finder udfordring i at få andre til at spille sammen, og ønsker indflydelse og resultater. Anne Birgitte Lindholm, chefkonsulent, DI

Hvem er leder uden personaleansvar?
Teamledere, projektledere, koordinatorer, faglige ledere, arbejdsmiljøkoordinatorer, HR-konsulenter, direktionsassistenter, interne konsulenter – kært barn har mange navne. Fælles er, at arbejdsopgaverne løses afhængigt af andres indsats, input og ansvarsfølelse, men at du ikke har det formelle ansvar for de medarbejdere, som indgår i løsningen af opgaverne.

Har du et eksempel på en leder uden personaleansvar?
Et godt eksempel er projektlederen. Projektlederen leder som regel et projektteam, hvor deltagerne formelt refererer til ledere rundt omkring i organisationen. Men de er også forpligtede overfor det projekt, som skal leveres, og som projektlederen skal føre sikkert i mål. Det betyder, at projektlederen konstant konkurrerer med de krav, som den formelle leder stiller til teammedlemmerne, og som ovenikøbet kan være i modstrid med de leverancekrav, der stilles i projektet. De kæmper om tid, penge, prioritering, udviklingsbehov og værktøjer – og det er naturligvis ikke nemmere at vinde den konkurrence uden det formelle ledelsesansvar.

Læs mere om kurset her: Ledelse uden personaleansvar

 

Hvad skal lederen uden personaleansvar være god til?
Det vigtigste er rolleforståelse, kommunikation, selvindsigt, gennemslagskraft og forventningsafstemning. Det er naturligvis afhængigt af den opgave, lederen står overfor.

Hvordan bliver man klogere på sin rolle?
Mit forslag er – ikke overraskende – at deltage på vores nye online kursus på fire moduler. Her kan du møde andre i samme ledelsessituation som dig, mens vi arbejder med de helt centrale emner og værktøjer for ledere uden personaleansvar. Du skal henover et par måneder afsætte 12 timer, fordelt på fire formiddage på hver 3 timer, og så er der hjemmearbejde og et par møder i en læringsgruppe.

Modtag nyheder om kurser, uddannelser og netværk inden for ledelse direkte i din indbakke. 

Find det rigtige kursus til dig

I Dansk Industri har vi en lang række kurser, uddannelser og netværk inden for ledelse.

Nogle af vores allermest populære lederkurser er:

DI's lederuddannelse
DI's grundlæggende uddannelse i ledelse.

DI's strategiske lederuddannelse
En lederuddannelse til dig, der har mod på mere.

Ny i lederjobbet - hvad nu?
Få en god start på din nye rolle som leder med en uddannelse

Stephanie Brink Harck
Skrevet af:

Stephanie Brink Harck

Anne Birgitte Lindholm

Anne Birgitte Lindholm

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4522
  • Mobil +45 5218 5929
  • E-mail anbl@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.