Derfor skal du tage en bestyrelsesuddannelse
Overvejer du at tage en bestyrelsesuddannelse? Her kommer Peter Larsen, chef for Virksomhedsudvikling i DI, med sine grunde til, hvorfor du bør tage en bestyrelsesuddannelse.
Drømmer du om at blive et professionelt bestyrelsesmedlem? En bestyrelsesuddannelse kan være nøglen til at klæde dig på til opgaven. For selvom der ikke er et formelt krav om uddannelse for at sidde i en bestyrelse, giver en bestyrelsesuddannelse dig viden og indsigt i, hvad der forventes af dig som professionelt bestyrelsesmedlem.
En bestyrelsesuddannelse er således ikke kun for dig, der drømmer om at sidde i en bestyrelse, men er i lige så høj grad relevant for dig, der allerede sidder som bestyrelsesmedlem i én eller flere bestyrelser.
Uanset hvad dit udgangspunkt er, kan en bestyrelsesuddannelse nemlig styrke dine kompetencer og gøre en reel forskel i bestyrelseslokalet.
Bestyrelsesarbejde kræver mere end erfaring
Bestyrelsesarbejde er i dag mere end blot et spørgsmål om erfaring – det kræver viden om strategi, jura, økonomi og ledelse. For at blive klogere på, hvordan en bestyrelsesuddannelse kan ruste dig til denne rolle, har vi talt med Peter Larsen, chef for DI Virksomhedsudvikling og underviser på DI's bestyrelsesuddannelse.
Som Peter Larsen forklarer, kan alle i princippet sidde i en bestyrelse, men for at bidrage effektivt kræver det de rette kompetencer og værktøjer.
En moderne bestyrelse er en aktiv medspiller i virksomhedens udvikling og skal kunne navigere i komplekse beslutningsprocesser og håndtere aktuelle udfordringer. Det indebærer blandt andet at forstå, hvornår bestyrelsen selv skal træffe beslutninger, og hvornår det er nødvendigt at trække på eksempelvis revisor eller advokat, samtidig med at man hele tiden har selskabets værdiskabelse i fokus.
Bliv klædt godt på til bestyrelsesarbejdet
På DI's bestyrelsesuddannelse får du en solid forståelse for de krav og forventninger, der stilles til moderne bestyrelser. Uddannelsen giver dig de nødvendige kompetencer til at træffe informerede beslutninger, sikre virksomhedens langsigtede strategi og skabe værdi i bestyrelseslokalet.
Hos DI kommer du hele vejen rundt om arbejdsopgaverne som professionelt bestyrelsesmedlem, ligesom du får indblik i, hvilket ansvar der påhviler en bestyrelse. Det sker blandt andet gennem de 5 S'er, du kan se som et styreværktøj - både gennem bestyrelsesuddannelsen, men også når du er ude på den anden side og sidder midt i et bestyrelsesmøde.
Du kan samtidig bruge de fem S’er til at navigere efter og skabe et bedre overblik over virksomhedens drift og tage mere informerede beslutninger om virksomhedens fremtid og de udfordringer, virksomheden - og derfor også bestyrelsen - står overfor.
Udfordringer i moderne bestyrelsesarbejde
I dag står bestyrelser overfor en række udfordringer. For at tackle disse udfordringer kræver det, at du som bestyrelsesmedlem er klædt godt på til opgaven, så I som bestyrelse kan håndtere udfordringerne hensigtsmæssigt.
Umiddelbare udfordringer kunne for eksempel være:
- Hvordan sikrer vi, at vi har de rette kompetencer i virksomheden?
- Hvordan tiltrækker og fastholder vi kvalificeret arbejdskraft?
- Hvordan håndterer vi aktuelle udfordringer såsom toldmure og geopolitik?
- Hvad gør vi, når forsyningskædeproblemer og økonomisk usikkerhed påvirker virksomheden?
Alle disse er udfordringer, man som bestyrelse meget vel kunne have lige nu og her. Udfordringer, der har det tilfælles, at de kræver mere beredskab.
En bestyrelsesuddannelse giver dig netop den indsigt og de værktøjer, der er nødvendige for at navigere i denne virkelighed. Du lærer at analysere risici, stille de rigtige spørgsmål og træffe strategiske beslutninger, der sikrer virksomhedens udvikling.
Samtidig sker der en bevægelse mod en bredere sammensætning af bestyrelser. Det handler ikke længere om magt eller bedrevidenhed, men om at samle de rette kompetencer, der matcher virksomhedens behov.
Bestyrelsesarbejde er et holdspil, hvor forskellige perspektiver skaber bedre løsninger. Med en bestyrelsesuddannelse bliver du rustet til at indgå professionelt i dette samarbejde og bidrage med værdi fra dag ét. Og her kommer vi faktisk lidt tilbage til de 5 S'er - et værktøj, der hjælper bestyrelser med at bevare overblikket og træffe de rette beslutninger.
De 5 S'er
Selskabets værdiskabelse: Hvordan kan vi som bestyrelse sammen spille denne her virksomhed bedre, hvordan kan vi få selskabet til at overleve på kort og langt sigt og hvordan sikrer vi vækst.
Strategi: Det er en del af bestyrelsens lovmæssige pligt og ikke mindst ansvar at have selskabets retning for øje. Særligt i SMV sammenhæng er det en del af bestyrelsens opgaver at udfordre og fremtidssikre.
Succession: På dansk kaldes det ledelsessikring, og det handler helt overordnet om at sikre sig at selskabet har den bedst mulige ledelse, herunder også når vi snakker bestyrelse og direktion. Er vi dækket ind, så selskabet kan køre vide, hvis der skulle ske noget med ledelsen.
Styring: Har vi penge i sparegrisen, og har vi styr på eksempelvis likviditetsbudgettet for de næste seks måneder. Her er med andre ord fokus på økonomi, rapportering, risici og lignende.
Social: De sociale forhold er særligt vigtige for SMV'er, da de har indflydelse på de fire øvrige S’er. Det kan for eksempel være sproget i forbindelse med snakken mellem generationer, socialt engagement i lokalsamfundet, ansvarlighed overfor medarbejdere og lignende.
Ved at arbejde systematisk med disse fem elementer, både under og efter bestyrelsesuddannelsen, får du som bestyrelsesmedlem en ramme, der gør det lettere at navigere i bestyrelsesarbejdet og skabe reel værdi for virksomheden.
Bestyrelsesarbejde er et holdspil
Moderne bestyrelsesarbejde handler ikke om hierarki eller prestige – det handler om at samle de rette kompetencer og arbejde sammen om at skabe værdi for virksomheden. I dag er bestyrelser mere mangfoldige, og der er et øget fokus på at bringe forskellige perspektiver og erfaringer i spil for at træffe de bedste beslutninger.
DI’s bestyrelsesuddannelse understøtter denne udvikling ved at skabe et læringsrum, hvor du som deltager bliver involveret fra dag ét og får mulighed for at udvikle sdig gennem case-baseret undervisning og praktiske øvelser. Det betyder, at du ikke blot tilegner dig teoretisk viden, men også lærer at anvende den i praksis.
Læs mere om og tilmeld dig DI's Bestyrelsesuddannelse: Bliv et professionelt bestyrelsesmedlem med DI's bestyrelsesuddannelse
Et vigtigt skridt mod at blive et professionelt bestyrelsesmedlem
En bestyrelsesuddannelse kan give dig det fundament, du har brug for til at blive et professionelt bestyrelsesmedlem – eller tage din nuværende bestyrelseskarriere til næste niveau. Med den rette viden og de rigtige værktøjer kan du bidrage endnu mere værdifuldt i bestyrelseslokalet.
Er du klar til at tage det næste skridt i din rejse som professionelt bestyrelsesmedlem
Artiklen er udarbejdet i samarbejde med finduddannelse.dk