Foto: Colourbox
30.11.20 Vi rådgiver dig Nyheder

Overenskomst omfattede ikke studentermedarbejdere

En overenskomst for kontorfunktionærer og forbundskonsulenter indgået mellem et oplysningsforbund og HK Service Hovedstaden var ikke egnet til studentermedarbejdere, der typisk arbejdede deltid. Det var konklusionen på en faglig voldgift.

Mente ikke, at studentermedarbejdere var omfattet

I 2009 drøftede direktøren for et oplysningsforbund og tillidsrepræsentanten vilkårene for ansættelse af studentermedhjælpere, uden at det dog førte til nogen endelig aftale.

I 2018, i forbindelse med overenskomstforhandlingen, havde direktøren igen en dialog med en faglig konsulent i HK Service Hovedstaden om vilkårene for studentermedarbejderne. Direktøren afviste dog HK’s forslag, da han ikke mente, at overenskomsten gjaldt for studentermedarbejdere.

Ikke nævnt i overenskomsten

Det var beskrevet i overenskomsten, at den gjaldt for oplysningsforbundets kontorfunktionærer og forbundskonsulenter. Studentermedarbejdere var ikke nævnt i overenskomsten eller andre dokumenter forbundet med overenskomsten.

Arbejdstiden i overenskomsten var angivet til at være 37 timer om ugen, dog med mulighed for deltid, hvis man var under uddannelse.

Studentermedarbejdere ikke omfattet af overenskomst

Dommeren kom frem til, at overenskomstens bestemmelser om månedlig aflønning ikke var anvendelig i forhold til studentermedarbejdere, som typisk havde en fleksibel arbejdstid med et begrænset ugentligt timetal.

Dommeren lagde vægt på, at studentermedarbejderne ikke var aflønnet efter overenskomsten, men efter en timeløn svarende til timelønnen i lignende organisationer og i gennemsnit kun arbejdede 10-15 timer om ugen. Dommeren fandt derfor ikke, at studentermedarbejderne kunne anses for at være omfattet af overenskomsten mellem AOF Danmark og HK Service Hovedstaden.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på faglig voldsgiftsafgørelse af 11. september 2020 i sag nr. FV2020.0120.

DI's råd

Sagen viser, at det altid er en konkret vurdering, hvilket arbejdsområde en overenskomst dækker. Er I i tvivl om dækningsområdet på en specifik overenskomst, så søg råd hos DI.

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag straks oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.