Kære medlemmer. DI Docs kører ustabilt, I kan derfor få fejlmeddelelser ved oprettelse. Vi arbejder på en løsning.

Foto: Getty Images
05.01.21 Vi rådgiver dig Nyheder

Jobklausuler er ugyldige

Overgangsperioden på fem år for jobklausuler, der blev indgået efter de gamle regler, er udløbet pr. 1. januar 2021, og alle jobklausuler er derfor nu ugyldige.

Da lov om ansættelsesklausuler, som regulerer konkurrence- og kundeklausuler samt jobklausuler, trådte i kraft 1. januar 2016, blev det som hovedregel forbudt at indgå nye jobklausuler. Eksisterende jobklausuler, som blev indgået før 1. januar 2016 efter den tidligere lov om arbejdsgiveres brug af jobklausuler, kunne herefter opretholdes i en overgangsperiode på 5 år.

Overgangsperioden på de fem år er nu udløbet pr. 1. januar 2021 og eksisterende jobklausuler er herefter ugyldige med en enkelt undtagelse omkring virksomhedsoverdragelse.

Jobklausuler er aftaler mellem to virksomheder om ikke at ville ansætte hinandens medarbejdere eller en aftale mellem arbejdsgiver og en nøglemedarbejder om, at nøglemedarbejderen ikke ved et evt. jobskifte må forsøge at trække andre medarbejdere med sig over til en ny arbejdsgiver. Det blev forbudt at indgå disse typer af aftaler pr. 1. januar 2016 og eksisterende aftaler kunne opretholdes i fem år, som nu er udløbet pr. 1. januar 2021, hvorefter disse jobklausuler nu er ugyldige.

Den eneste undtagelse til forbuddet mod at indgå jobklausuler efter 1. januar 2016 er muligheden for lovligt at indgå jobklausuler i forbindelse med virksomhedsoverdragelser. Denne mulighed er stadig er gældende efter 1. januar 2021 og er beskrevet i lov om ansættelsesklausuler.

Dette berører ikke reglerne om konkurrence- og kundeklausuler.

Læs mere om jobklausuler

Jobklausuler - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.