Berettiget at bortvise og tilbageholde feriepenge
En Senior Marketing Manager blev bortvist for misbrug af virksomhedens midler i forbindelse med blandt andet forretningsrejser. Østre Landsret fandt, at både bortvisning og tilbageholdelse af feriegodtgørelse var berettiget.
Medarbejderen blev ansat som Launch Manager i virksomheden den 1. december 2011 og overgik senere til stillingen som Senior Marketing Manager. Jobbet inkluderede 30-50 rejsedage pr. år.
Glemte at afregne rejseudgifter
Efter virksomhedens interne retningslinjer skulle medarbejderne dokumentere deres rejseudgifter ved hjemkomst.
Senior Marketing Manageren havde et firma-MasterCard, og når det var blevet brugt, modtog han notifikationer om afregningen.
Afregningen foregik ved at vedhæfte kvitteringer for udgifterne i et IT- system. Systemet udsendte løbende påmindelser, hvis dokumentationen ikke var blevet uploadet, og Senior Marketing Manageren blev ofte rykket efter 30, 40 og 50 dage om at afslutte afregningen.
Undgik at indgive dokumentation
Virksomhedens IT-system oprettede automatisk en udgift, hvis firmakortet var blevet benyttet til en kontanthævning, og medarbejderen skulle herefter dokumentere, hvad kontanterne var blevet benyttet til.
Efter en hævning på ca. 2.465 kr. ændrede Senior Marketing Manageren udgiftstypen i systemet fra kontakthævning til ”[finans1]”. Denne udgiftstype krævede ikke dokumentation.
Bortvist for gentagne, bevidste fejlagtige indberetninger
Medarbejderen oprettede derudover udgifter i systemet, som han havde betalt med virksomhedens MasterCard eller kontanter hævet derfra.
Medarbejderen modtog over en periode mere end 35.000 kr. i rejsegodtgørelse for udgifter, som var betalt med firmakortet.
Medarbejderen blev den 20. september 2017 bortvist, efter at virksomheden var blevet bekendt med hans bevidste fejlagtige indberetninger af rejseudgifter.
Berettiget at bortvise og tilbageholde feriemidler
Østre Landsret afgjorde, at medarbejderens indberetninger af udgifter var så svingende og ad flere omgange ude af tråd med den korrekte praksis, at der var tale om bevidst omgåelse med reglerne.
Østre Landsret vurderede derfor, at medarbejderen var bekendt med, at han havde oprettet de samme udgifter flere gange samt modtaget refusion for udgifter, han ikke selv havde lagt ud for. Retten afgjorde, at der var tale om en grov misvedligeholdelse af ansættelsesforholdet, og at bortvisningen derfor var berettiget. Dertil var virksomheden, på baggrund af en politianmeldelse af medarbejderen, i sin ret til at tilbageholde medarbejderens feriemidler.
DI var ikke involveret i sagen.
Nyheden er baseret på Østre Landsrets dom af 12. januar 2021 i sag nr. BS-27433/2019-OLR.
DI's råd
Bortvisning er den hårdeste sanktion, som en arbejdsgiver kan ty til, og det er derfor vigtigt, at der er tale om en grov misvedligeholdelse af ansættelsesforholdet, som der var i denne sag. Saglige grunde til at bortvise kan eksempelvis være tyveri fra arbejdspladsen, vold på arbejdspladsen eller grov illoyalitet. Kontakt altid DI, inden I bortviser en medarbejder, og søg viden om bortvisning her.