Foto: Getty Images
23.03.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Slut med at spørge til ansøgeres alder

Folketinget vedtog den 22. marts 2022 et lovforslag om ændring forskelsbehandlingsloven, så arbejdsgivere ikke længere må indhente oplysninger om en ansøgers alder. Lovændringen gælder fra den 1. juli 2022.

Fra den 1. juli 2022 er det ikke længere tilladt, at virksomheder indhenter oplysning om en ansøgers alder i forbindelse med ansættelse og rekruttering eller anmoder en ansøger om at angive alder i eksempelvis et ansøgningsskema.

Forbuddet gælder screeninger af alle jobansøgere på baggrund af deres alder – både i forbindelse med indlevering, indsendelse, uploading eller indtastning af jobansøgninger.

Undtagelse ved særlige regler i overenskomsten

Hvis virksomheden er omfattet af en kollektiv overenskomst med særlige regler for unge, eksempelvis særlig aflønning til unge under 18 år eller 15 år, vil virksomheden dog fortsat kunne indhente oplysninger om den unge ansøgers alder.

Også i dag forbud mod forskelsbehandling

Som reglerne er i dag, må virksomheder kun spørge ind til de emner, der har relevans for, hvordan arbejdet skal tilrettelægges og udføres. På den måde undgår man, at der kan opstå tvivl om diskrimination og forskelsbehandling.

Det vil være naturligt at tale om for eksempel alder til en jobsamtale. Dog skal I være opmærksomme på, at alder også i dag er omfattet af forskelsbehandlingslovens regler, og dermed må alder ikke bruges til at fravælge en ansøger. 

Det betyder også, at I ikke må foretrække ansøgere med en bestemt alder og meddele dette under jobsamtalen.

Læs mere

Rekrutteringsprocessen - DI (danskindustri.dk)

Stillingsopslag - DI (danskindustri.dk)

Jobsamtale - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.