Foto: Colourbox
31.01.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Gravid gartner havde ikke ret til fuld løn ved fravær

En faglig voldgift har afgjort, at en anlægsgartner, som var sygemeldt under sin graviditet, ikke havde ret til fuld løn efter barselsloven, men kun til sygeløn efter overenskomsten under sit fravær. Medarbejderen havde ikke godtgjort, at virksomheden ikke ville tilpasse arbejdet og tilbyde hende arbejdsopgaver, der ikke udgjorde en risiko for fosteret eller graviditeten.

Ansat som anlægsgartner

Medarbejderen blev ansat som anlægsgartner den 9. november 2020 og fandt i foråret 2021 ud af, at hun var gravid med termin den 10. december 2021.

Virksomheden havde indgået et samarbejde med udviklingsprojektet Graviditet og Trivsel, som var foranstaltet af jordemødre ved Arbejdsmedicin og Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital. Den pågældende medarbejder deltog i projektet, der havde til formål at forebygge graviditetsbetinget fravær gennem tilpasninger i arbejdet.

Sygemelding eller fraværsmelding efter barselsloven

I april 2021 sygemeldte medarbejderen sig dog grundet graviditetsgener. Hun genoptog arbejdet på deltid i juni 2021 og på fuld tid igen i juli 2021. Fra 2. august til 20. august holdt medarbejderen sommerferie, men var, efter samråd med sin læge, ikke i stand til at genoptage arbejdet efter ferien, da arbejdet belastede hendes led. Medarbejderen skrev derfor til virksomheden, at hendes læge anbefalede, at hun blev fraværsmeldt grundet arbejdets belastende karakter, og at hun derfor ikke mødte på arbejde efter sin sommerferie.

Efter barselslovens § 6, stk. 2, nr. 2 har en gravid kvinde ret til fravær fra 4 uger før forventet fødselstidspunkt med fuld løn, hvis arbejdets særlige karakter medfører risiko for fosteret eller graviditeten, og arbejdsgiveren ikke kan tilbyde andet passende arbejde.

Virksomheden skrev herefter til medarbejderen, at de ville imødese en sygemelding, hvis hun grundet sygdom var ude af stand til at passe sit arbejde, men at en fraværsmelding ikke kunne accepteres. Virksomheden skrev senere hen, at de havde talt med den jordemor, der var tilknyttet barselsprojektet hos virksomheden, og at jordemoderen gerne ville deltage i et møde, hvor de kunne drøfte flere mulige tilpasninger til arbejdet.

Mulighed for arbejde med tilpasninger

I forlængelse af virksomhedens besked havde medarbejderen efter henvisning fra sin læge et møde med Arbejdsmedicinsk Klinik på Aarhus Universitetshospital den 23. august, hvor det blev vurderet, at hun ville kunne fortsætte arbejdet, hvis hun kunne veksle mellem forskellige arbejdsstillinger med mulighed for siddende pauser.

Medarbejderen sendte samme dag en lægeerklæring, hvori lægen sygemeldte medarbejderen indtil graviditetsorlovens begyndelse, men med bemærkning om, at en fraværsmelding ville være mest korrekt.

Grundet sygemeldingen blev der ikke foretaget en vurdering af, hvorvidt virksomheden kunne imødekomme de tilpasninger, der blev anbefalet af Arbejdsmedicinsk Klinik.

Medarbejderen mente herefter, at hun havde været fraværsmeldt efter barselslovens § 6, stk. 2, nr. 2, og af den grund havde krav på fuld løn i perioden indtil graviditetsorlovens begyndelse. Virksomheden mente derimod, at hun var sygemeldt, og dermed kun havde krav på sygeløn efter overenskomsten for anlægsgartnere.

Havde ikke løftet bevisbyrden

Dommeren mente ikke, at medarbejderen havde godtgjort, at virksomheden ikke ville kunne tilpasse arbejdet og tilbyde hende arbejdsopgaver, der ikke udgjorde en risiko for fosteret eller graviditeten.

Dommeren fandt endvidere, at der ikke var grund til at tro, at virksomheden ikke ville være indstillet på at tilpasse arbejdet, og at det beroede på medarbejderens forhold, at der ikke efter hendes ferie blev afholdt et møde om mulighederne for tilpasning af arbejdsopgaverne. Dommeren lagde i den forbindelse vægt på, at Arbejdsmedicinsk Klinik havde vurderet, at medarbejderen godt kunne fortsætte sit arbejde med nærmere angivne tilpasninger.

Medarbejderen havde derfor ikke godtgjort, at betingelserne for en fraværsmelding efter barselslovens § 6, stk. 2, nr. 2 var opfyldt, og hun havde derfor kun krav på sygeløn i henhold til overenskomstens regler i perioden.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på faglig voldgifts afgørelse af 28. oktober 2022 i sag nr. FV 2021.1037.

DI´s råd

Sagen viser, at det er medarbejderen, der skal bevise, at det ikke er muligt at tilpasse arbejdet, så der ikke er risiko for fosteret eller graviditeten, eller at virksomheden ikke har været indstillet på at tilpasse arbejdet.

Det er dog vigtigt, at virksomheden er særligt opmærksom på gravide medarbejdere og forpligtelsen til at tilpasse arbejdet, hvis arbejdet medfører en særlig risiko for fosteret eller graviditeten.

Kontakt DI, hvis I er i tvivl om, hvordan I skal forholde jer i en situation som den i sagen omhandlende.

Skabeloner

Skabeloner til sygefravær og dokumentation

Hent

Skabeloner

Barselspolitik

Hent

Skabeloner

Barselsblanket

Download

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.