23.05.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Frist for valg til Fritvalgskonto 1. juni 2023

Den 1. juni er der frist for valg til Fritvalgskonto for medarbejdere omfattet af Landsoverenskomst for Butikker og Funktionæroverenskomst for Handel, Transport og Service. Få overblik over medarbejdernes valgmuligheder.

Fritvalgskonto

Medarbejdere omfattet af Landsoverenskomsten for Butikker og Funktionæroverenskomst for Handel, Transport og Service skal hvert år vælge, hvordan de hver især ønsker at råde over deres indestående på Fritvalgskontoen.

Medarbejderne er i henhold til begge overenskomster berettiget til et ”grundbeløb” på 7 pct. (9 pct. pr. 1. marts 2024) af den ferieberettigede løn, som virksomheden skal indsætte på en særskilt konto, og som medarbejderen råder over.

Flere valgmuligheder for medarbejderne

En medarbejder kan råde over det indestående på Fritvalgskontoen på forskellige måder. Den kan blandt andet bruges til:

  • ekstra opsparing til pension
  • ekstra løn
  • udbetaling i forbindelse med frihed, f.eks. ved ferie, feriefridage, barns 2. hele sygedag og børneomsorgsdage og seniorfridage.

Medarbejderen bestemmer selv, hvor stor udbetalingen skal være, dog inden for hvad der er dækning til på kontoen.

Indbetaling som pension

Medarbejderne kan vælge at afsætte hele eller en del af ”grundbeløbet” til løbende ekstra opsparing til pension.

Inden den 1. juni skal medarbejderen have valgt, om, og i givet fald hvor stor en procentdel, der skal indbetales til pensionsopsparing.

Finansiering af seniorfridage

Senest den 1. juni skal medarbejderen underrette virksomheden om, hvorvidt vedkommende ønsker at indgå i en seniorordning med seniorfridage i den kommende ferieafholdelsesperiode.

Medarbejderen kan indgå i seniorordningen, når medarbejderen har fem år eller mindre til folkepensionsalderen.

Seniorfridagene holdes uden løn, men finansieres af Fritvalgskontoen. Medarbejderen skal derfor vælge, hvor stor en procentdel af opsparingen til Fritvalgskontoen, der skal gå til finansiering af seniorfridage.

Du kan læse mere om seniorordningen i Funktionæroverenskomst for Handel, Transport og Service § 12, litra e, og i Landsoverenskomsten for Butikkers Aftale om seniorordning.

Fritvalgskontoen kan udbetales som løn

Medarbejderen kan også vælge at få Fritvalgskontoen udbetalt løbende sammen med lønnen. Det gælder for den del af opsparingen til Fritvalgskontoen, som medarbejderen ikke disponerer over inden den 1. juni.

Det er en forudsætning for denne løbende udbetaling, at I kan dokumentere, at medarbejderen er blevet opfordret til at tage et valg om anvendelse af Fritvalgskontoen.

Hvis virksomheden ikke opfylder betingelserne for løbende udbetaling eller ikke ønsker at gøre brug af den mulighed, skal Fritvalgskontoen opgøres ved kalenderårets udgang.

I så fald skal beløbet udbetales eller indsættes på pensionsopsparingen, hvis medarbejderen ønsker det.

Medarbejderne kan ”sælge” feriefridage

Medarbejdere, der har ret til feriefridage, skal ligeledes inden den 1. juni beslutte, hvor mange feriefridage de ønsker at afholde i den kommende ferieafholdelsesperiode.

Hvis medarbejderen ikke ønsker at afholde alle fem feriefridage, kan medarbejderen ”sælge” én eller flere feriefridage mod at få en ekstra indbetaling på Fritvalgskontoen.

Værdien af en feriefridag svarer til løn under sygdom.

Eksempelvis skal I indsætte 7,4 timers løn på Fritvalgskontoen, hvis en medarbejder, der arbejder 37 timer per uge fordelt på mandag til fredag, sælger én feriefridag.

Læs mere på  Fritvalgskonto - rådgivning til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk) 

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.