Foto: Colourbox
01.10.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Dyrt hvis ikke-afholdt ferie ikke afregnes senest 15. november 2024

Virksomheder risikerer store bøder, hvis de ikke senest 15. november 2024 indbetaler uhævede feriemidler til Arbejdsmarkedets Feriefond eller en tilsvarende privat feriefond.

I ferieåret 2022/2023, der løb fra 1. september 2022 til 31. august 2023, optjente medarbejderne fem ugers ferie. Medarbejderne bør som minimum have afholdt fire af de fem uger, da disse ikke kan erstattes af en kontant godtgørelse.

Hvis en medarbejder alligevel ikke har afholdt fire ugers ferie, skal den del, der ikke er afholdt, indbetales til Arbejdsmarkedets Feriefond eller tilsvarende privat feriefond. Ellers kan det blive dyrt.

Hvilken ferie skal afregnes

I Danmark optjener lønmodtagere ret til 5 ugers betalt ferie efter ferieloven. De fire af ferieugerne er beskyttet af EU’s Arbejdstidsdirektiv og omtales derfor ofte som ”direktivbeskyttet” ferie.

Den femte ferieuge er derimod kun reguleret af den danske ferielov, som blandt andet giver mulighed for en udbetaling (kontant godtgørelse), hvis ferien ikke holdes –  eller adgang til overførsel efter aftale mellem arbejdsgiver og medarbejder inden ferieafholdelsesperiodens udløb.

Hvis I ikke indgår en sådan aftale om overførsel af 5. ferieuge inden ferieafholdelsesperiodens udløb 31. december, skal den femte ferieuge automatisk udbetales til medarbejderen senest 31. marts efter ferieafholdelsesperiodens udløb.

Læs mere om den 5. ferieuge på Ferie - rådgivning, video og pjece til virksomheder - klik her - DI (danskindustri.dk)

De 4 ugers direktivbeskyttet ferie kan derimod hverken overføres eller udbetales, medmindre medarbejderen har en feriehindring, eksempelvis egen sygdom.

Hvis en medarbejder har direktivbeskyttet ferie, som ikke er afholdt efter udløb af ferieafholdelsesperioden, skal virksomheden indberette og indbetale ferien til Arbejdsmarkedets Feriefond eller en privat feriefond som såkaldte ”uhævede feriemidler”.

Indberetning og indbetaling af de uhævede feriemidler skal ske senest den 15. november efter ferieafholdelsesperiodens udløb.

Hvem skal der indberettes og indbetales uhævede feriemidler for?

  • Timelønnede omfattet af feriegarantiordning (både ansatte og fratrådte)
  • Fratrådte funktionærer og funktionærlignende omfattet af feriegarantiordning
  • Funktionærer og funktionærlignende i fortsat beskæftigelse

Der skal altså ikke indberettes og indbetales for medarbejdere, der har fået afregnet feriepengene til FerieKonto. Det sørger FerieKonto for.

Indbetaling og kontrol

Fristen for indbetaling til Arbejdsmarkedets Feriefond – eller tilsvarende privat feriefond – er altså 15. november 2024 for ferie optjent i ferieåret 2022/23.

Indberetning og indbetaling kan ske her: Introduktion - Indberetning og indbetaling af feriepenge til Arbejdsmarkedets Feriefond | Virk

Hvis I ikke sørger for at indberette og indbetale de uhævede feriemidler, kan det blive rigtig dyrt. Virksomheden risikerer en bøde og efterbetaling, ligesom der påløber morarenter pr. påbegyndt måned, betalingsfristen overskrides.

Arbejdsmarkedets Feriefond udtager årligt 150 tilfældigt udvalgte virksomheder til revisionskontrol.

Eksempel på kontrol

En virksomhed med 290 medarbejdere blev udtaget til kontrol, og 25 medarbejderes ferieforhold blev gennemgået af et revisionsfirma.

Revisionen fandt flere fejl. Seks medarbejdere havde ikke en aftale om ferieoverførsel, seks medarbejdere havde overført mere end den 5. ferieuge, fire medarbejdere havde fået annulleret feriedage.

I alt blev fejlene af Arbejdsmarkedet Feriefond opgjort til 205.000 kr., og det beløb blev så regnet syv år tilbage til i alt 2,8 mio. kr. inkl. renter.

Efter virksomheden fik juridisk bistand, blev en række krav dog frafaldet, så sagen endte med et forlig om fire fejl på i alt 40.000 kr. x 6 år = 240.000 kr. + renter 240.000 kr. eller i alt 480.000 kr.

Særligt for fratrådte medarbejdere

Medarbejdere, der er fratrådt virksomheden i løbet af den ferieafholdelsesperiode, der knytter sig til ferieåret 2022/23, har ret til at få udbetalt al ferie, der ikke er afholdt. Det gælder også ferien, der har været direktivbeskyttet.

I dette tilfælde gælder det altså medarbejdere, der er fratrådt i perioden fra 1. september 2022 til 31. december 2023.

For at få udbetalt feriepengene, skal medarbejderen senest 30. september 2024 efter ferieafholdelsesperiodens udløb 31. december 2023 have bestilt feriepengene via borger.dk.

Undtagelser til Arbejdsmarkedets Feriefond i visse overenskomster

I skal være opmærksom på, at der er en række undtagelser til forpligtelsen om at indbetale til den centrale ordning, Arbejdsmarkedets Feriefond.

Der er  i en række overenskomster aftalt særlige regler for feriefonde, som er knyttet til de enkelte overenskomster.

I bør derfor undersøge, om jeres overenskomst forpligter jer til at indbetale uhævede feriemidler på et andet tidspunkt end ovenfor angivet og/eller til en anden fond end Arbejdsmarkedets Feriefond. 

Læs mere om Ferie - rådgivning til arbejdsgivere - klik her - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.