Gravid havde ikke ret til omplacering til ledige stillinger
Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at det ikke var i strid med ligebehandlingsloven at opsige en gravid salgskoordinator, selv om der blev en anden stilling ledig i virksomheden, inden opsigelsen trådte i kraft.
Sagen drejer sig om en gravid salgskoordinator, der blev opsagt 26. januar 2022, fordi virksomheden fandt det driftsmæssigt nødvendigt at nedlægge hendes stilling, da der ikke længere var behov for en salgskoordinator i virksomheden.
Salgskoordinatoren havde tidligere været ansat som Account Manager i virksomheden. Få uger inden opsigelsen havde virksomheden slået en stilling op som Key Account Manager.
I juni 2022 opsagde den nye Key Account Manager helt uventet sin stilling, og lige inden salgskoordinatoren skulle fratræde, slog virksomheden stillingen op som Account Manager, fordi en af virksomhedens Account Managers blev forfremmet til Key Account Manager.
Salgskoordinatorens faglige organisation indbragte sagen for Ligebehandlingsnævnet og gjorde gældende, at hun skulle være blevet omplaceret til stillingen som Key Account Manager eller Account Manager, og at opsigelsen var i strid med ligebehandlingsloven.
Ingen ledig stilling på opsigelsestidspunktet
Virksomheden gjorde gældende, at salgskoordinatoren ikke havde kompetencerne til at bestride stillingen som Key Account Manager, og at hun heller ikke havde søgt stillingen.
Derudover gjorde virksomheden gældende, at der på opsigelsestidspunktet ikke var en ledig stilling som Account Manager, og at virksomheden ikke kunne påregne, at stillingen som Account Manager ville blive ledig i slutningen af hendes opsigelsesperiode. En stilling, som hun heller ikke søgte.
Ingen godtgørelse
Ligebehandlingsnævnet gav ikke salgskoordinatoren medhold. Nævnet lagde til grund, at salgskoordinatoren var den eneste, der varetog stillingen som salgskoordinator, og at hun blev opsagt, fordi opgaverne bortfaldt.
Nævnet præciserede, at rimeligheden af en opsigelse skal vurderes ud fra forholdene på opsigelsestidspunktet, og ved vurderingen af, om arbejdsgiveren har løftet sin bevisbyrde, kan det efter omstændighederne få betydning, hvis arbejdsgiveren ikke har udnyttet en eventuel mulighed for omplacering til en stilling, som var ledig i tiden op til opsigelsestidspunktet, eller som på opsigelsestidspunktet måtte forventes at blive ledig inden udløbet af opsigelsesperioden.
Nævnet fandt ikke grundlag for at tilsidesætte virksomhedens vurdering af, at salgskoordinatoren ikke var kvalificeret til stillingen som Key Account Manager. Endeligt bemærkede nævnet i forhold til stillingen som Account Manager, der blev ledig i slutningen af opsigelsesperioden, at virksomheden havde ingen viden om, at den ville blive ledig på opsigelsestidspunktet.
DI førte sagen for virksomheden.
Nyheden er baseret på Ligebehandlingslovens afgørelse af 9. september 2024 i sag nr. 22-29983.
DI's råd
Det er opsigelsestidspunktet, der er afgørende for, om en opsigelse er i strid med ligebehandlingsloven. Virksomheden skal huske at afsøge muligheden for omplacering i forhold til stillinger, der er ledige på opsigelsestidspunktet, eller som på opsigelsestidspunktet må forventes at blive ledig.
Læs mere om Ligebehandling - Køn, graviditet og barsel - DI (danskindustri.dk)
Læs mere om Medarbejdere beskyttet mod opsigelse - DI - Dansk Industri - DI