Ingen beviser for at en ansøger blev forskelsbehandlet
Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at der ikke var bevis for, at et ministerium havde forskelsbehandlet en mand på grund af handicap, race og etnisk oprindelse, da de afslog hans ansøgning om en elevstilling.
Ansøger med ordblindhed og funktionsnedsættelse følte sig diskrimineret
En mand med ordblindhed og en funktionsnedsættelse søgte en elevstilling i et ministerium og fik 27. januar 2023 en kvittering for sin ansøgning. 1. marts 2023 blev han inviteret til en ansættelsessamtale, som fandt sted senere samme måned.
Efter ansættelsessamtalen modtog han et afslag og indgav en klage til Ligebehandlingsnævnet, fordi han mente, at afslaget skyldtes forskelsbehandling på grund af hans handicap, race og etniske oprindelse. Manden anmodede om en godtgørelse på 200.000 kr. samt en undskyldning og en ny jobsamtale.
Uenighed om årsagen til afslaget
Ansøgeren oplyste, at han under jobsamtalen oplevede, at fokus lå på hans ordblindhed og funktionsnedsættelse samt hans etniske baggrund snarere end hans faglige kvalifikationer, hvilket påvirkede samtalen negativt på grund af manglende forståelse for hans ordblindhed.
Ministeriet havde mundtligt begrundet afslaget med, at ansøgerens motivation var utilstrækkelig, og at han havde urealistiske forventninger til stillingen.
Manden følte, at ansættelsesprocessen manglede objektivitet og transparens, og at hans etniske oprindelse og handicap blev brugt som undskyldninger for at afvise ham.
Manglende dokumentation førte til afvisning
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at manden ikke havde fremlagt tilstrækkelig dokumentation for at påvise, at han var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af handicap, race eller etnisk oprindelse.
Trods flere opfordringer fremlagde manden ikke lydoptagelsen fra den samtale, hvor han fik et afslag, hvilket betød, at Ligebehandlingsnævnet kun havde hans skriftlige redegørelser at forholde sig til. Manden påstod, at samtalen fokuserede på hans handicap og baggrund, men uden lydoptagelsen manglede der konkret bevis for disse påstande.
Denne mangel på dokumentation blev afgørende, da nævnet skulle vurdere sagen. Uden de nødvendige beviser stod manden alene med sine ord mod ministeriets forklaringer, hvilket gjorde det umuligt for nævnet at træffe en anden afgørelse end at afvise klagen.
Nævnet tog i den konkrete sag ikke stilling til, om ansøgeren havde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.
DI var ikke involveret i sagen.
Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 31. maj 2024 i sag nr. 9576.
DI's råd
Virksomheder bør være opmærksomme på, at ansøgere og medarbejdere har bevisbyrden for at påvise faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at forskelsbehandling har fundet sted.
Virksomheder bør også sikre, at ansættelsesprocesser er dokumenteret grundigt og objektivt, så virksomheden står stærkt i tilfælde af en klage.
Læs mere om Rekruttering - DI (danskindustri.dk)
Læs mere om I dybden med forskelsbehandling - DI (danskindustri.dk)