Foto: Colourbox
04.11.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Kunne ikke bortvise for brud på tavshedspligt

En social- og sundhedshjælper havde sendt interne oplysninger til borgers datter og havde, ifølge virksomheden, talt grimt til både borgeren og datteren. En faglig voldgift kom frem til, at det ikke var i orden at bortvise medarbejderen, men at en opsigelse var berettiget.

Indkaldt til to medarbejdersamtaler

Medarbejderen blev færdiguddannet som social- og sundhedsassistent i august 2022 og fortsatte herefter sin ansættelse i virksomheden.

24. januar 2023 blev medarbejderen indkaldt til en medarbejdersamtale angående det psykiske arbejdsmiljø og medarbejderens måde at kommunikere på. På mødet blev det italesat, at medarbejderen havde lagt sedler med trusler til kolleger om rygning i firmabilerne, og at dette ikke var acceptabelt.

14. april 2023 blev medarbejderen igen indkaldt til en medarbejdersamtale om det psykiske arbejdsmiljø og medarbejderens måde at samarbejde og kommunikere med sine kolleger på. Her blev det italesat, at medarbejderen havde talt nedsættende, været højtråbende og ubehagelig over for kollegerne på kontoret.

Sendte skærmbillede fra virksomhedens omsorgssystem

Medarbejderen var på aftenvagt 13. juni 2023, hvor hun tog ud til en borger på et aftenbesøg med aftensmad. Her skulle hun meddele borgeren, at han ikke længere ville få aftenbesøg, da borgeren selv kunne lave mad. Borgeren blev meget ked af dette og ringede efterfølgende til sin datter.

Efter at medarbejderen var taget fra borgeren, blev hun ringet op af virksomheden, som bad hende om at ringe til borgerens datter. Datteren var ikke tilfreds med beslutningen, og medarbejderen forsøgte at forklare datteren, at det ikke var medarbejderens beslutning at stoppe aftenbesøgene. Som resultat af dette valgte medarbejderen at sende et skærmbillede af notatet fra virksomhedens omsorgssystem, hvor borgerens navn, alder og CPR-nummer fremgik.

Virksomheden kontaktede herefter medarbejderen og fortalte, at datteren havde klaget over, at medarbejderen havde talt grimt til både borgeren og datteren.

Bortvist for brud på tavshedspligt

Dagen efter valgte virksomheden at bortvise medarbejderen på baggrund af hændelsen dagen før. Bortvisningen var begrundet i, at medarbejderen havde videresendt fortrolige oplysninger fra virksomhedens omsorgssystem til borgerens datter, hvilket virksomheden anså for en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet og et brud på medarbejderens tavshedspligt.

Af medarbejderens ansættelsesbevis fremgik det tydeligt, at der både under hendes ansættelse og efter hendes fratrædelse forelå en ubetinget tavshedspligt.

Ikke groft nok til bortvisning

Dommeren kom frem til, at bortvisningen af medarbejderen ikke var i orden, men at en opsigelse efter overenskomstmæssigt varsel ville have været saglig. Dommeren lagde vægt på, at det var virksomheden, der havde sat medarbejderen i en vanskelig situation ved at bede hende om at ringe til datteren af den borger, som havde klaget over hende, samt at medarbejderen i den situation ville have et forståeligt ønske om at dokumentere, at det ikke var hende, der havde truffet beslutning om aftenbesøgene.

Herudover understregede dommeren, at der ikke var tale om videregivelse af oplysninger, der i den pågældende sammenhæng kunne anses for sensitive, samt at det måtte antages, at datteren allerede var bekendt med oplysningerne.

Ikke desto mindre mente dommeren, at der var tale om en almindelig misligholdelse, og med den virkning kunne virksomheden have opsagt medarbejderen med overenskomstmæssigt varsel. Virksomheden skulle derfor efterbetale løn til medarbejderen i opsigelsesperioden.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på faglig voldgifts afgørelse af 9. september 2024 i sag nr. FV 2024-256.

DI's råd

Sagen viser, at virksomheden skal være påpasselig med at bortvise en medarbejder, hvis ikke der foreligger en grov misligholdelse af ansættelsesforholdet.

En bortvisning er den alvorligste sanktion, en virksomhed kan anvende. Om der kan ske bortvisning, er en konkret vurdering af alle sagens omstændigheder. DI anbefaler altid at søge juridisk rådgivning, inden der sanktioneres med bortvisning.

Læs mere om Bortvisning af medarbejder - Dansk Industri - DI

Læs mere om Opsigelse - rådgivning, beregnere og skabelon - Dansk Industri - DI

Skabeloner

Skabelon til opsigelse

Hent

Skabeloner

Skabelon til bortvisning

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.