Rimeligt at opsige trods sorte tal på bundlinjen
En produktionsmedarbejder var blevet tilbudt at gå ned i løn mod at beholde sit job. Det takkede han nej til, og det kostede ham en opsigelse. Afskedigelsesnævnet afgjorde, at opsigelsen var rimeligt begrundet i virksomhedens forhold, selv om virksomheden havde et økonomisk overskud.
I 2014 startede en tyskejet virksomhed sin egen produktion i Danmark. Ledelsen af produktionen var en tysk statsborger, der boede i Tyskland, og som primært talte tysk.
Fabrikschefens tyske baggrund gav ham nogle sproglige udfordringer i Danmark. Han var derfor afhængig af hjælp fra sine danske medarbejdere i det daglige arbejde, hvilket blev håndteret af to (produktions)medarbejdere.
Lønstigninger
De to produktionsmedarbejdere havde gennem de sidste 10 år fået en række lønstigninger, som gjorde, at de havde en timeløn, der lå væsentligt over deres kollegers løn.
I 2022 gik fabrikschefen på orlov, og han ville derfor overlade roret midlertidigt til de to produktionsmedarbejdere. Den ene af de to opsagde dog sin stilling, og det blev derfor udelukkende den anden produktionsmedarbejder, der midlertidigt skulle være fabrikschef under orloven på 8 måneder. Produktionsmedarbejderen fik yderligere en (midlertidig) lønstigning for at varetage stillingen.
Da den tyske fabrikschef vendte retur til fabrikken, var han blevet træt af den lange transporttid til Danmark, og han opsagde derfor sin stilling. Virksomheden jagtede derfor en ny fabrikschef.
Jagten på den nye fabrikschef
Den midlertidige fabrikschef havde ikke imponeret ejerne under sin ledelse, og det blev derfor hurtigt klart for virksomheden, at han ikke skulle være den nye permanente fabrikschef.
Valget faldt i stedet på den anden tidligere produktionsmedarbejder, som også havde hjulpet den tyske fabrikschef.
Skulle nedbringe omkostningerne
Den nye fabrikschef fik én bunden opgave i sin nye stilling – han skulle nedbringe produktionsomkostningerne. Virksomheden havde konstateret, at produktionsomkostninger var høje, hvilket skyldtes to forhold:
- for mange overarbejdstimer, og
- at den anden produktionsmedarbejder fik en væsentlig højere timeløn end sine kolleger.
Efter at have nedbragt overarbejde, tilbød virksomheden i 2024 den tidligere produktionsmedarbejder en lønreduktion til et lønniveau, der lå over det overenskomstmæssige niveau og på niveau med de højest lønnende medarbejdere i produktionen.
Det ville medarbejderen ikke. Afslaget betød, at virksomheden senere opsagde ham med begrundelsen, at timelønnen var væsentligt højere end hans kollegers, hvilket ikke var driftsmæssigt forsvarligt.
Medarbejderen indbragte sagen for Afskedigelsesnævnet med påstand om betaling af en godtgørelse, fordi han mente, at opsigelsen var urimeligt begrundet. Han mente blandt andet, at den høje løn skyldtes, at han havde kompetencer, effektivitet og erfaring, der lå væsentlig over de øvrige medarbejderes.
Virksomheden kunne ikke se de påståede bedre kvalifikationer eller effektivitet i produktionstallene. Den høje timeløn skyldtes de opgaver, som medarbejderen havde varetaget for den tyske fabrikschef, og som nu var bortfaldet.
Opsigelsen rimeligt begrundet trods sorte tal på bundlinjen
For det første fastslog dommeren, at en lønreduktion til et niveau, som ligger over, hvad der kan kræves efter overenskomsten på området, og som er driftsmæssigt begrundet, må anses for at ligge inden for arbejdsgiverens almindelige ledelses- og dispositionsret. For det andet fastslog dommeren, at en opsigelse som følge af, at medarbejderen ikke vil acceptere en sådan lønnedgang, i almindelighed må anses for saglig, hvis den er begrundet i virksomhedens økonomiske forhold og ikke er vilkårlig.
I den konkrete sag var virksomheden ikke nødlidende økonomisk, men ifølge dommeren var det uden betydning for sagen.
Dommeren fandt derimod, at lønreduktionen var driftsmæssigt begrundet, fordi medarbejderen ikke producerede mere end sine kolleger. De tidligere lønstigninger måtte derfor være begrundet i det ekstra ansvar, han havde haft under den tyske fabrikschef.
Opsigelsen var derfor rimeligt begrundet, og virksomheden blev frifundet.
DI førte sagen for virksomheden.
Nyheden er baseret på Afskedigelsesnævnets kendelse af den 17. oktober 2024 i sag nr. 2024.0358.
DI's råd
Sagen viser, at det ikke er en betingelse, at virksomheden er nødlidende økonomisk for at kunne opsige en medarbejder af driftsmæssige grunde og i virksomhedens forhold.
En virksomhed kan have andre saglige grunde for at optimere sin drift økonomisk, der kan begrunde en rimelig opsigelse af en medarbejder.
Læs mere om Opsigelse - rådgivning, beregnere og skabelon - Dansk Industri - DI