Foto: Colourbox
16.12.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Anciennitetskrav gælder også for løn til afløsere

En faglig voldgift har slået fast, at afløsere på Serviceoverenskomsten, som har kort anciennitet, ligesom andre medarbejdere kan aflønnes med timesatsen for ”startløn”.

Forenkling af lønmodeller

På Serviceoverenskomsten, der regulerer rengøringsarbejde, har der over årene været en række forskellige lønmodeller for medarbejderne på overenskomsten. Overenskomstparterne var enige om, at de mange lønmodeller og lønkategorier havde gjort overenskomsten uoverskuelig, og de besluttede derfor at simplificere lønbestemmelserne på Serviceoverenskomsten under overenskomstforhandlingerne 2023.

Det lykkedes, og parterne indgik en aftale om en langt mere simpel lønmodel, som ligner lønmodellerne fra andre overenskomstområder, hvor der er én lønkategori, som stiger i takt med medarbejderens anciennitet. 

Løntrin

På Serviceoverenskomsten kalder man det laveste løntrin for ”startløn”, som er til medarbejdere med 0 - 12 måneders anciennitet.

Det næste løntrin er ”præstationsløn”, som tilfalder medarbejdere fra 12 måneders anciennitet.

Udover dette får medarbejdere med + 36 måneders anciennitet et ”brancheanciennitetstillæg”, der supplerer timesatsen for præstationsløn.

Gælder de nye satser også for afløsere?

Serviceoverenskomsten indeholder flere forskellige ansættelsesformer, herunder afløsere, som virksomheden kan benytte til opgaver for faste medarbejdere, der er fraværende som følge af f.eks. sygdom, ferie eller andet. 

Visse arbejdsvilkår for afløsere er reguleret i sin egen bestemmelse i Serviceoverenskomsten, hvor der blandt andet står, at overenskomstens øvrige regler gælder for afløsere, men at en afløser ”Ved fremmøde til en aftalt afløsningsopgave betales for minimum 3 præstationsløntimer.

Forbundet mente, at den sætning betød, at afløsere - uanset anciennitet - for alle timer havde krav på den høje timeløn kaldet ”præstationsløn”.

DI mente omvendt, at afløsere med anciennitet på 0-12 måneder kunne aflønnes med startløn, præcis som andre medarbejdere på Serviceoverenskomsten.

Ikke forskel på løn for afløsere og andre medarbejdere

Dommeren var enig med DI’s synspunkt og fandt, at timelønnen for afløsere skal følge de almindelige lønbestemmelser i overenskomsten. Timelønnen afhænger derfor af afløserens anciennitet. Er ancienniteten 0 - 12 måneder, er afløserens timeløn satsen for startløn, og er ancienniteten mere end 12 måneder, vil satsen være præstationsløn og evetuelt brancheanciennitetstillæg. Akkurat som det gælder for andre medarbejdere på overenskomsten.  

Men hvad så med afløserbestemmelsen? 

Om forståelsen af sætningen, at en afløser ”ved fremmøde til en aftalt afløsningsopgave betales for minimum 3 præstationsløntimer.” udtalte dommeren, at det er en garantibetaling, der regulerer, at en afløser pr. afløsningsopgave ikke samlet set kan få en betaling, som beløbsmæssigt svarer til mindre end 3 x timesatsen for præstationsløn. Afløseren kan således godt få satsen for startløn, så længe den samlede betaling pr. afløsningsopgave ikke udgør mindre end 3 x timesatsen for præstationsløn. 

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på faglig voldgift kendelse af den 5. november 2024 i FV 2024-476.

DI's råd

Foruden at sagen fastslår, at afløsere konkret på Serviceoverenskomsten godt kan aflønnes med timesatsen for startløn, så er afgørelsen et godt eksempel på, at tvister om fortolkning af bestemmelser i kollektive overenskomster sker på baggrund af blandt andet den måde, overenskomsten er bygget op på.

Læs mere om Serviceoverenskomstens lønmodel - rådgivning til arbejdsgivere - DI

Publikationer

Oversigt over ny lønmodel på Serviceoverenskomsten

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.