Berettiget at bortvise for systematisk misbrug af tillid og frihed
En faglig voldgift har fastslået, at med frihed til at tilrettelægge arbejdet følger også ansvar for at overholde de retningslinjer, der gælder. En virksomhed blev derfor pure frifundet i en sag om bortvisning af tre serviceteknikere, efter at en GPS-kontrol viste, at medarbejderne systematisk havde misbrugt virksomhedens tillid.
Serviceteknikerne var ansat til at køre rundt i servicebiler og vedligeholde virksomhedens faciliteter på forskellige adresser. De ønskede og havde fået lov til i høj grad selv at tilrettelægge arbejdet i løbet af arbejdsdagen, men det var blevet indskærpet, at de skulle arbejde 37 timer om ugen.
Det var understreget i virksomhedens personalehåndbog, at bilernes GPS kunne bruges til at kontrollere arbejdstiden.
Ni bortvisninger efter GPS-kontrol
Flere konkrete episoder vakte imidlertid virksomhedens mistanke om, at nogle af serviceteknikerne ikke forvaltede den udviste tillid efter reglerne. Derfor blev der igangsat en større undersøgelse, hvor cirka halvdelen af medarbejderne fik tjekket en måneds GPS-registreringer. Virksomheden havde inden undersøgelsen drøftet problemet og løsningen med tillidsrepræsentanterne.
Resultatet var desværre nedslående. I cirka halvdelen af de undersøgte tilfælde var der uregelmæssigheder, som i flere tilfælde var hyppige og systematiske. For eksempel, havde en leder før GPS-tjekket konstateret, at en gruppe medarbejdere forsamlede sig på en lokation. Medarbejderne havde fået en direkte besked om ikke at forsamles på lokationerne, men GPS’erne fra deres biler viste, at de alligevel gjorde det næsten dagligt.
Som konsekvens af GPS-kontrollen fik nogle medarbejdere en advarsel om at stramme op, for eksempel på tidsregistrering, mens andre medarbejdere blev opsagt, og ni medarbejdere blev bortvist. De ni bortvisninger skete, efter at de pågældende medarbejdere havde fået mulighed for at forsvare sig på møder, men ikke havde nogen god forklaring på afvigelserne i kontrollen.
Tre af medarbejderne indbragte bortvisningerne for en faglig voldgift, hvor de blandt andet fremførte, at de ugen efter beskeden om ikke at forsamle sig på den anførte lokation havde fået kontraordre om, at de alligevel gerne måtte forsamle sig.
Bortvisningerne godkendt
Dommeren i den faglige voldgift godkendte bortvisningerne. Der blev blandt andet lagt vægt på den frihed, medarbejderne havde. Men med frihed følger også ansvar for at forvalte denne, og dommeren mente ikke, at der var givet kontraordre på forsamlingsforbuddet, der ubestridt var blevet overtrådt hyppigt. Dommeren fandt, at det tillidssvigt, som misligholdelsen var udtryk for, udgjorde en grov (væsentlig) tilsidesættelse af medarbejdernes pligter. Det var derfor berettiget at bortvise medarbejderne, og virksomheden blev frifundet for kravet på godt 1 million kroner.
DI førte sagen for virksomheden.
Nyheden er baseret på afgørelse af 14. november 2024 i faglig voldgift nr. FV2024-162.
DI's råd
I Danmark har vi som udgangspunkt tillid til hinanden og kan derfor spare tid og penge på detaljeret kontrol, som er nødvendig i mange andre lande. Kendelsen viser heldigvis, at retssystemet støtter op om, at vi fortsat skal kunne udvise tillid, ved at sanktionere dem, der svigter betroet tillid.
Sagen viser desværre, at selv om virksomheden var meget grundig i gennemgangen og eksekveringen af bortvisningerne, blev en masse formelle indsigelser trukket frem under sagen. Dommeren så dog på realiteten, men det er vigtigt, at virksomheder hurtigt kontakter DI for en vurdering og råd om processen, inden en bortvisning eksekveres.
Læs mere om Bortvisning af medarbejder - Dansk Industri - DI
Læs mere om GPS-overvågning - DI