Foto: Getty Images
03.12.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Rengøringsmedarbejdere på færger var ikke omfattet af holddriftsreglerne

En rengøringsvirksomhed skulle ikke betale efter holddriftsreglerne, selv om medarbejderne arbejdede på faste hold hele døgnet. En faglig voldgift afgjorde derfor, at virksomheden fortsat kunne aflønne efter overenskomstens normale betalingsregler og en lokalaftale om varierende ugentlig arbejdstid.

Medarbejdere gør rent hele døgnet

En rengøringsvirksomhed udfører rengøring på Scandlines færger, der sejler til Tyskland fra Gedser og Rødby. Færgerne sejler i døgndrift, og derfor bliver der også gjort rent hele døgnet. Rengøringsmedarbejderne arbejder enten på fast dag-, aften- eller nathold. De arbejder således ikke på skiftende hold (rullende skift).

Lokalaftale om varierende ugentlig arbejdstid og fleksibel overenskomst

Siden 2012 har der været en lokalaftale om varierende ugentlig arbejdstid for arbejdet, der giver ret til, at medarbejderne kan arbejde op til 48 timer pr. uge, hvis de blot arbejder højst 37 timer i gennemsnit over en 3 ugers periode.

Serviceoverenskomsten, der gælder for arbejdet, er meget fleksibel, og arbejdet kan lægges på alle ugedage og i hele døgnet. Så længe der betales de tillæg, der f.eks. skal betales for arbejde om natten og på søn- og helligdage. 

Medarbejderne har derfor – pga. lokalaftalen – kunnet aflønnes efter overenskomstens almindelige arbejdstidsbestemmelser.

Forbundet mente, at holddriftsreglerne skulle bruges

Det har man både lokalt og hos overenskomstparterne været enige om i mange år – indtil forbundet pludselig mente, at arbejdet på færgerne burde være omfattet af reglerne om holddrift, fordi medarbejderne arbejder i hold på døgnet.

Serviceoverenskomsten har følgende  - lidt specielle - regel om holddrift i § 15:

Stk. 1 Holddrift 

Hvor arbejdet bestrides af fuldtidsansatte medarbejdere i skiftende hold, er holddriftsaftalen i Fællesoverenskomsten mellem DI Overenskomst II og 3F Transport gældende. 

Tilsvarende er gældende i de beskrevne tilfælde, selv om holdene ikke skifter.”

Det fremgår af en ældre voldgift fra 1980’erne om overenskomsten, at 2. pkt. i bestemmelsen kom med efterfølgende, fordi parterne var i tvivl om, hvorvidt holddriftsreglerne kunne anvendes på overenskomsten, hvis der var tale om faste hold. Sandsynligvis på grund af den usædvanlige formulering af 1. pkt., hvor udtrykket "skiftende hold" bruges i stedet for "skiftehold".

Det er nemlig en forudsætning for at benytte holddriftsreglerne, at der er udtrykkelig hjemmel i en given overenskomst til at bruge disse. Det følger direkte af Fællesordningen for Holddrift.

Forbundets holdning var, at virksomheden har pligt til at bruge holddriftsreglerne, når medarbejderne arbejder i hold. Også selv om det er faste hold, jf. 2. pkt. ovenfor. Virksomhedens holdning var, at de kunne bruge reglerne, hvis de ønskede det. 

Arbejdstidsbestemmelser og lokalaftale var nok

Dommeren var enig med virksomheden i, at virksomheden var berettiget til at aflønne medarbejderen efter overenskomstens almindelige arbejdstidsbestemmelser eventuelt kombineret med en lokalaftale om varierende ugentlig arbejdstid. I hvert fald når der var tale om faste hold, som det drejede sig om i sagen.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på kendelse i faglig voldgift af 23. oktober 2024 i sag nr. FV 2024-176.

DI's råd

Afgørelsen er i tråd med tidligere sager om holddrift, hvor det også i disse sager har været virksomhedens afgørelse, om de ønsker at benytte holddriftsreglerne, når der er tale om faste hold. På øvrige områder er det en betingelse, at der indgås en lokalaftale med medarbejderne, hvis holddriftsreglerne skal benyttes for faste hold, men det er ikke afgjort med denne sag, om det er en betingelse på Serviceoverenskomsten.

Hvis I ønsker at benytte holddriftsreglerne på Serviceoverenskomsten, vil vi derfor anbefale, at I kontakter DI.

Læs mere om Lokalaftaler - rådgivning for virksomheder - DI - DI

Læs mere om Arbejdstid - DI

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.