Grafik: Colourbox
25.06.24 Vi rådgiver dig Nyheder

EU-initiativer kan give bøvl og byrder

Flere EU-initiativer på det ansættelsesretlige område kan give bøvl og byrder for danske virksomheder. Få et overblik over, hvad der blev vedtaget inden valget til Europa-Parlamentet, og hvad der er på vej igennem EU-systemet nu.

Høring af arbejdsmarkedets parter om Telework og Right to Disconnect

EU-Kommissionen har som led i et forventet lovgivningsinitiativ igangsat en høring om hjemmearbejde og retten til at frakoble sig arbejde. Den stigende brug af hjemmearbejde giver muligheder for fleksibilitet, men har også skabt øget opmærksomhed på arbejdsvilkår på området og balancen mellem familie- og arbejdsliv. 

Den igangværende høring dækker mange forskellige emner relateret til et fleksibelt arbejdsmarked med digitale værktøjer. DI har fokus på at undgå unødvendig regulering samt bevare en balanceret tilgang til hjemmearbejde og brugen af digitale værktøjer, så der ikke bliver lagt hindringer i vejen for virksomheders digitalisering.

Nye regler om europæiske samarbejdsudvalg

EU’s medlemslande har netop vedtaget deres fælles holdning til Kommissionens forslag om at ændre reglerne for europæiske samarbejdsudvalg. Ændringsforslaget risikerer at øge virksomhedernes økonomiske omkostninger og administrative byrder i forbindelse med udvalgsarbejdet.

Direktivet om europæiske samarbejdsudvalg er relevant for virksomheder med mere end 1000 ansatte, der opererer i mindst to lande i EU/EØS og betragtes som et informations- og høringsorgan til sikring af medarbejdernes inddragelse i beslutninger om tværnationale spørgsmål.

Ændringsforslagene vil udvide definitionen af, hvilke emner udvalgene skal konsulteres om samt udvide mulighederne for, at medarbejdersiden kan kræve omkostninger til juridisk bistand godtgjort af virksomhederne. Det nye Europa-Parlament har endnu ikke taget stilling til forslaget.

DI er fortaler for dialogen mellem medarbejdere og ledelsen i virksomheder, som er en af  grundstenene i den danske model. Forslaget til de ændrede regler om europæiske samarbejdsudvalg risikerer dog at øge omkostningerne for virksomhederne betydeligt og skade, hvor der er et velfungerende samarbejde i udvalgene.  

Læs også Nye regler for europæiske samarbejdsudvalg kan øge omkostningerne - DI (danskindustri.dk)

Platformsdirektivet nærmer sig vedtagelse

Platformsdirektivet blev godkendt af EU’s medlemslande 11. marts 2024 og mangler endelig vedtagelse af det nyvalgte Europa-Parlament.  

Direktivet omfatter platformsarbejde, der defineres som beskæftigelse i form af service- eller tjenesteydelser udført via en online platform. Reglerne har til formål at forbedre arbejdsvilkårene for denne type arbejde, set i lyset af et stigende antal digitale arbejdsplatforme i EU.  

Direktivet skal sikre korrekt kategorisering af personer, der udfører arbejde via en platformvirksomhed, så virksomheder ikke undslår sig forpligtelser ved fejlagtigt at kategorisere medarbejdere som selvstændige.

Derudover indebærer direktivet nye forpligtelser for omfattede virksomheder, hvis de bruger digitale systemer til at overvåge arbejde eller træffe beslutninger, der påvirker arbejdsvilkår.

Det er uklart præcis hvilke virksomheder, der er omfattet af direktivet, og derfor arbejder DI for at få dette gjort tydeligt, når det skal omsættes til dansk lov. Det er vigtigt for DI, at de nuværende skillelinjer mellem medarbejdere og selvstændige opretholdes. I forhold til direktivets regler om brugen af digitale systemer er det for DI afgørende, at de ikke bliver en hindring for virksomhedernes digitaliseringsmuligheder og konkurrenceevne.     

Løngennemsigtighedsdirektivet

Læs Nye krav om gennemsigtighed i løndannelsen på vej - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.