Foto: Getty Images
06.08.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Ikke forskelsbehandling at opsige overlæge med Aspergers syndrom

En faglig voldgift har afgjort, at længevarende sygdom og manglende evne var tilstrækkeligt grundlag til at opsige en overlæge med Asperger syndrom, som ikke kunne varetage sine fulde opgaveportefølje.

En kvinde blev 1. september 2020 ansat som overlæge på et hospital. I sin ansøgning til stillingen havde overlægen udtrykt et ønske om deltidsansættelse, primært med fokus på en specifik type af undersøgelse. Under ansættelsen udvidede overlægen sin opgaveportefølje til også at inkludere andre typer undersøgelser.

Sygefravær og begrænsede arbejdsopgaver

Henover sommeren og efteråret 2022 havde overlægen en del sygefravær, og hun blev derfor indkaldt til omsorgssamtale med sin arbejdsgiver. Ved samtalen blev det blandt andet drøftet, hvordan overlægens arbejdsopgaver kunne tilpasses hendes situation.

Overlægen vendte tilbage til arbejdet i begyndelsen af januar 2023, men blev kort efter igen sygemeldt. Efter et længerevarende sygefravær henover foråret 2023 blev hun indkaldt til flere samtaler, hvor det blev drøftet, hvordan hun kunne vende tilbage til arbejdet.

Overlægen oplyste ved en af disse samtaler, at hun havde fået konstateret Aspergers, og at hun på grund af sin diagnose ikke ville være i stand til at varetage sin fulde opgaveportefølje. Hun meddelte i den forbindelse, at hun havde behov for opgaver, der kunne ”køre på rutinen”, da hun havde det vanskeligt med nye arbejdsopgaver og var i tvivl, om hun ville kunne reagere hensigtsmæssigt ved akutte tilfælde hos patienter.

Ikke foreneligt med driften

I slutningen af juni 2023 valgte arbejdsgiveren derfor at opsige overlægen da, det ikke var foreneligt med driften af afdelingen.

Overlægens forbund mente, at opsigelsen var i strid med forskelsbehandlingsloven og overenskomsten for overlæger. Derfor indbragte forbundet sagen for en faglig voldgiftsret.

Opsigelsen var berettiget

Dommeren frifandt arbejdsgiveren og fastslog, at opsigelsen hverken var i strid med forskelsbehandlingsloven eller overenskomstens saglighedsværn. Dommeren bemærkede, at parterne var enige om, at overlægen under sin ansættelse havde væsentlige funktionsbegrænsninger der indebar, at hun ikke var i stand til at varetage en række af de opgaver, som hun var ansat til. Dommeren fandt, at overlægens funktionsbegrænsninger ikke kun skyldtes hendes Aspergers diagnose men også særlige forhold i overlægens privatliv.

Dommeren udtalte, at overlægen ikke var kompetent, egnet og disponibel til at varetage sin stilling med de opgaver, som den indebar. Derudover fandt dommeren, at dette ikke kunne afhjælpes ved tilpasningsforanstaltninger inden for rammerne af forskelsbehandlingslovens § 2 a.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på afgørelse af 19. marts 2024 i faglig voldgift i sag nr. FV2023-1215.

DI's råd

Sagen viser, at det er vigtigt for en arbejdsgiver at have klare retningslinjer og processer for håndtering af sygefravær og tilpasning af arbejdsopgaver. I situationer, hvor medarbejderen har et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, påhviler det arbejdsgiveren at kunne dokumentere, at de har gjort en reel indsats for at fastholde medarbejderen i sin stilling og tilpasse arbejdsforholdene til medarbejderens situation. Det er samtidig vigtigt at være opmærksom på, at hvis en medarbejder ikke er i stand til at varetage de nødvendige opgaver i sin stilling, kan en opsigelse være berettiget. Virksomheder bør derfor løbende vurdere medarbejdernes evne til at varetage deres arbejdsopgaver og tage passende skridt, hvis der opstår problemer.

Læs mere om Opsigelse på grund af sygdom - Dansk Industri - DI

Læs mere om Sygefraværssamtaler og dokumentation - klik her for rådgivning - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Vejledninger

Guide til håndtering af sygdom og handicap

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.