Arbejde på den danske kontinentalsokkel krævede arbejdstilladelse
Østre Landsret har afgjort, at tredjelandsstatsborgere, der arbejder på et udenlandsk registreret kranskib, skal have arbejdstilladelse ved arbejde i det danske kontinentalsokkelområde under genopbygningen af Tyrafeltet. Landsretten frifandt udlændingemyndighederne i sagen.
Genopbygning af Tyrafeltet
Danmarks største naturgasfelt, Tyrafeltet i Nordsøen, blev midlertidigt sat ud af drift fra slutningen af 2020 til begyndelsen af 2024 for at gennemgå en omfattende genopbygning. Dette var nødvendigt, da havbunden under platformene var sunket omkring fem meter.
I forbindelse med genopbygningen af naturgasfeltet, blev et kranskib, som var registreret i Panama, brugt til at demontere gamle platforme og installere nye. Den hollandske skibsoperatør udførte arbejdet i fem kampagner af varierende længde på mellem 2 og 7 uger i perioden mellem juni 2020 og oktober 2022.
Besætningen på kranskibet bestod hovedsageligt af tredjelandsstatsborgere.
Bestred myndighedernes krav om arbejdstilladelser
Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) og Udlændinge- og Integrationsministeriet (UIM) udtalte, at der var krav om arbejdstilladelse for tredjelandsstatsborgere ombord på kranskibet.
Skibsoperatøren klagede over disse vejledende udtalelser, men UIM stadfæstede SIRI’s vurdering, og operatøren rejste herefter sagen ved domstolene.
Skibsoperatøren argumenterede for, at arbejdstilladelse ikke burde være påkrævet, da skibet ikke var et anlæg i kontinentalsokkellovens forstand.
Desuden mente operatøren, at kravene om arbejdstilladelser påførte dem betydelige ansøgnings- og lønomkostninger.
Arbejdet på kranskibet var omfattet af danske regler
Østre Landsret afviste operatørens påstande om, at der generelt ikke skulle kræves arbejdstilladelse til arbejde på det danske søterritorium eller kontinentalsokkel.
Landsretten fandt, at udlændingemyndighedernes krav om arbejdstilladelse var i overensstemmelse med udlændingebekendtgørelsens § 23. Landsretten påpegede, at dansk lov gælder for anlæg som Tyrafeltet i henhold til kontinentalsokkellovens § 3, og at udlændingebekendtgørelsens § 23 ikke skulle fortolkes indskrænkende. Derfor blev operatøren pålagt at følge kravene om arbejdstilladelser for deres tredjelandsbesætningsmedlemmer under arbejdet på Tyrafeltet.
DI var ikke involveret i sagen.
Nyheden er baseret på Østre Landsrets afgørelse af 28. juni 2024 i sag nr. BS-14840/2022-OLR.
DI's råd
Virksomheder, der opererer med udenlandsk registrerede skibe i dansk kontinentalsokkelområde, bør være opmærksomme på kravene om arbejdstilladelser for tredjelandsstatsborgere.
Afgørelsen viser vigtigheden af at sikre overholdelse af udlændingereglerne for at undgå juridiske og økonomiske konsekvenser.
DI bemærker dog, at Østre Landsret tidligere i år stadfæstede en dom fra Retten i Næstved i 2021, hvor landsretten slog fast, at der ikke er hjemmel i lovgivningen til at kræve dansk arbejdstilladelse for arbejde udført om bord på udenlandske skibe. Procesbevillingsnævnet har givet Rigsadvokaten tilladelse til at anke landsrettens dom til Højesteret
DI følger sagen.
Læs mere om Medarbejdere fra tredjelande i Danmark - rådgivning til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk)
Kurser og netværk
Kursuspakke om internationale medarbejdere
I en tid, hvor Danmark mangler kvalificeret arbejdskraft, og konkurrencen om de bedste medarbejdere er intens, tilbyder DI en kursuspakke, der forbereder dig, uanset om du har behov for at udstationere, udsende eller rekruttere medarbejdere fra udlandet.
Læs mere her: Internationale medarbejdere (Online)
eller vores netværk for HR-praksis - Global Mobility (danskindustri.dk)