Foto: Colourbox
10.09.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Flere barselsrefusionsdage til kvinder end mænd var ikke i strid med ligebehandlingsloven

Ligebehandlingsnævnet nåede frem til, at en mandlig læge ikke havde været udsat for forskelsbehandling på grund af køn, da han fik afslag på samme antal barselsrefusionsdage som sine kvindelige kolleger.

Barn via surrogatmor

En mandlig praktiserende læge skulle 16. december 2022 være far til et barn ved hjælp af en surrogatmor. Lægen var biologisk far til barnet. Lægens mand (ægtefællen) var ansat i samme klinik som lægen, og parret havde i forvejen et barn sammen, som ægtefællen var biologisk far til. I forbindelse med deres første barn havde ægtefællen fået 32 ugers barselsrefusion, mens lægen selv havde fået seks måneders barselsrefusion fra den organisation, som yder fraværshjælp til privatpraktiserende læger.

I forbindelse med parrets andet barn fik lægen derimod kun tre måneders barselsrefusion, fordi organisationen fandt, at lægen kun kunne søge refusion i op til 70 dage inden for et år efter fødslen.

Klagede over forskelsbehandling på grund af køn

Lægen protesterede over dette og anmodede organisationen om at genoverveje sin beslutning, hvilket organisationen gjorde. Organisationen besluttede dog, at de ikke ville ændre barselsrefusionsreglerne, hvilket lægen blev orienteret om i september 2022.

Lægen klagede herefter til Ligebehandlingsnævnet, som skulle tage stilling til:

  1. Om det var udtryk for forskelsbehandling, at lægen ikke kunne få barselsrefusion i samme omfang som sine kvindelige kolleger, herunder i en periode før fødslen.
  2. Om lægen kunne kræve en godtgørelse (for diskrimination) på 420.000 kr.

Ikke forskelsbehandling

Ligebehandlingsnævnet henviste i sin afgørelse til ligebehandlingslovens bestemmelse om, at loven ikke er til hinder for (gunstigere) bestemmelser om beskyttelse af kvinder, navnlig i forbindelse med graviditet og fødsel.

Derudover henviste nævnet til, at pligten til ligebehandling gælder enhver, der træffer beslutning om medlemskab og deltagelse i en lønmodtager- eller arbejdsgiverorganisation eller i organisationer, hvis medlemmer udøver et bestemt erhverv, herunder de fordele, sådanne organisationer giver medlemmerne. Organisationen, som ydede fraværshjælp til privatpraktiserende læger, vurderedes at være en sådan organisation.

Det forhold, at organisationen havde forskellige regler for, hvornår en kvinde og en mand kunne modtage barselsrefusion ved fravær, relaterede sig til spørgsmålet om beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og moderskab.

Nævnet nåede på den baggrund frem til, at det ikke var i strid med ligebehandlingsloven, at lægen fik færre barselsrefusionsdage end sine kvindelige kolleger. Lægen fik følgelig ikke medhold i sin klage.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 24. maj 2024 i sag nr. 22-48802.

DI's råd

I tråd med tidligere afgørelser bekræfter denne afgørelse, at ligebehandlingsloven ikke er til hinder for (gunstigere) bestemmelser om beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel. Efter ligebehandlingsloven er det altså tilladt for virksomheder at have forskellige regler for mænd og kvinder. Det er dog vigtigt at sikre sig, at virksomhedens politikker på området er i overensstemmelse med gældende lovgivning eller regler i overenskomster og understøtter beskyttelse af kvinder ved graviditet og fødsel.

Læs mere om Betaling ved graviditet og barsel - rådgivning til virksomheder - DI - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Graviditets-, barsels- og forældreorlov - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om: Ligebehandling - Køn, graviditet og barsel - DI (danskindustri.dk)

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.