Ingeniører havde ikke ret til fritvalgsbidrag
Retten i Sønderborg har frifundet en virksomhed i en sag om mulig efterbetaling af fritvalgsbidrag til tre ingeniører. Virksomheden hævdede, at en henvisning til Industriens Overenskomst, herunder reglerne for funktionærlignende ansættelse, var en fejl, og det fik virksomheden medhold i.
Ingeniørerne krævede fritvalgsbidrag
Tre ingeniører, som tidligere var ansat hos en produktionsvirksomhed, krævede efterbetaling af fritvalgbidrag i henhold til Industriens Overenskomst, som var nævnt i deres ansættelseskontrakter.
Virksomheden afviste kravet og hævdede, at henvisningen til overenskomsten var en fejl.
Fejl i kontrakterne
De tre ingeniører var ansat hos virksomheden i forskellige perioder mellem 2020 og 2022. Deres ansættelseskontrakter indeholdte en henvisning til Industriens Overenskomst, herunder reglerne om funktionærlignende ansættelse. Ingen af ingeniørerne havde dog modtaget fritvalgsbidrag under deres ansættelse.
Virksomheden hævdede, at kontrakterne fejlagtigt henviste til Industriens Overenskomst, herunder reglerne for funktionærlignende ansættelse, og at ingeniørerne som funktionærer ikke var omfattet af denne.
Ingeniørerne havde ikke indrettet sig efter at være omfattet af overenskomsten med dertilhørende fritvalgsordning, og virksomheden havde fjernet den fejlagtige henvisning i senere kontrakter.
Ingeniørernes forklaring
Under retssagen forklarede en af ingeniørerne, at han først blev opmærksom på henvisningen til overenskomsten samt fritvalgsordningen, da han skulle fratræde sit job hos virksomheden og påbegynde arbejde andet sted.
De to andre ingeniører havde ikke bemærket henvisningen til overenskomsten i deres kontrakter, og de blev først opmærksomme på henvisningen og overenskomstens fritvalgsordning, da forbundet henvendte sig til dem.
En anden tidligere medarbejder, der havde samme henvisning i sin kontrakt, forklarede, at hun straks var klar over, at der var tale om en fejlagtig henvisning, og at hun ikke var omfattet af overenskomsten.
Retten gav virksomheden medhold
Retten i Sønderborg fandt, at ingeniørerne indså eller burde have indset, at henvisningen til overenskomsten i ansættelseskontrakterne var en fejlskrift. Derfor var virksomheden ikke bundet af denne. Retten frifandt derfor virksomheden for at efterbetale fritvalgsbidrag til de tre ingeniører.
DI førte sagen for virksomheden
Nyheden er baseret på Retten i Sønderborgs afgørelse af 27. juni 2024 i sag nr. BS-33223/2023-SON.
DI's råd
Sagen viser vigtigheden af, at virksomheder nøje udarbejder korrekte ansættelseskontrakter og retter eventuelle fejl, så der ikke opstår tvister. Kontrakterne skal korrekt afspejle de gældende vilkår, og virksomheder bør regelmæssigt gennemgå og opdatere deres kontraktskabeloner.
Læs mere om Krav til ansættelseskontrakter - regler og rådgivning - klik her - DI (danskindustri.dk)
DI Docs
Via DI Docs kan virksomheder få adgang til opdaterede kontraktskabeloner, skræddersy aftaler og kontrakter, underskrive med digital signatur og gemme dem i en personlig portal: DI Docs - skabeloner, digital signatur og kontraktstyring - DI (danskindustri.dk)