Foto: Colourbox
16.09.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Måtte ikke kalde sin arbejdsgiver for inkompetent, doven, nasser og tyveknægt

En faglig voldgift har afgjort, at det var berettiget at bortvise en medarbejder med 11 års anciennitet, efter at hun i en intern facebookgruppe havde kaldt navngivne personer i virksomheden for inkompetente, dovne, nassere og tyveknægte.

Udfordringer med lønforhold

Medarbejderne hos en virksomhed havde i en længere periode haft udfordringer med løn- og ferieafregning. Udfordringerne skyldtes blandt andet en sammenlægning af tre CVR-numre og uoverskuelige lønsedler. 

Udfordringerne havde medført et længere forløb mellem virksomheden og tillidsrepræsentanterne. Der blev holdt flere møder i løbet af 2023, og forløbet endte med, at forholdene blev tilrettet ved udgangen af året.

Fortsat fejl i lønnen 2024

I forbindelse med den første lønudbetaling i 2024 oplevede en medarbejder, at der fejlagtigt var trukket feriefridage på lønsedlen.

Fejlen på lønsedlen fik medarbejderen til tasterne, og hun skrev et opslag i en lukket facebookgruppe for hendes kolleger i virksomheden.

I opslaget kritiserede medarbejderen ledelsen, og hun kaldte tre ledere og en lønbogholder for dovne, inkompetente, nassere og tyveknægte. Virksomheden bortviste omgående medarbejderen på grund af udtalelserne i opslaget.

Medarbejderen protesterede mod bortvisningen, og sagen endte med en faglig voldgift.

Kritik ikke møntet på virksomheden

Medarbejderen påstod under den faglige voldgift, at kritikken i opslaget ikke var rettet mod virksomheden, men mod et eksternt lønbureau. Desuden hævdede hun, at hun ikke havde overtrådt sin loyalitetsforpligtelse overfor virksomheden, da Facebook-gruppen var en lukket gruppe.

Virksomheden påstod modsat, at det ikke af opslaget fremgik, at kritikken var rettet mod andre end de navngivne personer i opslaget, og at 77 ud af 104 kollegaer havde set opslaget. Det var derfor uden betydning, om gruppen var lukket.

Bortvisning berettiget

Dommeren nåede frem til, at det var berettiget at bortvise medarbejderen på grund af opslaget.

Dommeren lagde i den forbindelse vægt på, at der ingen indikationer var på, at opslaget ikke var rettet mod virksomheden, at det var set af størstedelen af medarbejderne, og at opslaget var formuleret på en uacceptabel grov og respektløs måde.

Opslaget underminimerede derfor ledelsens autoritet og vanskeliggjorde ledelsens virke fremover i et sådan omfang, at det var berettiget at bortvise medarbejderen.

Virksomheden blev derfor frifundet.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på faglig voldgift kendelse af 4. september 2024 i sag nr. FV.2024.240.

DI's råd

Sagen viser, at en virksomhed i en situation som denne, hvor der havde været fejl i lønnen, må tåle kritik, men ikke enhver form for kritik. Hvis kritikken er udtalt på en særlig grov og respektløs måde, som underminerer virksomhedens autoritet, kan det være berettiget at bortvise medarbejderen.

Kontakt altid DI for rådgivning, inden I bortviser af en medarbejder.

Læs mere om Bortvisning af medarbejder - Dansk Industri - DI

Skabeloner

Skabelon til bortvisning

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.