Foto: Colourbox
02.09.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Opsigelse af specialarbejder efter arbejdsulykke var forskelsbehandling

Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at det var forskelsbehandling på grund af handicap at opsige en specialarbejder, som var sygemeldt på grund af en rygskade efter en arbejdsulykke. Medarbejderen fik en godtgørelse på 400.000 kr. svarende til et års løn.

Sygemeldt med rygskade

Medarbejderen, der havde været ansat siden 2010, blev i oktober 2020 sygemeldt som følge af en arbejdsulykke og informerede virksomheden om sin situation, herunder at han skulle undgå rygbelastende arbejde.

Medarbejderen havde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, eftersom en læge vurderede, at medarbejderen havde en kronisk lidelse, som medførte en funktionsnedsættelse ved udførelsen af arbejdet.

Opsagt efter forgæves forsøg på tilpasning

Efter forskelsbehandlingsloven har virksomheder pligt til at forsøge at tilpasse arbejdsopgaverne, så en medarbejder med et handicap har adgang til at udøve beskæftigelse.

Under sygemeldingen havde medarbejderen og virksomheden flere korrespondancer om muligheden for at tilpasse arbejdsopgaverne til medarbejderens funktionsnedsættelser.

Medarbejderen foreslog blandt andet lagerarbejde og kontoropgaver, som kunne være en del af stillingen som specialarbejder. Men kommunikationen mellem medarbejder, virksomhed og kommunen førte ikke til en løsning på, hvordan medarbejderens arbejdsforhold kunne tilpasses hans handicap.

30. juni 2021 blev medarbejderens opsagt med begrundelsen, at virksomheden foretog en omstrukturering. Virksomheden var bekendt med medarbejderens funktionsnedsættelse på opsigelsestidspunktet.

Medarbejderen mente dog, at opsigelsen skyldtes hans handicap og klagede til Ligebehandlingsnævnet over forskelsbehandling.

Ingen dokumentation for omstrukturering

Ligebehandlingsnævnet fandt imidlertid, at arbejdsgiveren ikke kunne dokumentere, at omstruktureringen faktisk fandt sted, eller at andre medarbejdere blev opsagt i samme periode. Der var derfor grundlag for en formodning om, at opsigelsen skyldtes medarbejderens handicap.

Nævnet vurderede, at virksomheden ikke havde opfyldt sin forpligtelse til at tilpasse arbejdsforholdene eller undersøge muligheden herfor. Nævnet fandt, at virksomheden ikke havde grundlag for at konkludere, at medarbejderen ikke var egnet til sin stilling, og at der ikke var indgået et reelt samarbejde med kommunen omkring medarbejderens situation. Virksomheden kunne ikke dokumentere, at omstruktureringen havde fundet sted, eller at ligebehandlingsprincippet ikke var blevet krænket. Medarbejderen fik medhold i sagen og blev tildelt en godtgørelse på 400.000 kr. svarende til et års løn.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 20. marts 2024 i sag nr. 9241.

DI's råd

Sagen viser, hvor vigtigt det er, at arbejdsgiveren foretager de nødvendige tilpasningsforanstaltninger for medarbejdere med handicap. Virksomheden skal altid indgå i et reelt samarbejde med kommunen og undersøge alle muligheder for at tilpasse arbejdsopgaverne, før der træffes beslutning om opsigelse. Afgørelsen understreger, at virksomheder skal dokumentere omstruktureringer og andre forhold, der bruges som begrundelse for opsigelse.

Endelig skal virksomheden overveje, om der er mulighed for at omplacere medarbejderen i en anden stilling i virksomheden, inden en opsigelse kan finde sted.

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Vejledninger

Guide til håndtering af sygdom og handicap

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.