Ulovligt ikke at forlænge gravid kvindes midlertidige ansættelse
Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at det var forskelsbehandling på grund af køn, da en virksomhed undlod at forlænge en gravid medarbejders midlertidige ansættelse. Nævnet tilkendte medarbejderen en godtgørelse på 25.000 kr.
Sagens forløb
Kvinden blev 24. juni 2021 ansat i en tidsbegrænset stilling som produktionsgartner indtil 31. december 2021. I juli 2021 søgte hun en fast stilling i virksomheden, men denne blev besat af en anden kandidat. Under ansættelsessamtalen til den faste stilling 6. juli 2021 blev kvinden informeret om, at hendes egen ansættelse sandsynligvis kunne fortsætte efter december.
Graviditetsbetinget sygemelding og manglende forlængelse
5. oktober 2021 meddelte kvinden i en mail til virksomhedens HR-afdeling, at hun var graviditetsbetinget sygemeldt. I november og december 2021 var der løbende korrespondance mellem kvinden og virksomheden om hendes sygemelding og muligheden for forlængelse af hendes ansættelse.
6. december 2021 blev en af kvindens kolleger, hvis ansættelse også udløb 31. december 2021, tilbudt forlængelse frem til 31. maj 2022. Kvinden blev derimod ikke tilbudt forlængelse og klagede derfor til Ligebehandlingsnævnet over forskelsbehandling på grund af køn.
Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at korrespondancen mellem kvinden og virksomheden skabte en formodning om, at kvinden var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af køn. Det var herefter op til virksomheden at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke var blevet krænket.
Nævnet fandt, at virksomheden ikke kunne løfte den omvendte bevisbyrde. Kvinden fik derfor medhold i klagen og tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr.
DI var ikke involveret i sagen.
Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 12. april 2024 i sag nr. 9401.
DI's råd
Sagen viser, at virksomheder skal være særligt opmærksom på deres forpligtelser i forhold til ligebehandlingsloven, især når det gælder gravide medarbejdere. Det er vigtigt at kunne dokumentere, at beslutninger om ansættelse, opsigelse eller forlængelse ikke er påvirket af medarbejderens graviditet. Virksomheder bør sikre sig, at alle beslutninger træffes på et sagligt grundlag og være opmærksom på, at der gælder skærpede regler, når en medarbejder påstår forskelsbehandling på grund af køn.
Læs mere om Ligebehandling - Køn, graviditet og barsel - DI (danskindustri.dk)