Foto: Colourbox
07.01.25 Vi rådgiver dig Nyheder

Bortvisning af tillidsrepræsentant kostede virksomhed dyrt

En social- og sundhedsassistent, der var tillidsrepræsentant, blev bortvist efter anklager om at have tilsidesat sin tilsynsforpligtelse og opfordret andre medarbejdere til at sygemelde sig uden grund. Den faglige voldgift fandt, at bortvisningen var uberettiget, og tilkendte medarbejderen 105.995,93 kr. i løn for opsigelsesperioden samt en godtgørelse på 50.000 kr.

Bortvist for påstået illoyal adfærd

En tillidsrepræsentant ansat som social- og sundhedsassistent i udekørende hjemmepleje blev 23. september 2022 bortvist fra sin stilling.

Virksomheden begrundede bortvisningen med, at medarbejderen havde opfordret kolleger til at sygemelde sig uden grund og for at have udvist illoyal adfærd ved at omtale borgere nedsættende.

Medarbejderen afviste anklagerne og klagede til sit forbund.

Uenighed om bortvisningsgrundlaget

Medarbejderen forklarede, at hun som tillidsrepræsentant havde indkaldt til møder med kolleger for at diskutere arbejdsforhold og problemer med pensionsindbetalinger. På møderne opfordrede hun kollegerne til at sygemelde sig, hvis de var syge, men afviste at have opfordret til sygemeldinger uden grund. Flere kolleger bakkede hendes forklaring op.

Virksomheden fastholdt, at medarbejderen havde handlet groft illoyalt ved at opfordre til falske sygemeldinger.

Derudover hævdede virksomheden, at medarbejderen havde misligholdt sine arbejdspligter ved at omtale borgere nedsættende og ved at udføre besøg hos borgere på en utilstrækkelig måde, hvor hun f.eks. kun stod i døråbningen uden at udføre nødvendige opgaver som bleskift og tilsyn med borgernes helbred.

Vurdering af beviser

Dommeren vurderede beviserne i sagen. Der var støtte i én medarbejders erklæring for, at tillidsrepræsentanten havde opfordret til falske sygemeldinger, men denne blev modsagt af forklaringer fra flere andre kolleger.

Dommeren fandt, at virksomheden ikke havde godtgjort, at tillidsrepræsentanten havde udtalt sig som anført i bortvisningsbegrundelsen.

Der var desuden ikke tilstrækkelig bevis for, at medarbejderen havde misligholdt sine tilsynsforpligtelser ved at udføre besøg hos borgere på en utilstrækkelig måde.

Bortvisning var uberettiget

Dommeren konkluderede, at bortvisningen ikke var berettiget, og at det heller ikke ville have været sagligt at opsige tillidsrepræsentanten.

Medarbejderen blev derfor tilkendt 105.995,93 kroner svarende til løn i opsigelsesperioden samt en godtgørelse på 50.000 kroner, da bortvisningen var uberettiget, og der heller ikke var tvingende årsager

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på den faglige voldgifts kendelse af 7. oktober 2024 i sag FV 2023-1119.

DI's råd

Sagen viser, at arbejdsgivere skal være særligt opmærksomme på at have solid dokumentation, når det drejer sig om bortvisning og opsigelse af medarbejdere, især når medarbejderen også fungerer som tillidsrepræsentant. Herudover skal virksomheden være opmærksom på, at der skal være tvingende årsager ved opsigelse og bortvisning. at undgå tvister og sikre en korrekt behandling bør arbejdsgivere:

  1. Dokumentere alle relevante hændelser og udtalelser grundigt, gerne i skriftlig form.

  2. Sikre, at alle påstande om illoyal adfærd eller misligholdelse af arbejdsopgaver er velunderbyggede med konkrete beviser.

  3. Overveje alternative foranstaltninger som skriftlige advarsler,omplaceringer eller opsigelse, før der træffes beslutning om bortvisning.

  4. Foretage en grundig vurdering af alle relevante oplysninger og vidneforklaringer, inden der træffes en endelig beslutning om bortvisning eller opsigelse.

Det er afgørende at kunne bevise, at bortvisningen er berettiget og ikke baseret på misforståelser eller utilstrækkelig bevisførelse. Ved at følge disse råd kan virksomheden minimere risikoen for tvister og sikre en retfærdig og korrekt håndtering af disciplinære sager.

Bortvisning er den alvorligste ansættelsesretlige sanktion, og beslutningen skal altid være velovervejet og veldokumenteret.

Hvis virksomheden påtænker at bortvise en tillidsrepræsentant, bør virksomheden kontakte DI.

Der skal ikke indledes en fagretlig proces ved bortvisning, ligesom der skal ved opsigelse af tillidsrepræsentanter.

Både i tilfælde af opsigelse og bortvisning af tillidsrepræsentanter, bør virksomheden kontakte DI.

Læs mere om Tillidsrepræsentanter - DI

Læs mere om Bortvisning af medarbejder - Dansk Industri - DI

Skabeloner

Skabelon til bortvisning

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.