Foto: Getty Images
07.01.25 Vi rådgiver dig Nyheder

Ordlyd skal krydres med sund fornuft

En faglig voldgift har frifundet en vagtvirksomhed for et krav fra en deltidsansat medarbejder, som mente, at han under sit sygefravær havde krav på at få inkluderet overarbejde i sin sygeløn.

Overarbejde op til sygefravær

En deltidsansat medarbejder på Vagtoverenskomsten var blevet sygemeldt. Han var i sin ansættelseskontrakt garanteret 120 timer om måneden, men han arbejdede i perioder mere. I enkelte perioder arbejdede han så meget, at hans faktiske arbejdstimer oversteg en fuldtidsnorm på overenskomsten (omkring 154 timer om måneden). For timerne ud over fuldtidsnormen havde medarbejderen fået overarbejdsbetaling.

I måneden op til sit sygefravær havde medarbejderen haft en del overarbejde, og han mente derfor, at hans løn under sygdom skulle afspejle det, således at han også fik overarbejdsbetaling af sin sygeløn.

Sygeløn beregnes som et gennemsnit

Vagten, der var omfattet af Vagtoverenskomsten, støttede sit argument på ordlyden i overenskomsten, hvoraf det fremgik:

For deltidsansatte beregnes sygeløn som et gennemsnit af de forudgående 28 dages indtjening.

Medarbejderen mente ikke, at bestemmelsen undtog dele af en indtjening i de forudgående 28 dage (f.eks. overarbejde), men at ordlyden inkluderede al indtjening i perioden, herunder også overarbejde. Og da han havde haft en del overarbejde op til sit sygefravær, mente han, at han havde et efterbetalingskrav.

Ingen forskel på fuldtid og deltid

Virksomheden mente modsat ikke, at der skulle være en forskel på sygeløn til fuldtidsansatte og deltidsansatte medarbejdere. Og parterne var enige om, at fuldtidsansatte ikke fik beregnet overarbejde i sin sygeløn.

Virksomheden mente derfor ikke, at bestemmelsen om beregning af sygeløn til deltidsansatte kunne læses og forstås isoleret, men at den skulle forstås i overensstemmelse med stk. 1 i samme bestemmelse, hvoraf fremgår:

Ansatte oppebærer i tilfælde af sygdom eller ulykke sædvanlig løn inkl. tillæg.

Overarbejde indgik ikke i beregning af sygeløn

Dommeren fandt, at en isoleret og ren ordlydsfortolkning af bestemmelsen om sygeløn til deltidsansatte nok synes at tale mest for at medtage overarbejde i beregningen af sygeløn, sådan som medarbejderen havde gjort gældende. Dommeren fandt dog, at den forståelse af bestemmelsen ville få utilsigtede konsekvenser i relationen mellem deltids- og fuldtidsansatte medarbejdere. Deltidsmedarbejdere ville således blive stillet bedre end fuldtidsansatte på overenskomsten, og det fandt dommeren ikke bevis for havde været overenskomstparternes hensigt. 

Dommeren fandt derfor det mest naturligt – trods ordlyden om deltidsmedarbejderes sygeløn – at fortolke bestemmelsen i overensstemmelse med første del om sygeløn til fuldtidsmedarbejdere, hvorefter parterne var enige om, at overarbejde ikke indgik i beregningen af sygelønnen, og virksomheden blev derfor frifundet.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på faglig voldgift kendelse af den 14. november 2024 i FV.2024.428.

DI's råd

Sagen viser dels, at deltidsmedarbejdere medarbejdere på Vagtoverenskomsten ikke får inkluderet overarbejde i beregningen af deres sygeløn, og dels er dommen et eksempel på, at det ikke altid er den rene ordlyd i overenskomsten, der er afgørende. Ordlyden skal læses og forstås i sammenhæng med resten af overenskomsten.

Læs mere om Deltidsjob - rådgivning om deltidsansatte medarbejdere - klik her - DI

Læs mere om Overarbejde - rådgivning for arbejdsgivere - DI

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.