Ansøger kunne ikke bevise handicap
En kvinde klagede til Ligebehandlingsnævnet over være blevet forskelsbehandlet på grund af handicap i forbindelse med en ansættelsesproces. Ligebehandlingsnævnet fandt dog, at kvinden ikke havde dokumenteret, at hun havde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand. Hun fik derfor ikke medhold i klagen.
Kvinden, der var blevet bevilliget fleksjob på grund af kognitive udfordringer og gener fra skulder, nakke og hoved efter en motorcykelulykke, havde søgt en stilling hos en offentlig myndighed som arbejdsmiljøkonsulent med fortrinsadgang for personer med handicap.
Hun blev ikke indkaldt til samtale, men modtog 21. juni 2021 en e-mail med afslag. I korrespondancen fremgik det, at arbejdsgiveren havde brug for en fuldtidsmedarbejder, og at de ikke kunne tage hensyn til kvindens behov for skånearbejde eller reduceret arbejdstid.
Klagede over forskelsbehandling
Kvinden klagede til Ligebehandlingsnævnet. Hun gjorde gældende, at hun var blevet udsat for forskelsbehandling på grund af handicap, og at hun havde de nødvendige kvalifikationer til stillingen.
Hun hævdede, at hendes manglende evne til at arbejde 37 timer om ugen over længere perioder var den eneste barriere, og at stillingen eventuelt kunne deles mellem to medarbejdere.
Arbejdsgiveren argumenterede for, at kvinden ikke var blevet udsat for forskelsbehandling. De påpegede, at kvinden tidligere havde søgt en tilsvarende stilling og havde deltaget i en jobsamtale, hvor det blev klart, at hun ikke kunne varetage stillingen på grund af hendes skånebehov.
Ingen dokumentation for handicap
Ligebehandlingsnævnets bemærkede, at nævnet ikke havde kompetence til at tage stilling til reglerne om fortrinsadgang for handicappede til ledige stillinger hos offentlige arbejdsgivere. Nævnet kunne alene vurdere, om kvinden havde været udsat for forskelsbehandling på grund af handicap i strid med forskelsbehandlingsloven.
Nævnet vurderede, at kvinden ikke havde dokumenteret, at hun havde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand, særligt på baggrund af de manglende lægelige oplysninger. Derfor fik kvinden ikke medhold i sin klage.
DI var ikke involveret i sagen.
Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 1. december 2023 i sag nr. 22-31948.
DI's råd
Sagen viser, at det er vigtigt for virksomheder at være opmærksomme på, at forskelsbehandlingslovens regler også gælder for ansøgere til ledige stillinger. Det er essentielt, at afslag på ansøgninger er baseret på objektive kriterier relateret til jobbet og ikke på personlige karakteristika.
Virksomheder bør derfor sikre sig, at deres ansættelsesprocedurer er i overensstemmelse med loven, og at de kan dokumentere deres beslutningsproces i forbindelse med ansættelser.
Hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte DI for rådgivning.
Læs mere om Rekrutteringsprocessen - DI
Læs mere om Stillingsopslag - DI
Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI