Foto: Colourbox
04.02.25 Vi rådgiver dig Nyheder

OK at gøre Kristi himmelfart til en almindelig arbejdsdag

En virksomhed havde i en lokalaftale byttet om på Kristi himmelfartsdag og den efterfølgende fredag. Det, mente forbundet, var i strid med overenskomsten, men en faglig voldgift afgjorde, at lokalaftalen var gyldig, og virksomheden blev frifundet.

Et vaskeri havde indgået en lokalaftale med tillidsrepræsentanten, der 1:1 byttede rundt på friheden og betalingen ved Kristi himmelfartsdag og den følgende fredag.

Udgangspunktet på Vaskerioverenskomsten er – som på mange andre overenskomster – at medarbejderne har fri på helligdage, herunder Kristi himmelfart. Men medarbejderne var trætte af, at de skulle møde ind den følgende fredag, og de spurgte derfor virksomheden, om ikke de kunne få fri om fredagen.

Virksomheden havde brug for produktionstimerne i løbet af ugen, men om timerne lå torsdag eller fredag var underordnet for driften. Virksomheden indgik derfor en lokalaftale med tillidsrepræsentanten, hvor man byttede om på Kristi himmelfartsdag og den følgende fredag.

Medarbejderne havde derved fri om fredagen, mens de skulle arbejde til normal timeløn på Kristi himmelfart. Omvendt fik medarbejderne, hvis de blev kaldt på arbejde om fredagen, helligdagsbetaling for denne dag.

Mente, at lokalaftale var i strid med overenskomsten og en glidebane

Lokalaftalen var indgået efter reglerne om lokalaftaler i Vaskerioverenskomsten, der har følgende ordlyd:

”Der kan – under forudsætning af lokal enighed – indgås lokale aftaler, som fraviger eller supplerer overenskomstens bestemmelser. Dette giver mulighed for at afprøve muligheder, som den øjeblikkelige overenskomsttekst ikke tager højde for.”

Forbundet var af den opfattelse, at lokalaftalen var i strid med overenskomsten, fordi den øjeblikkelige overenskomsttekst allerede tog højde for betalingen ved arbejde på helligdage.

Ingen begrænsninger til fravigende lokalaftaler på overenskomsten

Virksomheden gjorde modsat gældende, at der ikke var nogen begrænsning i adgangen til at indgå supplerende eller overenskomstfravigende lokalaftaler på overenskomsten. Banen var derfor fri for, at de lokale parter kunne aftale fravigelser af overenskomsten.

En lokalaftale, der byttede rundt på Kristi Himmelfart og fredagen efter, var derfor inden for skiven.

Meget vid adgang til at fravige overenskomstens bestemmelser lokalt

Dommeren var enig med virksomheden og konkluderede blandt andet, at der ikke på Vaskerioverenskomstens regler om lokalaftaler var nogen begrænsninger i, hvilke bestemmelser der kunne eller ikke kunne fraviges ved lokalaftaler.

Han udtalte videre, at hvis der overhovedet var en begrænsning, måtte den være yderst begrænset.

Lokalaftalen om at flytte Kristi himmelfart til om fredagen var derfor lovlig, og virksomheden blev frifundet.

DI førte sagen for virksomheden.

Nyheden er baseret på faglig voldgifts afgørelse af 11. december 2024 i sag nr. FV.2024.615.

DI's råd

Sagen viser, at der er en meget vid adgang til lokalt at fravige overenskomstens bestemmelser, hvis ikke overenskomsten specifikt indeholder en begrænsning.

Læs mere om Lokalaftaler - rådgivning for virksomheder - DI - DI

Skabeloner

Skabeloner til lokalaftaler

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.